Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Lisbeth
Heda kyrka Foto: Lisbeth
Heda kyrka Foto: Lisbeth
  1. Heda kyrka
  2. Heda kyrka

Heda kyrka

4.1 i snittbetyg (8st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Heda kyrka i Ödeshög

Kyrkan är en av Östergötlands märkligaste medeltida kyrkor. De äldsta delarna är uppförda av kalksten i olika etapper under medeltiden. På norra sidan finns ett sidoskepp med influenser från cisterciensisk arkitektur.
Av de medeltida inventarierna är träskulpturen från 1100-talets mitt den mest berömda, Hedamadonnan. Det var denna som inspirerade Verner von Heidenstam till dikten ”Himladrottningens bild i Heda”

Heda kyrka tillhör Folkungabygdens pastorat och ligger i Ödeshög

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 180 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Heda kyrka

4.1 i snittbetyg (8st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Dhyana
Dhyana 2019-12-13
(Uppdatering 8 år senare, med bilder av skulpturerna i sidokapellet. Jodå, metallstegen och husgerådet finns kvar. Fika! :) Vi körde bakom en tuff MC-typ i läder. Oväntat svängde han upp till kyrkan och gick in. Vi följde med. Dessa enkla, strama, kraftfulla valv får luften att kännas förtätad. Något som förtärde lite av intrycket var oordningen i kyrkan: vanliga stolar trängdes med antika sådana; en metallstege stod lutad mot väggen, och ett bord med vattenkokare och annat husgeråd mitt i hela härligheten. Men det står jag gärna ut med om det betyder att kyrkan används och hålls öppen.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-09-04
Heda kyrka uppfördes på 1100-talet, men har byggts om flera gånger genom seklerna. Det nuvarande utseendet härrör från C G Brunius restaurering i mitten av 1800-talet, samt Erik Lundbergs restaurering på 50-talet. I kyrkan finns flera medeltida inventarier, bl a den kända ´Himladrottningen i Heda´. Det finns också två inmurade runstenar, Ög 131 och Ög 132.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2013-12-08
Denna kyrka är mycket vacker exteriört, men känns oorganiserad och stökig invändigt. Lär ha den i särklass bästa akustiken av kyrkorna i regionen och används flitigt till bland annat julkonserter.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2012-11-13
Man blir lätt förvirrad när man kommer in i Heda kyrka. Den är mycket rymlig, många valv och har flera skrymslen och flera altare. Många sevärda konstskatter! T.ex den fint arbetade piscinan med relief ovanför, en bild som tros föreställa kung Sverker den äldre, som mördades i bygden då han var på väg till julottan 1156! En bonad från slutet av 1400-talet eller Maria med Jesusbarnet i knäet, ett mycket vackert arbete från omkr.1430, sannolikt från Lübeck. De inmurade runstenarna på ytterväggen, inte att förglömma. Väl värt en omväg!
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-11-11
En av Östergötlands mest intressanta kyrkor. Det mesta är väl sagt innan förutom att väggnischen inte föreställer Karl Sverkersson utan fadern Sverker den äldre. Annars har Erik Lundberg satt mycket av sin omisskännliga prägel på interiören - det var han som ledde 1950 års restaurering.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-23
Under 1750-talet finns enligt Carl Fredric Broocman ett 6-stämmigt orgelverk. 1776: Organist & orgelbyggare Lars Strömblad (1743-1807), Ödeshög, bygger ett 10-stämmigt orgelverk i Mjölby kyrka. 1859?: Lars Strömblads orgel flyttas från Mjölby till Heda kyrka. 1913: Bakom Strömblads fasad bygger firma Åkerman & Lund, Sundbyberg en 9-stämmig pneumatisk orgel. 1950: Orgeln flyttas till den nybyggda orgelläktaren i södra tvärskeppet.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2010-12-31
- Åtta hundra julenätter såg jag tända sina ljus. Barn, hör vad jag täljer, konungar kysste min fot. Heidenstam hade säkert rätt. Hur många av traktens folkungar har inte kysst fötterna på himladrottningen i Heda. Nu sitter hon i södra koret och verkar inte alls så sträng som Heidenstam tyckte. Fortfarande ser hon ljusen tändas på julnatten.
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-10-28
Mycket märklig kyrka vad gäller exteriör och interiören känns som en restaurerad medeltid för att återställa kyrkan till dess ursprung. Det är självfallet lovvärt men ibland skiner 1800-talet igenom. Intressant är kyrkan dock och den har fina inventarier men det känns inte som medeltid.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.