1. Begravning

Begravningsmusik

Med rätt begravningsmusik blir ceremonin mer levande och vacker. 

Begravningsmusik utgör en stor och viktig del av såväl religiösa som icke-religiösa begravningsceremonier. Vid en kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning, är det obligatoriskt att inkludera två begravningspsalmer i ceremonin. Utöver det föreskrivna psalmerna finns även utrymme för annan begravningsmusik. Även vid icke-religiösa, borgerliga begravningarär det vanligt förekommande med psalmer, detta är dock ett högst frivilligt val av anhöriga. Många väljer också att helt avstå ifrån psalmsång för att istället enbart fokusera på begravningsmusik med en personlig anknytning till den avlidne.

Men vilken begravningsmusik ska man då välja? Vårt råd är att våga vara personlig och kreativ vid valet av begravningsmusik. Begravningsmusik behöver absolut inte vara dyster eller sorgsen, det kan lika gärna vara ett musikstycke från den avlidnes favoritband eller liknande. För att underlätta valet har vi på Lavendla Begravningsbyrå sammansatt en lista med några av de 10 mest klassiska låtarna för solosång vid begravning. Vi har även satt ihop en lista med de 10 mest klassiska musikstyckena som oftast spelas på orgel.

OBS, notera specifikt att vid begravningsgudstjänster enligt Svenska kyrkans ordning, är det INTE möjligt att spela upp en spellista via Spotify, då måste iTunes eller CD användas istället. Detta då begravningsgudstjänster anses vara ett offentligt sammanhang. Det är däremot fullt möjligt att använda Spotify vid borgerliga begravningar, då det anses vara ett slutet sällskap. Är du osäker vad som gäller, prata med församlingen där begravningen äger rum, ibland har församlingarna lokala regler som avviker.

Visa din omtanke med en kondoleansblomma

Vi levererar direkt hem till anhöriga, ceremonin eller gravplatsen. Välj kategori nedan, eller se alla kategorier här.

Begravningsmusik enligt Svenska kyrkans ordning

begravningsmusik-boka-solist-lavendla-begravningsbyraVid en kristen begravning följer begravningsceremonin det som kallas för Svenska kyrkans ordning. Vid denna typ av begravning har anhöriga möjlighet att välja upp till tre sånger som extra musik utöver psalmerna. Musiken kan framföras av en solist, församlingens organist eller kanske av en nära anhörig eller vän. Att anlita en professionell solist med stor erfarenhet av att sjunga och spela på begravningar ger ofta det där lilla extra till begravningsceremonin. Idag blir det även allt vanligare att spela upp begravningsmusik direkt från en spellista. OBS, notera specifikt att vid begravningsgudstjänster enligt Svenska kyrkans ordning, är det INTE möjligt att spela upp en spellista via Spotify, då måste iTunes eller CD användas. Detta då begravningsgudstjänster anses vara ett offentligt sammanhang. Det är däremot fullt möjligt att använda Spotify vid borgerliga begravningar, då det anses vara slutna sällskap.

I vissa fall kan det finnas möjlighet att framföra fler än tre stycken av begravningsmusik. Om detta är något ni önskar rekommenderar vi att ni talar om detta med prästen. Traditionellt sett spelas orgelmusik vid inledningen och avslutningen av en kyrklig begravningsceremoni. Defileringen (då man tar avsked vid kistan/urnan) kan göras till tonerna av begravningsmusik eller under tystnad, det är valfritt.

Obligatoriska psalmer och valfri begravningsmusik

begravningsmusik-lavendla-begravningsbyraSom ovan nämnt följer begravningsceremonin vid en kristen begravning det som kallas för Svenska kyrkans ordning. Av de tre begravningspsalmerna i ordningen är den första och sista obligatoriska medan den mittersta är valbar. Andra kyrkosamfund än Svenska kyrkan har liknande utformning av sina begravningsceremonier men är ofta något mer flexibla med hänsyn till individuella önskemål. Borgerliga ceremonier är helt fria att utforma efter personligt tycke och skulle teoretiskt sett kunna innehålla precis hur många begravningssånger som helst.

Har du frågar kring begravningsmusik eller vill du ha hjälp att planera en begravning? Ta då kontakt med någon av våra kunniga rådgivare så hjälper vi dig! Du når oss på telefonnummer 0771-22 21 21 eller på [email protected]!