046-276 90 77 Öppet dygnet runt

VI GÖR DET SVÅRA LÄTTARE

Begravningsbyrå Lund

Kontakta oss

Vi hjälper dig med begravning i Lund

Vi möts hos dig, i våra lokaler eller på distans. Ring 046-276 90 77 eller välj rådgivare nedan.

Din begravningsbyrå i Lund

Vad tänker du på när ordet begravning kommer på tal? Många associerar det med något dystert och svårt. På Lavendla Begravningsbyrå Lund ser vi en begravning som en chans till att hylla det liv som har varit, ett tillfälle att föra fram alla vackra minnen och skratt. Vårt mål är att underlätta för dig som anhörig under en tid av sorg och saknad. Begravningen är ett tillfälle som fyller en viktig funktion i sorgbearbetningen. Samtidigt befinner du som ska planera den inför en av livets svåraste situationer. Med vägledning och lyhördhet för dina önskemål sköter vi allt det praktiska, för att forma ett värdigt avsked som speglar den avlidnes personlighet.

Smidig planering hjälper dig

Hos oss på Lavendla är det viktigaste att ni får planera begravning på era villkor. På en tid och plats som passar er. Därför har vi gjort det möjligt att både träffa oss för ett möte, men även planera direkt på vår hemsida, eller gå igenom alla delar på telefon. Ni väljer själva det som passar er bäst. Välkommen att kontakta oss när du behöver!

Kontakta oss

Skicka in dina uppgifter så kopplar vi ihop dig med en rådgivare direkt. Vi återkommer för att bekräfta tid och plats.

Om Lavendla begravningsbyrå Lund

Det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. År av erfarenhet har lärt oss att lyhördhet kommer först, expertis och goda råd sen. Därför har vi byggt hela vår verksamhet runt er som anhöriga.

Vi drivs av syftet att göra det svåra lättare. Våra värderingar speglar vilka vi är, vad vi gör och även hur vi gör det längs vägen.

Vårt mål är att utifrån dina förutsättningar ge dig det stöd du behöver när du planerar en begravning och/eller din framtid.

Lyhördhet, mod och driv. Det är Lavendla.

Vanliga frågor

Vad hjälper Lavendla till med?

Lavendlas engagerade begravningsrådgivare stöttar anhöriga inför begravningen och ser till att den utformas enligt deras önskemål. Rådgivarna ger värdefulla råd och sköter allt det administrativa, såväl som planering av de praktiska momenten kring begravningen. Exempel på administration är att boka begravningslokal, musiker, lokal och förtäring till minnesstund samt att ha kontakt med begravningsgäster. Normalt är också begravningsrådgivaren representant vid begravningsceremonin och även gravsättningen.

Ring oss på 046-276 90 77 så berättar vi mer.

Vad kostar en begravning i Lund?

Pris för begravning i Lund kan variera kraftigt beroende på utformning och leverantör. Lavendla har dock samma prissättning över hela landet, direktkremation från 11 895 kr och begravning med ceremoni från 19 980 kr. Ring oss på 046-276 90 77 så berättar vi mer, eller läs mer om våra priser här.

Hur kan jag få rådgivning av Lavendla?

Lavendlas rådgivare anpassar sig efter dina behov. Du och rådgivaren kan endera träffas hemma hos dig eller i våra lokaler, eller så tar ni mötet på distans via videolänk, om ni är flera som vill delta från olika orter.

Ring oss på 046-276 90 77 så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just er.

Kan man få ekonomiskt bidrag till begravningen?

Lavendla hjälper dig hur du kan söka ekonomiskt bidrag till begravningen. Du som anhörig kan söka om stöd (begravningshjälp) hos den avlidnes hemkommun upp till ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 28 650 kronor år 2024. Ring oss på 046-276 90 77 så berättar vi mer, eller läs mer här om begravningshjälp.

Vilka juridiska tjänster tillhandahåller Lavendla i Lund?

Lavendlas jurister och boutredare i Lund tar hand om alla juridiska tjänster kopplade till dödsfall. De vanligaste juridiska momenten avser bouppteckning, arvskifte samt hantering av testamente och ev bodelning om den avlidne var gift. Många av våra begravningsrådgivare också är jurister eller boutredare, och kan därmed hjälpa er med såväl begravning som bouppteckning och arvskifte. Ring oss på 046-276 90 77 så berättar vi mer.

Vad är fördelarna med Lavendlas minnessidor?

Med en minnessida hos Lavendla har anhöriga möjlighet att enkelt dela information om begravningen till övriga gäster. Via minnessidan samordnas köp av blommor, anmälan till minnesstund, insamlingar till välgörande ändamål, samt visning av programblad och dödsannons.

Minnessidans kanske viktigaste funktion är att den också fungerar som en samlingsplats för anhöriga att dela med sig av minnen av den avlidna, texter och bilder.

Se Lavendlas minnessidor här eller ring oss på 046-276 90 77 så berättar vi mer.

Sedan 2021 har vi tillsammans med anhöriga donerat över 7 miljoner kronor till välgörenhet.

Alzheimerfonden
Hjarnfonden

Olika begravningstyper

De olika momenten i begravningen präglas av såväl religionen som av lokala traditioner. Lavendla har stor erfarenhet av alla typer av begravningar och vi ordnar den typ av begravning du önskar.

Kyrklig begravning i Lund

En kyrklig begravning är ett traditionsenligt sätt att säga adjö till en anhörig. Den kyrkliga ceremonin är utformad enligt svenska kyrkans ordning och leds av församlingens präst. Lavendla Begravningsbyrå Lund håller i alla trådar till den kyrkliga begravningen, för att du ska kunna bearbeta sorgen i fred.

Borgerlig begravning i Lund

En borgerlig begravning hålls normalt i ett kapell och leds av en borgerlig officiant. Vid en borgerlig begravning kan anhöriga själva utforma ceremonin med fria händer. Utan en tro att förhålla sig till finns inget som är rätt och fel på samma sätt. Till exempel kan vem som helst vara borgerlig officiant.

Vi på Lavendla hjälper dig ordna allt kring en borgerlig begravning i ett av Lunds begravningskapell. De flesta borgerliga begravningar sker i Sankt Olofs kapell och Uppståndelsens kapell. Sankt Olofs ritades av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius och rymmer 150 sittplatser. Uppståndelsens kapell skapades av samma arkitekter och pryds av en vacker konstnärlig mosaik. Båda ligger på Baravägen 2.

Begravningsplatser

Norra kyrkogården i Lund invigdes redan år 1816 och har historiska anor i staden. Det är även den vanligaste gravplatsen idag. Andra gravplatser i kommunen är Östra kyrkogården, Odarslövs kyrkogård och Fredentorps begravningsplats. Har du frågor kring gravsättning hjälper vi dig gärna få klarhet. Och kom ihåg, hos oss finns inga dumma frågor.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.

Solister och officianter i Lund

Elin Öhgren

Elin Öhgren

Sångerska
Läs mer om Elin
Emil Fredberg

Emil Fredberg

Musiker
Läs mer om Emil
Marie Louise Arendt

Marie Louise Arendt

Begravningsofficant
Läs mer om Marie Louise
Linda Bergström

Linda Bergström

Sångerska
Läs mer om Linda