Hem / Begravning / Vid begravningen / Begravningsmusik

Begravningsmusik

Begravningsmusik utgör en stor och viktig del av såväl religiösa som icke-religiösa begravningsceremonier. Vid en kristen begravning, enligt Svenska kyrkans ordning, är det obligatoriskt att inkludera två psalmer i ceremonin.

Vilken begravningsmusik ska man välja?

Vårt råd är att våga vara personlig och kreativ vid valet av begravningsmusik. Begravningsmusik behöver absolut inte vara dyster eller sorgsen, det kan lika gärna vara ett musikstycke från den avlidnes favoritband eller liknande. För att underlätta valet har vi på Lavendla Begravningsbyrå sammansatt en lista med några av de 10 mest klassiska låtarna för solosång vid begravning. Vi har även satt ihop en lista med de 10 mest klassiska musikstyckena som oftast spelas på orgel.

OBS, notera specifikt att vid begravningsgudstjänster enligt Svenska kyrkans ordning, är det INTE möjligt att spela upp en spellista via Spotify, då måste iTunes eller CD användas istället (original). Detta då begravningsgudstjänster anses vara ett offentligt sammanhang. Det är däremot fullt möjligt att använda Spotify vid borgerliga begravningar, då det anses vara ett slutet sällskap. Är du osäker vad som gäller, prata med församlingen där begravningen äger rum, ibland har församlingarna lokala regler som avviker.

Begravningsmusik enligt Svenska kyrkans ordning

begravningsmusik-boka-solist-lavendla-begravningsbyraI vissa fall kan det finnas möjlighet att framföra fler än tre psalmer. Om detta är något ni önskar rekommenderar vi att ni talar om detta för prästen. Traditionellt sett spelas orgelmusik vid inledningen och avslutningen av en kyrklig begravningsceremoni. Defileringen (då man tar avsked vid kistan/urnan) kan göras till tonerna av begravningsmusik eller under tystnad, det är valfritt.

 

Kontakta oss

Har du frågar kring begravningsmusik eller vill du ha hjälp att planera en begravning? Ta då kontakt med någon av våra kunniga rådgivare så hjälper vi dig! Du når oss på telefonnummer 0771-22 21 21 eller på [email protected]!

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt hem till anhöriga, ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.