Långaröds kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Långaröds kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Långaröds kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Långaröds kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Långaröds kyrka Foto: Stefan Leonardsson
  1. Långaröds kyrka
  2. Långaröds kyrka
  3. Långaröds kyrka
  4. Långaröds kyrka
  5. Långaröds kyrka

Långaröds kyrka

4.0 i snittbetyg (1st)

Långaröds kyrka i Hörby

Långaröds kyrka, helgad år St Nicoluas av Myrra, är fylld med målningar i varma och mjuka färger. Efter 500 år är färgerna lika vackra som när de målades.

Långaröds kyrka uppförde på 1100-talet och är en av Skånes äldsta tegelkyrkor. Kyrkan hade sin tegelfärg ända fram till 1400-talet då den troligen fick sin rappning. Hon är byggd i en romansk stil med långhus, halvrunda kor och halvrunt absid. På yttersidan i norr finns ett romanskt fönster som visar på den typiska stilen. Att fönstret sitter så högt upp är gjord för att kyrkan skulle ge bättre skydd i ofärdstider.

På 1850-talet bestämdes det att man skulle bygga ut kyrkan åt väster och att även ersätta klockstapeln med ett torn. Tornets säregna, smala utformning har fått många att vrida på huvudet. Det finns ett par olika versioner om varför tornet ser ut som det gör. Bl.a. skulle det vara att byggmästaren misstagit tornets innermått för yttermått. ​

I valven och på väggarna syns al fresco målningar med motiv ur gamla testamentet. Dessa är utförda på 1400-talet av den s.k. Vitskövlemästaren Nils Håkansson eller någon av hans medhjälpare. I korets tak kan man se bilder av helige Nicolaus av Myrra som kyrkan varit helgad åt. Han var sjöfarandes och barns beskyddare.

På 1500-talets kalkades målningarna över till följd av reformationen. 1903 togs målningarna fram med en hårdhänt metod som tyvärr skadade många målningar. 1963 restaurerades målningarna på nytt med en mer varsam hand och återställdes till sitt ursprungs skick.

Långaröds kyrka tillhör Hörby församling och ligger i Hörby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Visa stor karta

Omdömen för Långaröds kyrka

4.0 i snittbetyg (1st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2015-09-21
Kyrkan är byggd av tegel och är en av Skånes äldsta kyrkor i detta material. Till skillnad från Gumlösa invigd 1192 finns det inget exakt angivet invigningsdatum för Långaröds kyrka, men de är av ungefär samma ålder. Kyrkan har tillbyggts flera gånger, både under 1500-tal och 1800-tal. 1853 byggdes det egendomliga smala tornet, vilket har förbryllat eftervärlden. Det sägs bero på feltolkade ritningar. I kyrkan finns kalkmålningar från 1400-talet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.