Lavendla 

Begravningsbyrå Filipstad

0771-22 21 21 Klicka här för postadress för minnesgåvor etc

Maria Schubert

Läs mer om Maria

Åsa Strand

Läs mer om Åsa

Få kostnadsfri rådgivning eller boka möte

Filter

Kyrklig begravning i Filipstad

En kristen begravning i Filipstad kan till exempel äga rum i Filipstads kyrka. Kyrkan, som uppfördes på 1700-talet i gustaviansk stil, är en stenkyrka och rymmer upp till 650 gäster. Den allra vackraste begravningen i Filipstads kyrka skapar du med hjälp av levande musik. För den som önskar spela musik från CD-skiva eller via dator/mobiltelefon finns det dock även tillgång till en ljudanläggning. Kopplingssladd mellan dator/mobil och ljudanläggningen finns på plats i kyrkan.

Vid mindre begravningar är Skavnäsets kapell, i Högbergsfältets naturreservat, ett fint alternativ till Filipstads kyrka. Kapellet, som ligger intill gruvkyrkogården, byggdes på 1940-talet av två snickare från trakten. Dess arkitektur sägs vara inspirerad av gruvlavar och läget vid sjön Yngen är hänförande. Totalt rymmer kapellet 45 gäster. För den som önskar bårtäcke finns detta att låna från Trons kapell vid Östra kyrkogården. Just det bårtäcket är handquiltat i gula, vita och bruna nyanser. Även Nordmarks kyrka har ett bårtäcke som går att låna. Detta täcke går i blått och grönt.

Borgerlig begravning i Filipstad

En borgerlig begravning kan hållas var som helst. Antingen på en omtyckt plats utomhus eller i någon form av lämplig lokal. I Filipstad är det vanligt att borgerliga begravningar hålls i Trons kapell vid Östra kyrkogården. Interiören i Trons kapell är enkel och avskalad. Utsmyckningarna är få och bänkarna är gjorda av trä. Det är dock omöjligt att gå miste om det färgglada glaskonstverket som pryder fönstret framme vid altaret. Det skänker värme och  lätthet till kapellets atmosfär. Totalt rymmer kapellet 95 personer. Anslutning finns för den som önskar spela musik från dator eller mobiltelefon. Även CD-skiva går att spela upp.

I Trons kapell ska det vanligtvis finnas två bårtäcken att välja mellan. Ett som går i färgerna gult, vitt och brunt. Och ett annat som går i grå toner med en ljusare bård i mitten. Bården är utsmyckad med blomsterbrodyr. Eftersom det händer att bårtäcken lånas ut till andra lokaler är det en god idé att boka något av dessa i god tid. Om bårtäcke önskas det vill säga. Bårtäcke är inget krav utan de flesta väljer istället att pryda kistan med blommor.

Begravningsplatser

På Östra kyrkogården i Filipstad, som ligger vackert intill sjön Daglösen, finns askgravplatser, kistgravplatser, minneslund och urngravar. På kyrkogården i Rämmen, några mil norr om Filipstad, kommer det inom kort att invigas ett muslimskt gravkvarter enligt beslut i Kyrkorådet.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.

Din begravningsbyrå i Filipstad – Lavendla

Behöver du komma i kontakt med en begravningsbyrå i Filipstad? Då kan du enkelt och tryggt vända dig till oss på Lavendla. Vi vägleder och guidar dig genom alla viktiga frågor inför, under och efter begravningen.  Och dessutom är vi väldigt flexibla när det kommer till mötessätt.

Om det t.ex. skulle kännas lite lättare för dig att sköta all planering i ett telefonmöte så hjälper vi dig gärna med det. Du kan även – om du vill – använda dig av vårt onlineverktyg här på lavendla.se. Du planerar då i lugn och ro hemifrån, på en tid som passar dig. När du sedan skickat in din förfrågan går vi igenom den och kontaktar dig inom 24 timmar. Du får då prata med din personliga rådgivare. Tillsammans stämmer ni av dina önskemål och säkerställer så sätt att allt blir korrekt.

Vad är bäst  – att planera i möte, via telefon eller online?

Det som främst skiljer de olika alternativen åt är deras grad av flexibilitet. Att planera via telefon med din personliga rådgivare alternativt online gör det givetvis lite smidigare för dig. Detta eftersom du då slipper ta ledigt från jobbet och dylikt. Du kan helt enkelt titta och fundera på valet av kista, urna och blommor etc. på en tid och plats som passar dig. Sedan är det också möjligt att hålla nere kostnaderna lite genom att planera via telefon/online eftersom administrationskostnaden då är lägre.

Har du funderingar kring hur man kan skapa en vacker och unik begravning eller vill du kanske ha hjälp med en annan fråga? Tveka inte att slå oss en signal så hjälper vi dig. Varma hälsningar från alla rådgivare på Lavendla.

Läs mer Läs mindre
Hos oss på Lavendla Begravningsbyrå är inga frågor för stora eller små. Välkommen att kontakta oss om ni behöver vår hjälp.

Allt du behöver veta, på 10 minuter

Vårt mål är att göra det svåra lite lättare. I en tid av sorg kan det kännas extra svårt att ta tag i planeringen som krävs för en begravning. Börja med att titta på våra korta videoguider, så lär du dig allt du behöver kunna för att börja planera.

Berättelser från kunder

Göran A

“Köpa begravning online? Javisst! Allt fungerade som planerat tack vare förstående och kunnig personal hos Lavendla. Blev ett fint avsked av vår kära mamma. Kan varmt rekommenderas!”

Katarina R.

“Till en början var jag lite rädd för att det skulle kännas opersonligt att ordna allt via telefon och mail. Jag kunde dock inte ha haft mer fel! Carina på...”

Ylva Jacobsson

“Nu har jag vänt mig till Lavendla två gånger på kort tid. Båda gångerna har allt fungerat hur bra som helst. Min kontaktperson Linda har alltid legat steget före och...”

Välj bland våra färdiga paket eller skräddarsy själva

När det kommer till begravning finns inget rätt eller fel. Det viktigaste för oss är att det känns rätt för just er. För att underlätta har vi nedan satt ihop tre olika paketförslag. Välj något av dem och skräddarsy som ni önskar.

Skräddarsy egna val

från 12 995 kr

Skräddarsy egna val

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

från 12 995 kr

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Valfri Kista
 • Välj bland valfria tillval

Enkel & Blomstrande

från 18 580 kr

Enkel & Blomstrande

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

från 18 580 kr

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Furukista Alvö & Kistdekoration Rosor
 • Urna Frö & Framtagning Annons
 • Välj bland valfria tillval

Komplett med juridik

från 28 975 kr

Komplett med juridik

Vi hjälper er med allt, såväl begravning som minnesstund och de juridiska frågorna

från 28 975 kr

Vi hjälper er med allt, såväl begravning som minnesstund och de juridiska frågorna

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Ekkista & Kistdekoration Liljor
 • Urna Frö, Annons & Program
 • Bouppteckning & Gravsten
 • Välj bland valfria tillval

Vad kostar en begravning, och vem betalar?

Det är dödsboet – dvs den avlidnes tillgångar – som bekostar begravningen. Saknas tillräckligt med pengar kan du också få ekonomiskt stöd från kommunen.

 • Du kan få ekonomiskt stöd från kommunen till begravningen
 • Här kan du räkna ut ett pris att ta med till socialförvaltningen

Få begravningshjälp i Filipstad

22800 kr - totalt maxbelopp

Socialförvaltningen önskar ofta att anhöriga tar med ett kostnadsförslag, från vilket de kan meddela hur stort bidrag de kan ge.