Hem / Så tycker våra kunder

Så tycker våra kunder

Hur ville pappa ha det egentligen?

När Henrik Norrbelius pappa dog planerade en lokal begravningsbyrå ceremonin. Men kostnaden sprang i väg – och situationen kändes pressad.
– Det kändes inte rätt, det var så många begränsningar och saker som “inte gick att lösa” enligt våra önskemål, säger Henrik Norrbelius.
Begravningen var egentligen redan planerad. Så beskriver Henrik Norrbelius situationen han befann sig i strax efter sin fars död – och ett möte med den lokala begravningsbyrån. Det var först efter mötet som tankarna började snurra.
– Under kvällen började tankar, frågor och oro växa till sig. ”Hur ville pappa ha det egentligen? Gjorde vi rätt?”.

“Kostnaden hade sprungit iväg”

Henrik Norrbelius säger att mötet hade känts pressat och de val han och familjen gjort upplevdes inte längre som lika rätta.
– Även kostnaden hade sprungit iväg, säger han.
Vändningen? Henrik Norrbelius fick rekommendationen av sin frus familj, som tidigare anlitat Lavendla, att göra detsamma. Han öppnande sin dator och började söka på internet för att finna mer information om de val han gjort tidigare under dagen.
– Lavendlas sida var enkel, informativ och seriös. I deras planeringsverktyg kunde vi gå igenom allt steg för steg. Helt utan tidspress. De önskemål som de tidigare fått höra vara ”omöjliga” att genomföra och därmed fått avstå var heller inga problem för Lavendla att arrangera.

Unik begravningsbyrå

Lavendla är en unik begravningsbyrå där man kan planera och boka begravningen när och var man vill – online, på telefon eller i ett personligt möte. Geografiska avstånd är inget hinder, och hela familjen har således möjlighet att delta i planeringen oavsett bostadsort.
– Först kändes det ovant att anlita en begravningsbyrå utan kontor på orten, men detta vändes snabbt efter ett första samtal sent samma kväll till deras rådgivare. Han besvarade snabbt alla våra frågor och guidade oss igenom de val vi behövde göra. Därefter kunde vi i lugn och ro titta på de alternativ som fanns och skapa oss en mycket bättre bild av begravningen.

“Avbokade allt vi planerat”

Efter telefonmötet med Lavendla, och en natts sömn, gjorde Henrik Norrbelius och hans familj ett val.
– På morgonen efter hade beslutet mognat och vi bestämde oss för att snabbt avboka det vi planerat med ortens lokala begravningsrådgivare.
Syftet bakom Lavendla är öka tillgången av information om dödsfall och begravningar för allmänheten, så att begravningsbranschen får en högre transparens vad gäller prissättningar och planering. I dag erbjuder Lavendla begravningar över hela landet – vare sig det handlar om en kristen eller borgerlig ceremoni.
– Visst kändes det som något nytt, men i slutändan framstod det som ett bättre val, säger Henrik Norrbelius.
Framförallt lägger han fokus på det bemötande han fick under planeringsfasen.
– Rådgivarna var kunniga, och det var alltid någon som svarade. Det var viktigt eftersom det framförallt var på kvällstid som frågorna uppstod. Dessutom kunde de visa upp hundratals nöjda kunder och omdömen, vilket gjorde att jag kände mig bekväm i mitt val.