0455 - 34 47 21 Öppet dygnet runt

VI GÖR DET SVÅRA LÄTTARE

Lavendla Begravningsbyrå Karlskrona

Kontakta oss

  • 0455 - 34 47 21
  • Borgmästaregatan 9, Karlskrona (tidsbokning - ej drop in)

Vi hjälper dig med begravning i Karlskrona

Vi möts hos dig, i våra lokaler eller på distans. Ring 0455 - 34 47 21 eller välj rådgivare nedan.

Din begravningsbyrå i Karlskrona – Lavendla

Hej och välkommen till oss på Lavendla Begravningsbyrå Karlskrona. Vi har stor erfarenhet av att anordna vackra och personliga begravningar. Såväl små som stora arrangemang. Hos oss kan du planera och boka begravningen på det sätt som känns mest lätthanterligt och smidigt för just dig. Vi har nämligen vidareutvecklat våra tjänster och erbjuder numera mer än bara ett fysiskt möte. Vi erbjuder även möjligheten till att ordna begravningen via telefon eller direkt i vårt planeringsverktyg här på hemsidan.

Möjligheten att kunna planera begravningen per telefon eller via vår hemsida är relativt ny. Mot bakgrund av detta kan vi förstå om det känns lite obekant. Som anhörig får du dock precis samma rådgivning och service som i ett fysiskt möte. Den största skillnaden är att du får lite längre tid på dig att tänka. Vill du hellre träffas i ett hembesök så gör vi gärna det.

Varmt välkommen till oss på Lavendla Begravningsbyrå Karlskrona – vi är begravningsbyrån som underlättar för dig.

 

Kontakta oss

Skicka in dina uppgifter så kopplar vi ihop dig med en rådgivare direkt. Vi återkommer för att bekräfta tid och plats.

Om Lavendla begravningsbyrå Karlskrona

Det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. År av erfarenhet har lärt oss att lyhördhet kommer först, expertis och goda råd sen. Därför har vi byggt hela vår verksamhet runt er som anhöriga.

Vi drivs av syftet att göra det svåra lättare. Våra värderingar speglar vilka vi är, vad vi gör och även hur vi gör det längs vägen.

Vårt mål är att utifrån dina förutsättningar ge dig det stöd du behöver när du planerar en begravning och/eller din framtid.

Lyhördhet, mod och driv. Det är Lavendla.

Vanliga frågor

Vad hjälper Lavendla till med?

Lavendlas engagerade begravningsrådgivare stöttar anhöriga inför begravningen och ser till att den utformas enligt deras önskemål. Rådgivarna ger värdefulla råd och sköter allt det administrativa, såväl som planering av de praktiska momenten kring begravningen. Exempel på administration är att boka begravningslokal, musiker, lokal och förtäring till minnesstund samt att ha kontakt med begravningsgäster. Normalt är också begravningsrådgivaren representant vid begravningsceremonin och även gravsättningen.

Ring oss på 0455 - 34 47 21 så berättar vi mer.

Vad kostar en begravning i Karlskrona?

Pris för begravning i Karlskrona kan variera kraftigt beroende på utformning och leverantör. Lavendla har dock samma prissättning över hela landet, direktkremation från 11 895 kr och begravning med ceremoni från 19 980 kr. Ring oss på 0455 - 34 47 21 så berättar vi mer, eller läs mer om våra priser här.

Hur kan jag få rådgivning av Lavendla?

Lavendlas rådgivare anpassar sig efter dina behov. Du och rådgivaren kan endera träffas hemma hos dig eller i våra lokaler, eller så tar ni mötet på distans via videolänk, om ni är flera som vill delta från olika orter.

Ring oss på 0455 - 34 47 21 så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just er.

Kan man få ekonomiskt bidrag till begravningen?

Lavendla hjälper dig hur du kan söka ekonomiskt bidrag till begravningen. Du som anhörig kan söka om stöd (begravningshjälp) hos den avlidnes hemkommun upp till ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 28 650 kronor år 2024. Ring oss på 0455 - 34 47 21 så berättar vi mer, eller läs mer här om begravningshjälp.

Vilka juridiska tjänster tillhandahåller Lavendla i Karlskrona?

Lavendlas jurister och boutredare i Karlskrona tar hand om alla juridiska tjänster kopplade till dödsfall. De vanligaste juridiska momenten avser bouppteckning, arvskifte samt hantering av testamente och ev bodelning om den avlidne var gift. Många av våra begravningsrådgivare också är jurister eller boutredare, och kan därmed hjälpa er med såväl begravning som bouppteckning och arvskifte. Ring oss på 0455 - 34 47 21 så berättar vi mer.

Vad är fördelarna med Lavendlas minnessidor?

Med en minnessida hos Lavendla har anhöriga möjlighet att enkelt dela information om begravningen till övriga gäster. Via minnessidan samordnas köp av blommor, anmälan till minnesstund, insamlingar till välgörande ändamål, samt visning av programblad och dödsannons.

Minnessidans kanske viktigaste funktion är att den också fungerar som en samlingsplats för anhöriga att dela med sig av minnen av den avlidna, texter och bilder.

Se Lavendlas minnessidor här eller ring oss på 0455 - 34 47 21 så berättar vi mer.

Sedan 2021 har vi tillsammans med anhöriga donerat över 7 miljoner kronor till välgörenhet.

Alzheimerfonden
Hjarnfonden

Olika begravningstyper

De olika momenten i begravningen präglas av såväl religionen som av lokala traditioner. Lavendla har stor erfarenhet av alla typer av begravningar och vi ordnar den typ av begravning du önskar.

Kyrklig begravning i Karlskrona

En kristen begravning sker i ordning med svenska kyrkan. Den avlidne ska få begravas på det sätt som han eller hon vill och det finns stora utrymmen för egna önskemål. I vanliga fall brukar anhöriga och vänner samlas i kyrkan och snart börjar kyrkklockorna att ringa. Ofta inleds begravningsceremonin med solosång eller ett vackert musikstycke, detta kan vi på Lavendla hjälpa dig arrangera. Prästen talar om hopp och tröst och det sjungs ofta psalmer. Efter själva gudstjänsten brukar det vara dags för mullpåkastning och ett par ord från bibeln läses. Hur upplägget ser ut kan variera stort eftersom även du som anhörig ska få berätta om dina och den avlidnes önskemål.

I Karlskrona är Fredrikskyrkan den största och den rymmer upp till 400 besökare. Kyrkan finns med på UNESCO:s lista för världsarv. Från utsidan syns kyrkan tydligt med sin barockinspirerade arkitektur och vackra gula färg. Inuti kyrkan lyses salen upp av de vita väggarna och det naturliga ljusinsläppet från stora fönster. Den vita inredningen tillsammans med gulddetaljer och de ljusa träbänkarna skapar en harmonisk och välbalanserad känsla.

Trefaldighetskyrkan är en annan av de större kyrkorna i staden, också den oerhört iögonfallande med sin fantastiska takkupol. Kyrkan uppfördes 1709, då av den tyska församlingen i staden. Kyrkan har ofta kallats för just Tyska kyrkan eftersom den användes av den tyska församlingen fram till 1846. Inredningen inuti kyrkan känns väldigt behaglig, rofylld och harmonisk. Färgskalan går i vitt, beige och blågrått. Längst fram vid altaret finns ett vackert guldigt krucifix under en stor sol. Kyrkan har upp till 180 sittplatser och den är anpassad för personer med funktionshinder.

Borgerlig begravning i Karlskrona

För borgerlig begravning i Karlskrona används oftast Vämö kapell, ett vackert kapell strax norr om stadskärnan. Intill kapellet finns även Vämö kyrkogård som anlades år 1857 och som sedan byggts upp i etapper. Vämö kapell infördes 1906 och är iögonfallande med sin vita fasad och det koppargröna taket. På insidan känns kapellet rymligt med sitt vackra ljusinsläpp, de vita väggarna och de ljusa trämöblerna. Här finns cirka 50 – 60 sittplatser. Du kan själv välja om du vill ha ett liveframträdande eller om du vill spela upp ett musikstycke från medhavd musikspelare.

När du vill hålla i en vacker och minnesvärd borgerlig begravningsceremoni finns det många sätt att göra det på. Hos Lavendla i Karlskrona kan vi hjälpa dig hitta en fin och passande plats, oavsett om du väljer att hålla ceremonin i ett tidlöst och vackert kapell eller om du vill ha begravningen hemma.

Begravningsplatser

Att välja ut en begravningsplats kan kännas besvärligt, särskilt om det finns många att välja bland. I Karlskrona finns dock inte så många kyrkogårdar, Vämö kyrkogård är den vanligaste platsen för gravsättning. Här är omgivningen rofylld och vacker. Begravningsplatsen ligger på stadens norra sida och här finns även Vämö kapell. För den som vill få sin aska utspriden finns en askgravplats samt även en minneslund. Om du skulle vilja få askan utspriden på en annan plats än vid begravningsplatserna finns det möjlighet till detta. Dock behöver du få ett godkännande från Länsstyrelsen.

En annan populär plats för gravsättning är griftegården i Augerum. Här finns både gravplats för urnor och en dekorativ och stillsam minneslund. Nära intill ligger även de två kapellen Boken och Eken, två speciella kapell som fungerar för alla trossamfund. Vad som utmärker just griftegården i Augerum är dess närhet till naturen. Härifrån den fridfulla gravplatsen kan du blicka ut över en stor och öppen sommaräng som kantas av vackra träd. Under sommarhalvåret är hela griftegården alldeles grön och fåglar kvittrar ovanför trädkronorna.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.