Hörby kyrka Foto: Barbro Thörn
Hörby kyrka Foto: Barbro Thörn
Hörby kyrka Foto: Barbro Thörn
Hörby kyrka Foto: Barbro Thörn
Hörby kyrka Foto: Barbro Thörn
 1. Hörby kyrka
 2. Hörby kyrka
 3. Hörby kyrka
 4. Hörby kyrka
 5. Hörby kyrka

Hörby kyrka

4.5 i snittbetyg (6st)

Hörby kyrka i Hörby

Hörby kyrka ligger mitt i byn, intill den gamla allfartsvägen.

Den äldsta delen av kyrkan uppfördes omkr. 1140 och försågs då med trätak. De valv som nu finns slogs någon gång under senmedeltiden. Byggmästaren skall ha varit Carl Stenmästare. Om hans konstskicklighet vittnar fortfarande den förnäma sandstensportalen i den gamla söderväggen.

1895 gjordes en stor tillbyggnad åt norr. Den gamla kyrkan fick därefter tjänstgöra som reservutrymme fram till den senaste restaureringen 1956. Då uppfördes ett nytt sandstensaltare i den gamla triumfbågen, ett senmedeltida triumfkrucifix restaurerades och placerades på väggen ovanför.

Bland kyrkans inventarier märks främst det rikt utsirade högaltaret, daterat 1632 och snidat av en tysk mästare, Statius Otto. Från ungefär samma tid härrör sig predikstolen och dopfunten, även de snidade i trä med myller av figurer och olika bibliska motiv.

Nämnas bör också korfönstren från 1951. Den danske konstnären Gunnar Theander och har här skildrat Jesu liv.

Den gamla orgeln från 1896 ersattes 1963 med en ny, omfattande 24 stämmor, från Mårtenssons Orgelfabrik.

Hörby kyrka tillhör Hörby församling och ligger i Hörby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

 • Handikappanpassad byggnad
 • Toalett
 • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Hörby kyrka

4.5 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2020-01-25
Om Hörby kyrka tycker jag mycket! Det rikt utsirade altaret som flankeras av ett par vackra korfönster av danske konstnären Gunnar Theander som 1951 skildrade Jesu liv i glasmålningarna.Även i övrigt finns många sköna detaljer.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2015-12-31
Pampig kyrka för köpingen, som ursprungligen är en medeltidskyrka av Carl Stenmästare från 1100-talet. I slutet av 1800-talet byggdes kyrkan om i medeltidsimiterande stil. Ombyggnaden skedde genom att en ny byggnadskropp fogades till kyrkan i norr. Denna är numera kyrkans huvudskepp och den gamla delen fick bli sidoskepp. Vid en ombyggnad 1956-59 så omvandlades den gamla kyrkdelen till ett mer avskilt gudstjänstrum. Predikstol och altartavla är skånsk renässans när den är som bäst. Altartavlan är av Statius Otto från år 1632.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-11-29
Hörby kyrka uppfördes på 1100-talet av Carl Stenmästare. Vapenhuset byggdes på 1500-talet. Kyrkan byggdes om i slutet av 1800-talet.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2012-10-16
Den gammla orgeln från 1896 ersattes 1963 med en ny, omfattande 24 stämmor, från Mårtenssons Orgelfabrik i Lund.
Läs mer Läs mindre
Bertil Stenberg
Bertil Stenberg 2012-07-17
Min starkaste upplevelse i en kyrka, var när jag lyssnade på en koncert med Hörby Blåsorkester. Arrangemanget var så fulländat, och kyrkan har en utmärkt akustik. Kyrkan har också en underbar inredning.
Läs mer Läs mindre
Benny Hansen
Benny Hansen 2011-09-11
Den äldsta delen af Hörby kyrka uppfördes omkr. 1140 och forsågs då med trätak. I 1895 gjordes en stor tillbyggnad åt norr. Blandt kyrkans inventarier märks främst det rikt utsirade högalteret, dateret 1632 och snidat av en tysk mästara, Statius Otto.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

 • Välj dekoration bland över 200+ modeller
 • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

 • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
 • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.