Hem / Kristina Wessman
Bild på Kristina Wessman

Kristina Wessman

Begravningsrådgivare & Officiant

4.7 i genomsnitt. (119 omdömen) Visa omdömen

Tar möten på svenska, engelska och tyska

Kontakta mig för rådgivning

Bakgrund

Mitt namn är Kristina Wessman och jag har jobbat som begravningsrådgivare sedan 2017 och som borgerlig officiant sedan 2019. Sedan 2021 så håller jag också i utbildningen av officianter i Lavendlas regi. Jag kör även begravningstransporter.

Från början så är jag musikklass-barn från Adolf Fredrik. Jag utbildade mig till ljudtekniker 1987 och jobbade sen på Radio Örebro, Radio Dalarna och sedan på Sveriges Radio Stockholm som ljudtekniker och teknikchef i sammanlagt 23 år. Därefter ett par kortare anställningar på reklambyrån Citat, Clas Ohlson, Viktväktarna och Citykonferensen. 

Som ljudtekniker var jag alltid länken mellan en idé och det färdiga resultatet och där var man allt ifrån psykolog till uppfinnar-Jocke och väldigt bra på att hitta lösningar på saker och hitta sätt att få fram den känsla som producenten söker. Det har jag stor glädje av i det här jobbet. Min musikbakgrund är också värdefull inte minst för att jag har koll på olika musikgenrer och koll på kyrkomusik och kan komma med musikaliska förslag till begravningar om det efterfrågas. Jag har också sjungit på åtskilliga begravningar i mitt liv.

Som borgerlig officiant så är arbetet med att sätta samman en ceremoni det mest givande och roliga av alla mina arbetsuppgifter. Det är en ära att få höra familjen berätta om en livsresa, att få lära känna en människa som man aldrig har fått träffa. För precis så känns det. Min bakgrund som ljudtekniker har lärt mig att ha öra för musikläggning och tycker om att tänka på musikvalen just på det viset. Som effektläggning. Om en avliden har träffat sin make på en kurs i Lindy Hop så varför inte illustrera det med att spela en Lindy Hop-låt? Det finns inga rätt och fel i musikval på en borgerlig ceremoni. Det som passar familjen är passande. Om en person älskade skogen, varför inte lägga skogsfåglar som bakgrund under avskedet istället för lågmäld musik? Allt går. En gång spelade jag ”Den makalösa manicken” med Michael B. Tretow på en begravning för en sakletare. Det passade perfekt!
 

Jag tycker också att det är viktigt att hitta ett tonfall som överensstämmer med familjens tonfall. Det ger sig oftast självt eftersom det hörs så väl när de berättar.

Men framför allt så vill jag hylla ett liv i mina ceremonier. Jag vecklar inte in mig i sjukdomsbilder och dödsorsaker utan ser hellre att man får dra lite på munnen åt en dråplig episod i den avlidnes liv än att man lämnar lokalen i tyngsta sorg. Kom ihåg det som var bra. Kom ihåg det som var kul. Kom ihåg det som var ljust och lätt! Vi måste ju faktiskt gå vidare efter detta.

Fördelen med att välja en borgerlig begravning är att hela begravningen endast ägnas åt den avlidne. Det finns inget annat som ska få plats så som det är i kyrkliga ceremonier. Psalmer, bibelord etc. Här kretsar allt kring den avlidne och kring minnestalet. Om man dessutom vill hålla en ceremoni med urna så går det bra att hålla ceremonin var som helst. Hemma i vardagsrummet eller i trädgården. På den avlidnes favoritplats i skogen. På en restaurang om man kan få ett separat rum. Jag fick förmånen att hålla en dubbelbegravning på en herrgård där det blev motorcykelprosession med, i det fallet, två urnor. Det blev både rörande och pampigt.

Jag är bosatt på Gotland men jobbar mycket i Stockholm och åker upp till borgerliga ceremonier så ofta jag kan. Mötet med familjen är viktigt men i mitt fall så går det inte alltid att ses. Då får vi ta mötet över videolänk istället. Bara man ser varann i ögonen innan man står där i kapellet. Att vi blir personer för varann och inte bara röster, för det här är ett samarbete.

Jag har också erfarenheten av att ha förlorat min man mitt i livet vilket faktiskt också är en tillgång både i jobbet som begravningsrådgivare och som officiant.

 

Därför blev jag rådgivare

Jag ville bli rådgivare eftersom jag anser att få jobb är så "på riktigt" som jobbet att planera begravningar. Man hjälper varje kund med att ordna det som är absolut störst för dem just nu och det är så fint! Varje begravning sätter punkt för en existens.

Att sedan dessutom vara officiant och få förmånen att hålla i hela ceremonin vid de tillfällen då det är borgerliga begravningar gör att cirkeln sluts ännu mer. Att få höra anhöriga berätta om en älskad person och få höra om dennes liv och upplevelser är fantastiskt.

Mina bästa råd

  • Du som har förlorat någon; prata om det med folk i din omgivning. Det gör det hela så mycket lättare att bära. Det får också andra att öppna sig vilket ofta ger fina samtal.

Vi fick ett fantastiskt bemötande och hjälp med allt.

Certifikat och intyg

Certifikat och intyg

Lavendla Academy

Lavendla Academy

Begravningsrådgivare

Mars 2017

Lavendla Academy

Lavendla Academy

Borgerlig officiant

2019

Få personlig rådgivning

Fyll i formuläret så återkommer jag till dig för att bekräfta tid och plats.