Lavendla 

Begravningsbyrå Ystad

0411-196 91 Österleden 3, Ystad (OBS! Tidsbokning, ej drop-in) Klicka här för postadress för minnesgåvor etc

Emma Johansson

Läs mer om Emma

Anita Edvinsson

Läs mer om Anita

Få kostnadsfri rådgivning eller boka möte

Filter

Kyrklig begravning i Ystad

Kristen begravning i Ystad kan bland annat äga rum i medeltida Klosterkyrkan. Stora fönster bakom altaret släpper in ljus i salen med höga välvda vitkalkade tak och väggar med tegeldetaljer. Avskalad träinredning och vackra takkronor skapar en balanserad interiör. Här finns 225 sittplatser, varav 25 med skymd sikt. Runt klostret ligger ett rosarium med doftande rosor och en örtagård. Invid klosterdammen prunkar en pionträdgård.

Ett annat alternativ är Uppståndelsens kapell, där flest begravningar äger rum. Det ligger på Nya kyrkogården i Ystads västra utkant, med utsikt över havet också inifrån ceremonirummet. Kapellet har 88 sittplatser grupperade runt katafalken mitt i rummet. Genom ena långsidans låga fönster syns havet. Längst fram i kapellet finns en oval mosaikvägg i blått, grått och grönt glas som avbildar Uppståndelsen. Konstnären bakom verket är Ejnar Nettelbladt. I båda lokalerna finns möjlighet till levande musik och att spela upp CD-skiva.

Borgerlig begravning i Ystad

En borgerlig begravning är mer fri i sin utformning och kan genomföras i princip vart som helst, t.ex. vid en sjö, i ett skogsbryn, i en privat trädgård i eller i en lokal som anses lämplig för ceremonin. I Ystad kan borgerlig begravning erbjudas både i Klosterkyrkan och Uppståndelsens kapell, som beskrivs ovan. Rent religiösa föremål i kapellet kan då plockas undan eller täckas över. En borgerlig officiant från trakten kan sköta ceremonin utifrån dina önskemål. Det är också helt fritt att exempelvis låta någon närstående leda ceremonin. Vanliga inslag vid en borgerlig begravning är tal, diktläsning, musik och sång. Ljudanläggning för CD-skiva finns på plats.

Begravningsplatser

Nya kyrkogården och Västra kyrkogården ligger tillsammans i utkanten av Ystad. Här möts grönska, himmel och hav – det är en lämplig plats för avsked och rofylld vila. På Nya kyrkogården finns traditionella gravplatser, Västra kyrkogården erbjuder utöver urngravplats, askgravlund, askgravplats och minneslund. När vi planerar begravningen tillsammans kan vi även hjälpa till att avgöra vilken kyrkogård eller gravsättning som passar den avlidne bäst. En del önskar genomföra själva begravningsceremonin på en plats, och gravsättningen på en annan. Detta kan vi arrangera.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.

Österleden 3, Ystad (OBS! Tidsbokning, ej drop-in)

Din begravningsbyrå i Ystad
– Tryggt och enkelt

Vackra och personliga begravningar i Ystad på ett lättillgängligt och prisvärt sätt. Lavendla Begravningsbyrå Ystad är en flexibel begravningsbyrå med ambitionen att vara det flexibla och bekväma alternativet för anhöriga i en tid av sorg och saknad. För oss är en begravning mycket mer än bara sorg, vi ser det som en chans till att hylla det liv som faktiskt har varit. Ett liv fyllt av minnen och kärlek.

Hos Lavendla Begravningsbyrå kan ni tryggt och enkelt planera begravningen via vår hemsida med vår hjälp över telefon, eller träffa oss om ni hellre känner för det. Har ni frågor eller funderingar? Eller skulle ni bara föredra att göra er bokning via telefon? Tveka då inte att kontakta någon av våra kunniga begravningsrådgivare! Hos dem får ni vägledning och stöd.

Varma hälsningar från rådgivarna på Lavendla Begravningsbyrå Ystad.

Läs mer Läs mindre
Hos oss på Lavendla Begravningsbyrå är inga frågor för stora eller små. Välkommen att kontakta oss om ni behöver vår hjälp.

Allt du behöver veta, på 10 minuter

Vårt mål är att göra det svåra lite lättare. I en tid av sorg kan det kännas extra svårt att ta tag i planeringen som krävs för en begravning. Börja med att titta på våra korta videoguider, så lär du dig allt du behöver kunna för att börja planera.

Berättelser från kunder

Helén Abrahamsson

Ystad

“Jag är nöjd på alla sätt o vis.”

Göran A

“Köpa begravning online? Javisst! Allt fungerade som planerat tack vare förstående och kunnig personal hos Lavendla. Blev ett fint avsked av vår kära mamma. Kan varmt rekommenderas!”

Katarina R.

“Till en början var jag lite rädd för att det skulle kännas opersonligt att ordna allt via telefon och mail. Jag kunde dock inte ha haft mer fel! Carina på...”

Ylva Jacobsson

“Nu har jag vänt mig till Lavendla två gånger på kort tid. Båda gångerna har allt fungerat hur bra som helst. Min kontaktperson Linda har alltid legat steget före och...”

Välj bland våra färdiga paket eller skräddarsy själva

När det kommer till begravning finns inget rätt eller fel. Det viktigaste för oss är att det känns rätt för just er. För att underlätta har vi nedan satt ihop tre olika paketförslag. Välj något av dem och skräddarsy som ni önskar.

Skräddarsy egna val

från 12 995 kr

Skräddarsy egna val

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

från 12 995 kr

Vi hjälper er med det grundläggande, ni skräddarsyr med era egna personliga tillval

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Valfri Kista
 • Välj bland valfria tillval

Enkel & Blomstrande

från 18 580 kr

Enkel & Blomstrande

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

från 18 580 kr

En vacker begravning som innehåller allt ni behöver. Välj själva era personliga tillval.

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Furukista Alvö & Kistdekoration Rosor
 • Urna Frö & Framtagning Annons
 • Välj bland valfria tillval

Komplett med juridik

från 28 975 kr

Komplett med juridik

Vi hjälper er med allt, såväl begravning som minnesstund och de juridiska frågorna

från 28 975 kr

Vi hjälper er med allt, såväl begravning som minnesstund och de juridiska frågorna

 • Administration & Ceremonivärd
 • Kistläggning & Transport
 • Ekkista & Kistdekoration Liljor
 • Urna Frö, Annons & Program
 • Bouppteckning & Gravsten
 • Välj bland valfria tillval

Vad kostar en begravning, och vem betalar?

Det är dödsboet – dvs den avlidnes tillgångar – som bekostar begravningen. Saknas tillräckligt med pengar kan du också få ekonomiskt stöd från kommunen.

 • Du kan få ekonomiskt stöd från kommunen till begravningen
 • Här kan du räkna ut ett pris att ta med till socialförvaltningen

Få begravningshjälp i Ystad

24100 kr - totalt maxbelopp

15900 kr - kan användas till begravning

8200 kr - kan användas till gravsten

Socialförvaltningen önskar ofta att anhöriga tar med ett kostnadsförslag, från vilket de kan meddela hur stort bidrag de kan ge.