Hem / Begravning / Vid begravningen / Begravningsmusik

Begravningsmusik

Musiken är en viktig del av begravningen, det är också ett av de inslag som gör ceremonin personlig.

begravningsmusik

Begravningsmusik utgör en stor och viktig del av såväl religiösa som icke-religiösa begravningsceremonier. Vid en kristen begravning, enligt Svenska kyrkans ordning, är det obligatoriskt att inkludera två psalmer i ceremonin.

Vilken begravningsmusik ska man välja?

Vårt råd är att våga vara personlig och kreativ vid valet av begravningsmusik. Musiken behöver absolut inte vara dyster eller sorgsen, det kan lika gärna vara ett musikstycke från den avlidnes favoritband eller liknande.

Vill du underlätta för dina anhöriga?

När du använder vår gratistjänst Lavendla Arkivet underlättar du för dina anhöriga i två viktiga avseenden. Dels lagrar du dina viktigaste dokument och lösenord, dels sparar du dina önskemål inför begravningen. BankID-inloggningen gör det smidigt och säkert att fylla i uppgifterna. Därefter finns uppgifterna på en och samma plats, redo för dina anhöriga när stunden är inne. Precis så här enkelt ska det praktiska vara i vad som oftast upplevs som en svår stund i livet.

För att underlätta valet har vi på Lavendlas begravningsbyrå sammanställt en lista med några av de 10 mest klassiska låtarna för solosång vid begravning.

Vi har även satt ihop en lista med de 10 mest klassiska musikstyckena som oftast spelas på orgel.

OBS, notera specifikt att vid begravningsgudstjänster enligt Svenska kyrkans ordning är det INTE möjligt att spela upp en spellista via Spotify.

Då måste iTunes eller CD användas i stället (original), och detta för att begravningsgudstjänster anses vara ett offentligt sammanhang.

Det är däremot fullt möjligt att använda Spotify vid borgerliga begravningar, då det anses vara ett slutet sällskap.

Är du osäker på vad som gäller kring begravningsmusik, prata med församlingen där begravningen äger rum. Ibland har församlingarna lokala regler som avviker.

10 omtyckta begravningslåtar för solosång

 1. Time to say goodbye – Peterson, Sartori, Quarantotto
 2. Så skimrande var aldrig havet – Taube
 3. Hallelujah – Cohen
 4. My way – Sinatra
 5. Tears in heaven – Clapton
 6. Fix you – Coldplay
 7. Utan dina andetag – Kent
 8. Jag fick låna en ängel – Clamp
 9. Fields of gold – Cassidy
 10. Goodbye my lover – Blunt

Låt kärleken leva vidare

På våra minnessidor delar släkt och vänner med sig av personliga minnen i form av hälsningar, bilder och filmer. Här finns också annonser, anmälan till minnesstund, livesändning av ceremonin, blommor och mycket mer.

Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida
Visa minnessida

10 klassiska musikstycken för orgelspel

 1. Air – Bach
 2. Adagio – Albinoni
 3. Jesu Bleibet Meine Freude – Bach
 4. Ombra mai fu – Haendel
 5. Våren – Grieg
 6. Ave Maria – Schubert
 7. Time to say goodbye – Sartori
 8. Amazing Grace – Trad
 9. Morgonstämning – Grieg
 10. Bridge over troubled water – Simon

Ta kontroll över din situation

Vill du dela allt med din sambo, eller bara bohaget? Står din sommarstuga som enskild egendom? Gör vårt kostnadsfria snabbtest och ta reda på vad du behöver.

Begravningsmusik enligt Svenska kyrkans ordning

I vissa fall kan det finnas möjlighet att framföra fler än tre psalmer. Om detta är något du önskar rekommenderar vi att du talar om detta för prästen.

Traditionellt sett spelas orgelmusik vid inledningen och avslutningen av en kyrklig begravningsceremoni.

Defileringen (då man tar avsked vid kistan/urnan) kan göras till tonerna av begravningsmusik eller under tystnad, det är valfritt.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.