0490 - 76 22 63 Öppet dygnet runt

VI GÖR DET SVÅRA LÄTTARE

Begravningsbyrå Västervik

Kontakta oss

Vi hjälper dig med begravning i Västervik

Vi möts hos dig, i våra lokaler eller på distans. Ring 0490 - 76 22 63 eller välj rådgivare nedan.

Begravningsbyrå Västervik
– Personlig rådgivare hjälper dig hela vägen

Hej och varmt välkomna till oss på Lavendla Begravningsbyrå Västervik. Vi hjälper dig att ordna en begravning som påminner mer om det liv som har levts, än om döden. På så sätt hoppas vi kunna skapa ett vackert och personligt avsked. Ett farväl som genomsyras av kärleken och de fina minnena.

I syfte att underlätta för anhöriga kan du alltid välja mellan två olika mötesvarianter hos oss. Ett fysiskt möte eller det lite mer flexibla och lättillgängliga telefonmötet. För dig som vill planera begravningen helt i lugn och ro, utan tidspress och dylikt erbjuder vi även ett tredje alternativ. Nämligen vårt planeringsverktyg som finns här, direkt på vår hemsida. Oavsett hur du väljer att planera begravningen – i ett möte, per telefon eller i planeringsverktyget – får du alltid tillgång till en personlig kontaktperson hos oss. Han eller hon fungerar som ditt bollplank från början till slut och ansvarar för begravningsarrangemanget. Till honom eller henne kan du t.ex. vända dig med alla dina frågor.

Har du funderingar kring hur man kan skapa en personlig begravning eller vill du kanske ha hjälp med en annan fråga? Tveka inte att slå oss en signal så hjälper vi dig. Varma hälsningar från alla rådgivare på Lavendla Begravningsbyrå Västervik.

Kontakta oss

Skicka in dina uppgifter så kopplar vi ihop dig med en rådgivare direkt. Vi återkommer för att bekräfta tid och plats.

Om Lavendla begravningsbyrå Västervik

Det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. År av erfarenhet har lärt oss att lyhördhet kommer först, expertis och goda råd sen. Därför har vi byggt hela vår verksamhet runt er som anhöriga.

Vi drivs av syftet att göra det svåra lättare. Våra värderingar speglar vilka vi är, vad vi gör och även hur vi gör det längs vägen.

Vårt mål är att utifrån dina förutsättningar ge dig det stöd du behöver när du planerar en begravning och/eller din framtid.

Lyhördhet, mod och driv. Det är Lavendla.

Vanliga frågor

Vad hjälper Lavendla till med?

Lavendlas engagerade begravningsrådgivare stöttar anhöriga inför begravningen och ser till att den utformas enligt deras önskemål. Rådgivarna ger värdefulla råd och sköter allt det administrativa, såväl som planering av de praktiska momenten kring begravningen. Exempel på administration är att boka begravningslokal, musiker, lokal och förtäring till minnesstund samt att ha kontakt med begravningsgäster. Normalt är också begravningsrådgivaren representant vid begravningsceremonin och även gravsättningen.

Ring oss på 0490 - 76 22 63 så berättar vi mer.

Vad kostar en begravning i Västervik?

Pris för begravning i Västervik kan variera kraftigt beroende på utformning och leverantör. Lavendla har dock samma prissättning över hela landet, direktkremation från 11 895 kr och begravning med ceremoni från 19 980 kr. Ring oss på 0490 - 76 22 63 så berättar vi mer, eller läs mer om våra priser här.

Hur kan jag få rådgivning av Lavendla?

Lavendlas rådgivare anpassar sig efter dina behov. Du och rådgivaren kan endera träffas hemma hos dig eller i våra lokaler, eller så tar ni mötet på distans via videolänk, om ni är flera som vill delta från olika orter.

Ring oss på 0490 - 76 22 63 så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just er.

Kan man få ekonomiskt bidrag till begravningen?

Lavendla hjälper dig hur du kan söka ekonomiskt bidrag till begravningen. Du som anhörig kan söka om stöd (begravningshjälp) hos den avlidnes hemkommun upp till ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 28 650 kronor år 2024. Ring oss på 0490 - 76 22 63 så berättar vi mer, eller läs mer här om begravningshjälp.

Vilka juridiska tjänster tillhandahåller Lavendla i Västervik?

Lavendlas jurister och boutredare i Västervik tar hand om alla juridiska tjänster kopplade till dödsfall. De vanligaste juridiska momenten avser bouppteckning, arvskifte samt hantering av testamente och ev bodelning om den avlidne var gift. Många av våra begravningsrådgivare också är jurister eller boutredare, och kan därmed hjälpa er med såväl begravning som bouppteckning och arvskifte. Ring oss på 0490 - 76 22 63 så berättar vi mer.

Vad är fördelarna med Lavendlas minnessidor?

Med en minnessida hos Lavendla har anhöriga möjlighet att enkelt dela information om begravningen till övriga gäster. Via minnessidan samordnas köp av blommor, anmälan till minnesstund, insamlingar till välgörande ändamål, samt visning av programblad och dödsannons.

Minnessidans kanske viktigaste funktion är att den också fungerar som en samlingsplats för anhöriga att dela med sig av minnen av den avlidna, texter och bilder.

Se Lavendlas minnessidor här eller ring oss på 0490 - 76 22 63 så berättar vi mer.

Sedan 2021 har vi tillsammans med anhöriga donerat över 7 miljoner kronor till välgörenhet.

Alzheimerfonden
Hjarnfonden

Olika begravningstyper

De olika momenten i begravningen präglas av såväl religionen som av lokala traditioner. Lavendla har stor erfarenhet av alla typer av begravningar och vi ordnar den typ av begravning du önskar.

Kyrklig begravning i Västervik

Två ståtliga och pampiga kyrkor i Västervik, S:ta Gertrud och St. Petri kyrka är båda lika vackra både invändigt och utvändigt. Båda kyrkorna går i vitt och grönt, likasom de bårtäcken som man utan kostnad kan låna om man vill ha det istället för annan kistdekoration. De vit-gröna bårtäckena är helt utan religiösa symboler och kan således även användas vid borgerliga begravningar. Utöver de två grön-vita, finns även ett bårtäcke i blå-grön nyans med ett guldbroderat kors. Organister erbjuds som vanligt vid kristna begravningar, och S:ta Gertruds kyrka som har hela tre orglar, har en fantastisk akustik som gör att ceremonin blir lika vacker som kyrkan i sig. Vid önskemål kan även egen musik medtas, och detta kan kommas överens om i förväg med kyrkans musiker. Vi kan givetvis hjälpa er med detta under planeringen.

Borgerlig begravning i Västervik

För de som vill ha en borgerlig begravning i Västervik är Sankta Maria kapell ett utmärkt val av lokal. Kapellet används i huvudsak som begravningskapell och här utförs cirka 250 förrättningar per år. Kapellet är uträttat i tegel, och har en sparsam och enkel inredning. I fokus står ett runt målat fönster, som förvisso har en korssymbol, men då fönstret är oerhört vackert uppskattas det för sitt utseende, och brukar inte behöva täckas över vid icke-religiösa begravningar. För de som önskar, kan även ett bårtäcke lånas ut utan religiösa symboler. Täcket är vitt med gröna sidor, och passar vackert in med glaset i det stora fönstret vilket skapar en vacker helhet till begravningen.

Begravningsplatser

På nya kyrkogården i Västervik finner man en lugn oas som är en vacker och välskött plats för den sista vilan. På denna kyrkogård finns kistgravar, urngravar, en minneslund samt en askgravlund. Det finns även en muslimsk begravningsplats i anslutning till kyrkogården. Hela området har ett underbart ljus som filtreras i de storvuxna trädens toppar, och området har ett påtagligt lugn och en värme som man inte kan ta miste på. De vackra björkarna ramar in kyrkogården på ett fint sätt, och de smala grusgångarna letar sig igenom såväl äldre gravar med grus som de nyare gräsbetäckta lundarna där man kan sitta en stund och samla tankarna.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.