Hem / Begravning / Före begravningen / Planera sin egen begravning
  1. Begravning

Planera sin egen begravning

Fler och fler väljer att planera sin egen begravning. De flesta gör det av omtanke för sina nära och kära. Andra ser det som en chans till att lämna ett sista personligt avtryck på jorden. Oavsett vad så finns det ett antal saker att fundera över när man ska planera sin egen begravning. Här följer därför en checklista!

Topp 8 saker att tänka på när du ska planera din egen begravning

  1. Begravas i egna kläder? Att begravas i sin favoritkostym eller älsklingspyjamas är inte alls ovanligt. Om man inte har några kläder vid dödsfallet så klär vi alltid i vad man kallar för svepskjorta, en vit bomullsskjorta. Att lägga ner andra föremål i kistan som ett brev, klocka eller liknande är också möjligt.
  2. Religiös eller icke-religiös begravning? En mycket viktig sak att ta ställning till är huruvida du önskar en religiös eller icke-religiös, borgerlig begravning. Om du önskar en borgerlig begravning kan det vara en god idé att fundera över den borgerliga officianten som håller i ceremonin. Ska detta vara en anhörig, någon av dina vänner eller kanske en professionell officiant från oss på Lavendla?
  3. Gäster på begravningen Ska alla som vill få komma på din begravning eller ska den ske i kretsen av de närmaste? Om du önskar det sistnämnda är det en god idé att nämna detta i dödsannonsen.
  4. Begravningsceremonin Beroende på om begravningsceremonin är religiös eller borgerlig har du olika stora möjligheter att påverka ceremonins utformning. En religiös begravning följer i regel en speciell ordning, vilken ordning som gäller beror på trossamfundet i fråga. Vid en borgerlig begravning är du å andra sidan fri att regissera ceremonin precis som du själv önskar. Kanske önskar du spela upp ett filmklipp från en fantastisk resa tillsammans med vännerna?
  5. Minnesstunden Förr i tiden var ordet minnesstund ofta synonymt med smörgåstårta och begravningskaffe. Så är det inte längre. Allt fler väljer istället att göra minnesstunden till en fin middag eller fest i den avlidnes anda. En idé är t.ex. att låta servera sin egen favoriträtt med tillhörande dryck. Eller varför inte bjuda in gästerna till ett gemensamt glas på din egen favoritbar?
  6. Gravsättning Fundera över hur du önskar gravsättas. Vill du att dina nära och kära ska ha en specifik plats att gå till? Eller skulle du föredra om de gick till en gemensam gravplats såsom en minneslund eller askgravlund med skötselfrihet?
  7. Minnesfond Om anhöriga och vänner önskar skänka en minnesgåva för att hedra ditt minne, var ska pengarna då gå? Läkare Utan Gränser, Världsnaturfonden eller kanske Cancerfonden?
  8. Upprätta testamente Vill du att allt eller delar av ditt arv ska gå till en viss person? Eller vill du bara undvika osämja bland dina efterlevande? Glöm inte att upprätta ett korrekt och tydligt testamente för att säkerställa din vilja. Läs mer här om testamente och få ett kostnadsfritt inledande samtal med vår jurist. Vi upprättar ett juridiskt korrekt testamente från 2 495 kr. 

Planera sin egen begravning? Gör det du också.

Klicka här för att spara dina önskemål