Lyby kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Lyby kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Lyby kyrka Foto: Carl-Johan Ivarsson
Lyby kyrka Foto: Robert Stenbeck
Lyby kyrka Foto: Robert Stenbeck
 1. Lyby kyrka
 2. Lyby kyrka
 3. Lyby kyrka
 4. Lyby kyrka
 5. Lyby kyrka

Lyby kyrka

3.5 i snittbetyg (2st)

Lyby kyrka i Hörby

Kyrkan i Lyby, helgad åt St:a Anna, är byggd av putsad huggen granit – med undantag för övre delen av tornet, vilket har putsat tegel som byggmaterial.

Kyrkans mellersta del är uppförd på 1100-talet, men när befolkningen på 1800-talet ökade i antal, byggdes kyrkan till i öster. 1854 uppfördes nuvarande kor och absid samt i anslutning till dem sidoskeppen i söder och norr.

Det nuvarande tornet tillkom 1879, sedan det gamla rivits 1860. De båda kyrkklockorna är gjutna av Mag. Kjellström, 1788 (den stora) resp 1773 (den lilla, som gjutits om 1801).

Dopfunten är huggen i sandsten och är från kyrkans första tid.

Predikstolens ursprungliga delar är från 1624 och troligen ett verk av den tyske konstnären Statius Otto. 1902 restaurerades predikstolen under ledning av arkitekt Henning Sjöström och med hjälp av bland andra skulptören Per Månsson.

Altartavlan är också den från 1624. Den har samma historia bakom sig som predikstolen.

Orgeln från 1911 är byggd av Eskil Lundén.

Lyby kyrka tillhör Hörby församling och ligger i Hörby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

 • Handikappanpassad byggnad
 • Toalett
 • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Lyby kyrka

3.5 i snittbetyg (2st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2015-09-24
Kyrkan är helgad åt S:ta Anna och dess äldsta delar är från 1100-talet. Av medeltiden finns dock inte så mycket kvar. 1854 byggdes den östra delen med kor, absid och korsarmar. 1879 byggdes kyrkan ut i väster och kyrkan fick ett nytt torn. I det inre finns altare och predikstol av Statius Otto från år 1624.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2012-07-10
Orgeln från 1911 är byggd av Eskil Lundén, Göteborg.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

 • Välj dekoration bland över 200+ modeller
 • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

 • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
 • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.