0411-196 91 Öppet dygnet runt

VI GÖR DET SVÅRA LÄTTARE

Lavendla Begravningsbyrå Ystad

Kontakta oss

  • 0411-196 91
  • Ruuthsbovägen 8 (tidsbokning - ej drop in)

Vi hjälper dig med begravning i Ystad

Vi möts hos dig, i våra lokaler eller på distans. Ring 0411-196 91 eller välj rådgivare nedan.

Din begravningsbyrå i Ystad
– Tryggt och enkelt

Vackra och personliga begravningar i Ystad på ett lättillgängligt och prisvärt sätt. Lavendla Begravningsbyrå Ystad är en flexibel begravningsbyrå med ambitionen att vara det flexibla och bekväma alternativet för anhöriga i en tid av sorg och saknad. För oss är en begravning mycket mer än bara sorg, vi ser det som en chans till att hylla det liv som faktiskt har varit. Ett liv fyllt av minnen och kärlek.

Hos Lavendla Begravningsbyrå kan ni tryggt och enkelt planera begravningen via vår hemsida med vår hjälp över telefon, eller träffa oss om ni hellre känner för det. Har ni frågor eller funderingar? Eller skulle ni bara föredra att göra er bokning via telefon? Tveka då inte att kontakta någon av våra kunniga begravningsrådgivare! Hos dem får ni vägledning och stöd.

Varma hälsningar från rådgivarna på Lavendla Begravningsbyrå Ystad.

Kontakta oss

Skicka in dina uppgifter så kopplar vi ihop dig med en rådgivare direkt. Vi återkommer för att bekräfta tid och plats.

Om Lavendla begravningsbyrå Ystad

Det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. År av erfarenhet har lärt oss att lyhördhet kommer först, expertis och goda råd sen. Därför har vi byggt hela vår verksamhet runt er som anhöriga.

Vi drivs av syftet att göra det svåra lättare. Våra värderingar speglar vilka vi är, vad vi gör och även hur vi gör det längs vägen.

Vårt mål är att utifrån dina förutsättningar ge dig det stöd du behöver när du planerar en begravning och/eller din framtid.

Lyhördhet, mod och driv. Det är Lavendla.

Vanliga frågor

Vad hjälper Lavendla till med?

Lavendlas engagerade begravningsrådgivare stöttar anhöriga inför begravningen och ser till att den utformas enligt deras önskemål. Rådgivarna ger värdefulla råd och sköter allt det administrativa, såväl som planering av de praktiska momenten kring begravningen. Exempel på administration är att boka begravningslokal, musiker, lokal och förtäring till minnesstund samt att ha kontakt med begravningsgäster. Normalt är också begravningsrådgivaren representant vid begravningsceremonin och även gravsättningen.

Ring oss på 0411-196 91 så berättar vi mer.

Vad kostar en begravning i Ystad?

Pris för begravning i Ystad kan variera kraftigt beroende på utformning och leverantör. Lavendla har dock samma prissättning över hela landet, direktkremation från 11 895 kr och begravning med ceremoni från 19 980 kr. Ring oss på 0411-196 91 så berättar vi mer, eller läs mer om våra priser här.

Hur kan jag få rådgivning av Lavendla?

Lavendlas rådgivare anpassar sig efter dina behov. Du och rådgivaren kan endera träffas hemma hos dig eller i våra lokaler, eller så tar ni mötet på distans via videolänk, om ni är flera som vill delta från olika orter.

Ring oss på 0411-196 91 så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just er.

Kan man få ekonomiskt bidrag till begravningen?

Lavendla hjälper dig hur du kan söka ekonomiskt bidrag till begravningen. Du som anhörig kan söka om stöd (begravningshjälp) hos den avlidnes hemkommun upp till ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 26 750 kronor år 2023. Ring oss på 0411-196 91 så berättar vi mer, eller läs mer här om begravningshjälp.

Vilka juridiska tjänster tillhandahåller Lavendla i Ystad?

Lavendlas jurister och boutredare i Ystad tar hand om alla juridiska tjänster kopplade till dödsfall. De vanligaste juridiska momenten avser bouppteckning, arvskifte samt hantering av testamente och ev bodelning om den avlidne var gift. Många av våra begravningsrådgivare också är jurister eller boutredare, och kan därmed hjälpa er med såväl begravning som bouppteckning och arvskifte. Ring oss på 0411-196 91 så berättar vi mer.

Vad är fördelarna med Lavendlas minnessidor?

Med en minnessida hos Lavendla har anhöriga möjlighet att enkelt dela information om begravningen till övriga gäster. Via minnessidan samordnas köp av blommor, anmälan till minnesstund, insamlingar till välgörande ändamål, samt visning av programblad och dödsannons.

Minnessidans kanske viktigaste funktion är att den också fungerar som en samlingsplats för anhöriga att dela med sig av minnen av den avlidna, texter och bilder.

Se Lavendlas minnessidor här eller ring oss på 0411-196 91 så berättar vi mer.

Sedan 2021 har vi tillsammans med anhöriga donerat över 4 miljoner kronor.

Alzheimerfonden
Hjarnfonden

Olika begravningstyper

De olika momenten i begravningen präglas av såväl religionen som av lokala traditioner. Lavendla har stor erfarenhet av alla typer av begravningar och vi ordnar den typ av begravning du önskar.

Kyrklig begravning i Ystad

Kristen begravning i Ystad kan bland annat äga rum i medeltida Klosterkyrkan. Stora fönster bakom altaret släpper in ljus i salen med höga välvda vitkalkade tak och väggar med tegeldetaljer. Avskalad träinredning och vackra takkronor skapar en balanserad interiör. Här finns 225 sittplatser, varav 25 med skymd sikt. Runt klostret ligger ett rosarium med doftande rosor och en örtagård. Invid klosterdammen prunkar en pionträdgård.

Ett annat alternativ är Uppståndelsens kapell, där flest begravningar äger rum. Det ligger på Nya kyrkogården i Ystads västra utkant, med utsikt över havet också inifrån ceremonirummet. Kapellet har 88 sittplatser grupperade runt katafalken mitt i rummet. Genom ena långsidans låga fönster syns havet. Längst fram i kapellet finns en oval mosaikvägg i blått, grått och grönt glas som avbildar Uppståndelsen. Konstnären bakom verket är Ejnar Nettelbladt. I båda lokalerna finns möjlighet till levande musik och att spela upp CD-skiva.

Borgerlig begravning i Ystad

En borgerlig begravning är mer fri i sin utformning och kan genomföras i princip vart som helst, t.ex. vid en sjö, i ett skogsbryn, i en privat trädgård i eller i en lokal som anses lämplig för ceremonin. I Ystad kan borgerlig begravning erbjudas både i Klosterkyrkan och Uppståndelsens kapell, som beskrivs ovan. Rent religiösa föremål i kapellet kan då plockas undan eller täckas över. En borgerlig officiant från trakten kan sköta ceremonin utifrån dina önskemål. Det är också helt fritt att exempelvis låta någon närstående leda ceremonin. Vanliga inslag vid en borgerlig begravning är tal, diktläsning, musik och sång. Ljudanläggning för CD-skiva finns på plats.

Begravningsplatser

Nya kyrkogården och Västra kyrkogården ligger tillsammans i utkanten av Ystad. Här möts grönska, himmel och hav – det är en lämplig plats för avsked och rofylld vila. På Nya kyrkogården finns traditionella gravplatser, Västra kyrkogården erbjuder utöver urngravplats, askgravlund, askgravplats och minneslund. När vi planerar begravningen tillsammans kan vi även hjälpa till att avgöra vilken kyrkogård eller gravsättning som passar den avlidne bäst. En del önskar genomföra själva begravningsceremonin på en plats, och gravsättningen på en annan. Detta kan vi arrangera.

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.

Solister och officianter i Ystad

Elin Öhgren

Elin Öhgren

Sångerska
Läs mer om Elin
Emil Fredberg

Emil Fredberg

Musiker
Läs mer om Emil
Marie Louise Arendt

Marie Louise Arendt

Begravningsofficant
Läs mer om Marie Louise
Linda Bergström

Linda Bergström

Sångerska
Läs mer om Linda