0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt

VI GÖR DET SVÅRA LÄTTARE

Lavendla Begravningsbyrå Filipstad

Kontakta oss

Vi hjälper dig med begravning i Filipstad

Våra rådgivare erbjuder rådgivning och stöd via telefon eller videomöte. Ring oss eller fyll i formuläret nedan.

Din begravningsbyrå i Filipstad – Lavendla

Behöver du komma i kontakt med en begravningsbyrå i Filipstad? Då kan du enkelt och tryggt vända dig till oss på Lavendla. Vi vägleder och guidar dig genom alla viktiga frågor inför, under och efter begravningen.  Och dessutom är vi väldigt flexibla när det kommer till mötessätt.

Om det t.ex. skulle kännas lite lättare för dig att sköta all planering i ett telefonmöte så hjälper vi dig gärna med det. Du kan även – om du vill – använda dig av vårt onlineverktyg här på lavendla.se. Du planerar då i lugn och ro hemifrån, på en tid som passar dig. När du sedan skickat in din förfrågan går vi igenom den och kontaktar dig inom 24 timmar. Du får då prata med din personliga rådgivare. Tillsammans stämmer ni av dina önskemål och säkerställer så sätt att allt blir korrekt.

Vad är bäst  – att planera i möte, via telefon eller online?

Det som främst skiljer de olika alternativen åt är deras grad av flexibilitet. Att planera via telefon med din personliga rådgivare alternativt online gör det givetvis lite smidigare för dig. Detta eftersom du då slipper ta ledigt från jobbet och dylikt. Du kan helt enkelt titta och fundera på valet av kista, urna och blommor etc. på en tid och plats som passar dig. Sedan är det också möjligt att hålla nere kostnaderna lite genom att planera via telefon/online eftersom administrationskostnaden då är lägre.

Har du funderingar kring hur man kan skapa en vacker och unik begravning eller vill du kanske ha hjälp med en annan fråga? Tveka inte att slå oss en signal så hjälper vi dig. Varma hälsningar från alla rådgivare på Lavendla.

Kontakta oss

Skicka in dina uppgifter så kopplar vi ihop dig med en rådgivare direkt. Vi återkommer för att bekräfta tid och plats.

Om Lavendla begravningsbyrå Filipstad

Det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. År av erfarenhet har lärt oss att lyhördhet kommer först, expertis och goda råd sen. Därför har vi byggt hela vår verksamhet runt er som anhöriga.

Vi drivs av syftet att göra det svåra lättare. Våra värderingar speglar vilka vi är, vad vi gör och även hur vi gör det längs vägen.

Vårt mål är att utifrån dina förutsättningar ge dig det stöd du behöver när du planerar en begravning och/eller din framtid.

Lyhördhet, mod och driv. Det är Lavendla.

Vanliga frågor

Vad hjälper Lavendla till med?

Lavendlas engagerade begravningsrådgivare stöttar anhöriga inför begravningen och ser till att den utformas enligt deras önskemål. Rådgivarna ger värdefulla råd och sköter allt det administrativa, såväl som planering av de praktiska momenten kring begravningen. Exempel på administration är att boka begravningslokal, musiker, lokal och förtäring till minnesstund samt att ha kontakt med begravningsgäster. Normalt är också begravningsrådgivaren representant vid begravningsceremonin och även gravsättningen.

Ring oss på 0771 - 22 21 21 så berättar vi mer.

Vad kostar en begravning i Filipstad?

Pris för begravning i Filipstad kan variera kraftigt beroende på utformning och leverantör. Lavendla har dock samma prissättning över hela landet, direktkremation från 11 895 kr och begravning med ceremoni från 19 980 kr. Ring oss på 0771 - 22 21 21 så berättar vi mer, eller läs mer om våra priser här.

Hur kan jag få rådgivning av Lavendla?

Lavendlas rådgivare anpassar sig efter dina behov. Du och rådgivaren kan endera träffas hemma hos dig eller i våra lokaler, eller så tar ni mötet på distans via videolänk, om ni är flera som vill delta från olika orter.

Ring oss på 0771 - 22 21 21 så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just er.

Kan man få ekonomiskt bidrag till begravningen?

Lavendla hjälper dig hur du kan söka ekonomiskt bidrag till begravningen. Du som anhörig kan söka om stöd (begravningshjälp) hos den avlidnes hemkommun upp till ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 26 750 kronor år 2023. Ring oss på 0771 - 22 21 21 så berättar vi mer, eller läs mer här om begravningshjälp.

Vilka juridiska tjänster tillhandahåller Lavendla i Filipstad?

Lavendlas jurister och boutredare i Filipstad tar hand om alla juridiska tjänster kopplade till dödsfall. De vanligaste juridiska momenten avser bouppteckning, arvskifte samt hantering av testamente och ev bodelning om den avlidne var gift. Många av våra begravningsrådgivare också är jurister eller boutredare, och kan därmed hjälpa er med såväl begravning som bouppteckning och arvskifte. Ring oss på 0771 - 22 21 21 så berättar vi mer.

Vad är fördelarna med Lavendlas minnessidor?

Med en minnessida hos Lavendla har anhöriga möjlighet att enkelt dela information om begravningen till övriga gäster. Via minnessidan samordnas köp av blommor, anmälan till minnesstund, insamlingar till välgörande ändamål, samt visning av programblad och dödsannons.

Minnessidans kanske viktigaste funktion är att den också fungerar som en samlingsplats för anhöriga att dela med sig av minnen av den avlidna, texter och bilder.

Se Lavendlas minnessidor här eller ring oss på 0771 - 22 21 21 så berättar vi mer.

Sedan 2021 har vi tillsammans med anhöriga donerat över 4 miljoner kronor.

Alzheimerfonden
Hjarnfonden

Olika begravningstyper

De olika momenten i begravningen präglas av såväl religionen som av lokala traditioner. Lavendla har stor erfarenhet av alla typer av begravningar och vi ordnar den typ av begravning du önskar.

Kyrklig begravning i Filipstad

En kristen begravning i Filipstad kan till exempel äga rum i Filipstads kyrka. Kyrkan, som uppfördes på 1700-talet i gustaviansk stil, är en stenkyrka och rymmer upp till 650 gäster. Den allra vackraste begravningen i Filipstads kyrka skapar du med hjälp av levande musik. För den som önskar spela musik från CD-skiva eller via dator/mobiltelefon finns det dock även tillgång till en ljudanläggning. Kopplingssladd mellan dator/mobil och ljudanläggningen finns på plats i kyrkan.

Vid mindre begravningar är Skavnäsets kapell, i Högbergsfältets naturreservat, ett fint alternativ till Filipstads kyrka. Kapellet, som ligger intill gruvkyrkogården, byggdes på 1940-talet av två snickare från trakten. Dess arkitektur sägs vara inspirerad av gruvlavar och läget vid sjön Yngen är hänförande. Totalt rymmer kapellet 45 gäster. För den som önskar bårtäcke finns detta att låna från Trons kapell vid Östra kyrkogården. Just det bårtäcket är handquiltat i gula, vita och bruna nyanser. Även Nordmarks kyrka har ett bårtäcke som går att låna. Detta täcke går i blått och grönt.

Borgerlig begravning i Filipstad

En borgerlig begravning kan hållas var som helst. Antingen på en omtyckt plats utomhus eller i någon form av lämplig lokal. I Filipstad är det vanligt att borgerliga begravningar hålls i Trons kapell vid Östra kyrkogården. Interiören i Trons kapell är enkel och avskalad. Utsmyckningarna är få och bänkarna är gjorda av trä. Det är dock omöjligt att gå miste om det färgglada glaskonstverket som pryder fönstret framme vid altaret. Det skänker värme och  lätthet till kapellets atmosfär. Totalt rymmer kapellet 95 personer. Anslutning finns för den som önskar spela musik från dator eller mobiltelefon. Även CD-skiva går att spela upp.

I Trons kapell ska det vanligtvis finnas två bårtäcken att välja mellan. Ett som går i färgerna gult, vitt och brunt. Och ett annat som går i grå toner med en ljusare bård i mitten. Bården är utsmyckad med blomsterbrodyr. Eftersom det händer att bårtäcken lånas ut till andra lokaler är det en god idé att boka något av dessa i god tid. Om bårtäcke önskas det vill säga. Bårtäcke är inget krav utan de flesta väljer istället att pryda kistan med blommor.

Begravningsplatser

På Östra kyrkogården i Filipstad, som ligger vackert intill sjön Daglösen, finns askgravplatser, kistgravplatser, minneslund och urngravar. På kyrkogården i Rämmen, några mil norr om Filipstad, kommer det inom kort att invigas ett muslimskt gravkvarter enligt beslut i Kyrkorådet.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.