Hem / Begravning / Före begravningen / Planera sin egen begravning – Lavendlaarkivet

Planera sin egen begravning – Lavendlaarkivet

Genom att använda vår kostnadsfria tjänst Lavendlaarkivet kan du enkelt spara dina önskemål inför begravningen.

Fler och fler väljer att planera sin egen begravning. De flesta gör det av omtanke för sina nära och kära. Andra ser det som en chans till att lämna ett sista personligt avtryck på jorden. Oavsett vad så finns det ett antal saker att fundera över när man ska planera sin egen begravning.

Gå till Lavendlaarkivet

7 saker att tänka på när du ska planera din egen begravning

 1. Begravningsceremonin
  Beroende på om begravningsceremonin är religiös eller borgerlig har du olika stora möjligheter att påverka ceremonins utformning. En religiös begravning följer i regel en speciell ordning, vilken ordning som gäller beror på trossamfundet i fråga. Vid en borgerlig begravning är du å andra sidan fri att regissera ceremonin precis som du själv önskar. Kanske önskar du spela upp ett filmklipp från en fantastisk resa tillsammans med vännerna?
 2. Gravsättningen
  Fundera över hur du önskar gravsättas. Vill du att dina nära och kära ska ha en specifik plats att gå till? Eller skulle du föredra om de gick till en gemensam gravplats såsom en minneslund eller askgravlund med skötselfrihet?
 3. Begravas i egna kläder?
  Att begravas i sin favoritkostym eller älsklingspyjamas är inte alls ovanligt. Om man inte har några kläder vid dödsfallet så klär vi alltid i vad man kallar för svepskjorta, en vit bomullsskjorta. Att lägga ner andra föremål i kistan som ett brev, klocka eller liknande är också möjligt.
 4. Gäster på begravningen
  Är det någon speciell som inte får glömmas bort när de anhöriga ska informera vänner och bekanta om begravningen?
 5. Minnesstunden
  Förr i tiden var ordet minnesstund ofta synonymt med smörgåstårta och begravningskaffe. Så är det inte längre. Allt fler väljer i stället att göra minnesstunden till en fin middag eller fest i den avlidnes anda. En idé är till exempel att låta servera sin egen favoriträtt med tillhörande dryck. Eller varför inte bjuda in gästerna till ett gemensamt glas på din egen favoritbar?
 6. Upprätta testamente
  Vill du att allt eller delar av ditt arv ska gå till en viss person? Eller vill du bara undvika osämja bland dina efterlevande? Glöm inte att upprätta ett korrekt och tydligt testamente för att säkerställa din vilja. Läs mer om testamente och boka tid hos en av våra jurister.
 7. Arkivera din information säkert
  I exempelvis Lavendlaarkivet kan du spara din information säkert och även vara säker på att dina efterlevande får den information som du angett efter din bortgång så som exempelvis information om viktiga dokument.
planera sin egen begravning

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.

Mer läsning