0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Före begravningen / Planera sin egen begravning – Lavendlaarkivet

Lavendla Arkivet

Vår kostnadsfria tjänst ger dig möjlighet att spara önskningar och skapa ordning och reda på all viktig information som du vill att anhöriga ska få tillgång till när du går bort.

Varför Lavendla Arkivet?

Att fylla i Lavendla Arkivet är en omtanke om dina anhöriga. Här ger du svar på frågor de annars måste gissa sig till. Lavendla Arkivet berättar hur du vill ha din begravning utformad (Urna/kista, musik, dekorationer, gravsättning etc) och var dina juridiska handlingar finns förvarade (testamente, försäkringar etc). Du kan när som helst ändra och komplettera dina önskemål.

Genom att ange en kontaktperson delas ditt Livsdokument automatiskt den dagen då du inte längre finns i livet och du underlättar för dina anhöriga när det behövs som mest.

  • Helt kostnadsfritt
  • Underlätta för anhöriga
  • Samla viktig information på ett ställe
  • Allt viktigt i säkert förvar

De olika delarna av Lavendla Arkivet

Begravningsönskemål

Beroende på om begravningsceremonin är religiös eller borgerlig har du olika stora möjligheter att påverka ceremonins utformning. En religiös begravning följer i regel en speciell ordning, vilken ordning som gäller beror på trossamfundet i fråga. Vid en borgerlig begravning är du å andra sidan fri att regissera ceremonin precis som du själv önskar. Kanske önskar du spela upp ett filmklipp från en fantastisk resa tillsammans med vännerna?

Lösenord

Spara lösenord till viktiga funktioner på internet som Google, Facebook, Instagram, email och allt annat som kan vara av vikt för anhöriga.

Bankuppgifter

Vilken eller vilka banker använder du och för vilka syften? Här är det bra att tänka på om det till exempel finns ett bankfack någonstans.

Försäkringar

I denna del fyller du i vilka försäkringar du har.
Har du inte full kontroll på vilka försäkringar du har kan du genom Lavendla göra en försäkringsinventering. Den ger dig en total överblick över alla dina försäkringar och pensioner.

Mina dokument

Ladda t.ex. upp en kopia av ditt testamente, livförsäkring, samboavtal, äktenskapsförord samt andra viktiga dokument och avtal.

Digitalt arv

Det blir allt vanligare att det uppstår frågetecken kring avlidnas digitala efterlämningar. Säkerställ att anhöriga inte har olika uppfattningar om vad du vill. Hos flera tjänster, till exempel Facebook, kan man själv ange vad som ska hända med ens konto när man dör. Man kan också utse en person som får rätt att spara ner visst material innan kontot stängs ner.

Annat praktiskt

Det kan vara så att du har ett alldeles förträffligt, och hemligt, svamp- eller fiskeställe. Det kan också vara så att du sitter med annan praktisk kunskap om sommarhus, båten, motorcykeln och så vidare, som du vill ska kunna föras vidare.

Levnadsberättelse och anteckningar

Många människor vill spara en liten biografi om sig själva. Varför inte skriva ner viktiga år och datum? Det kan vara otroligt värdefullt för anhöriga när man vill minnas tillsammans.


Det finns en utbredd missuppfattning om att begravningar måste vara mörka, tunga och sorgliga. Givetvis är förlusten av en älskad närstående oerhört sorglig men många begravningar är ljusa och vackra kärleksförklaringar.

Nina Klose, Rådgivare och Borgerlig officiant
nina klose begravningsrådgivare på lavendla

Är Lavendla Arkivet säkert?

Ja, säkerheten är oerhört viktig och endast du kan se dina uppgifter. Du loggar in med Bank-ID, som är en svensk standard, precis som till exempelvis dina banktjänster.

Vem kan se mina uppgifter i Arkivet?

Det är bara du som kan se informationen du fyllt i. Dina kontaktpersoner får tillgång till informationen i ditt Lavendla arkiv först när du avlider. Lavendla Arkivet är kopplat till ditt personnummer, du loggar in på tjänsten med Mobilt BankID och all data är krypterad och lagras säkert på servrar i Sverige.

Kan jag logga in utan Bank-ID?

Nej. Det krävs ett Bank-ID för att säkerställa att att endast rätt person får behörighet till dina uppgifter.

Hur väljer jag en kontaktperson?

I arkivet så väljer du en kontaktperson. Den personen är sedan den kontakt som får besked vid din bortgång. Lämpligen väljer du en partner, syskon, barn eller en annan person som du står nära.

Kan jag byta kontaktperson?

Ja, du kan när som helst byta kontaktperson.

Kan min kontaktperson se mina uppgifter?

Nej inte via sin egen inloggning. Bara om du själv väljer att visa kontaktpersonen uppgifterna vid exempelvis din dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Hur vet jag att mitt Arkiv når min kontaktperson när jag avlider?

Lavendla Arkivet samkörs regelbundet med statens personadressregister (SPAR) och identifierar på sätt om du inte längre finns i livet. Behörig kontaktperson informeras automatiskt via e-post om att ditt Lavendla Arkiv finns tillgängligt. Din kontaktperson loggar in med hjälp av BankID och väljer sedan ditt konto i menyfältet. Anhöriga som kontaktperson kan först då se och läsa dina uppgifter i PDF-format samt ladda ner dokument från ditt dokumentarkiv. Vi rekommenderar dig att välja fler än en anhörig som kontaktperson.

7 saker att tänka på när du ska planera din egen begravning

  • Begravningsceremonin
    Beroende på om begravningsceremonin är religiös eller borgerlig har du olika stora möjligheter att påverka ceremonins utformning. En religiös begravning följer i regel en speciell ordning, vilken ordning som gäller beror på trossamfundet i fråga. Vid en borgerlig begravning är du å andra sidan fri att regissera ceremonin precis som du själv önskar. Kanske önskar du spela upp ett filmklipp från en fantastisk resa tillsammans med vännerna?
  • Gravsättningen
    Fundera över hur du önskar gravsättas. Vill du att dina nära och kära ska ha en specifik plats att gå till? Eller skulle du föredra om de gick till en gemensam gravplats såsom en minneslund eller askgravlund med skötselfrihet?
  • Att begravas i egna kläder
    Att begravas i sin favoritkostym eller älsklingspyjamas är inte alls ovanligt. Om man inte har några kläder vid dödsfallet så klär vi alltid i vad man kallar för svepskjorta, en vit bomullsskjorta. Att lägga ner andra föremål i kistan som ett brev, klocka eller liknande är också möjligt.
  • Gäster på begravningen
    Är det någon speciell som inte får glömmas bort när de anhöriga ska informera vänner och bekanta om begravningen?
  • Minnesstunden
    Förr i tiden var ordet minnesstund ofta synonymt med smörgåstårta och begravningskaffe. Så är det inte längre. Allt fler väljer i stället att göra minnesstunden till en fin middag eller fest i den avlidnes anda. En idé är till exempel att låta servera sin egen favoriträtt med tillhörande dryck. Eller varför inte bjuda in gästerna till ett gemensamt glas på din egen favoritbar?
  • Upprätta testamente
    Vill du att allt eller delar av ditt arv ska gå till en viss person? Eller vill du bara undvika osämja bland dina efterlevande? Glöm inte att upprätta ett korrekt och tydligt testamente för att säkerställa din vilja. Läs mer om testamente och boka tid hos en av våra jurister.
  • Arkivera din information säkert
    I exempelvis Lavendla Arkivet kan du spara din information säkert och även vara säker på att dina efterlevande får den information som du angett efter din bortgång så som exempelvis information om viktiga dokument.

    Läs mer om att planera begravning här