Närvara vid begravning online med Lavendla Live

Idén med en livesänd begravningsceremoni är inget nytt för oss på Lavendla. Under 2019 började vi diskutera digitala lösningar i syfte att underlätta för alla de som under normala omständigheter inte kan delta på en begravning. Det kan handla om sjukdom, avstånd, ekonomi eller handikapp av olika slag. Vi tittar regelbundet på idéer för att lösa olika utmaningar som gör begravning och sorgearbetet svårare. Vår förmåga att lyckas med detta är likvärdigt med vårt existensberättigande. 

Ingen ska behöva missa ett farväl som följd av COVID-19

Mot bakgrund av Coronaviruset måste vi nu avstå från att samlas i större grupper och speciellt värna om våra äldre som kommer drabbas hårdast av epidemin. Men det finns lösningar, även om dessa för vissa aldrig kommer att fylla samma emotionella behov som det fysiska mötet. Lavendla har nu startat det interna projektet Lavendla Live som är samlingsnamnet för de digitala lösningar som våra rådgivare kan assistera kunder med i syfte att livesända en ceremoni eller minnesstund.

Lavendla Live Fri

Om du vill sända ceremonin live själv, utan vår hjälp, finns många gratistjänster som kan användas för att livestreama. Tänk på att 1) det inte alltid finns wifi i ceremonilokalen, och att du i så fall behöver obegränsad datamängd i ditt abonnemang, 2) stänga av din enhet för inkommande samtal och annat som kan avbryta sändningen  3) om personer filmas behöver de godkänna det, samt 4) att du testar verktyget i god tid på förhand, så du säkerställer att allt fungerar som det ska.

Dessa gratistjänster är vanligt förekommande för att sända live:

Lavendla Live Bas

När du valt den rådgivare som passar just dig har du möjligheten att ta upp frågan om Lavendla Live. Din rådgivare kommer ställa en rad frågor för att säkerställa att en livesänd lösning kan fungera för er, när det är klart kan vi diskutera hur vi gör detta till det näst bästa alternativet ihop. Flera har redan testat, och det fungerar bättre än man trott. 

Lavendla erbjuder livesändning i enklare format från 5 995 kr, där vi har ett stativ som placeras i ceremonilokalen, och sköts av vår representant på plats. Ceremonin visas sedan i realtid, direkt på vår hemsida HÄR.

Lavendla Live Professionell

För den som önskar en livesändning som verkligen avspeglar ceremonin i sin helhet, kan vi erbjuda Lavendla Live Professionell, från 15995 kr. Det innebär att vi har ett filmteam om 2 personer på plats, som från olika vinklar fångar ceremonin. Inspelningen levereras sedan till dig i klippt och färdigt format, att spara som ett minne.

Detta är digitaliseringens framsida

De flesta människor har tekniken på fickan för att organisera eller delta i en begravningsceremoni online. Det vi erbjuder som en del av vårt stående erbjudanden är hjälp att göra livesändningen till den primära kanalen samt att ge råd och stöd för hur man använder en av flertalet gratistjänster som erbjuds. I framtiden kommer vi troligen ha en egen plattform för detta men vi måste arbeta med det vi har till hands idag, inte det vi drömmer om att ha om 6 månader. Vi har även underleverantörer som våra rådgivare kan ta in om man vill ha en mer anpassad livesändning.

Vanan finns redan där, vi ser på livesändningar varje dag

Känns inte detta som ett stort steg? Kanske. Men det är redan en del av kulturen och har varit en del av svenskarnas beteende i årtionden. De flesta ceremonier vi tar del av ser vi inte i person utan via en TV eller annan skärm. Ett bra exempel är ett kungligt bröllop, Nobelmiddagen eller invigningen av de olympiska spelen. Och många far- och morföräldrar har redan upptäckt att man är ett klick från barnbarnen om man har Facetime. Nu kan farfar alltid sjunga för sonsonen när han fyller – teknik och beteende som var helt otänkbart för bara 10-15 år sen. 

Lavendla vill förnya – det är så det “svåra blir lättare” 

I slutändan vill vi bara erbjuda de bästa alternativen i vad vi är vana med redan är svåra situationer. Nu är det lite extra svårt, och för det behöver vi vara lite extra innovativa. Men vem vet vad vi kan lära oss av detta? En sak är i alla fall säkert, vi tänker inte kapitulera för coronaviruset.