Foto: Tom Wollecki
Foto: Tom Wollecki
Foto: Tom Wollecki
Nösunds kapell Foto: Tom Wollecki
Nösunds kapell Foto: Tom Wollecki
  1. Nösunds kapell
  2. Nösunds kapell

Nösunds kapell

3.0 i snittbetyg (1st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Nösunds kapell i Orust

Kapellet är byggt 1912.
I slutet av 1800-talet började man inom Tegneby församling diskutera om det var möjligt att bygga en kyrka på Nösund. Tegneby kyrka byggdes om 1890 och det uppkom ett förslag att flytta den till en mer central plats inom socknen. I slutändan byggdes den dock på samma plats som den gamla.
Trots en rädsla för att den långa vägen till kyrkan skulle minska antalet kyrkobesökare blev det ingen ny kyrka på Nösund vid detta tillfälle. Förslaget kom upp igen när 1909 de så kallade vinkelpredikanterna började uppträda i trakten och man befarade att den ”falska” läran skulle sprida sig. För att förhindra detta köptes en tomt att bygga ett missionshus på, men även denna gång blev ingen kyrka byggd. Till slut bestämde kyrkoherden Carl Otto Ahlquist efter en förfrågan från två unga män att en kyrka skulle byggas. En ny tomt köptes, där kapellet ligger idag, och i april 1912 började bygget. Den 12 september 1912 invigdes kapellet av biskop Edvard Herman Rohde. En kapellstiftelse bildades som fortfarande sköter om kapellet idag. Kapellet rymmer ca 150 personer och var till en början öppet hela året. Men då kyrkverksamheten avtog under senare delen av 1900-talet beslöts det att kapellet bara skulle vara öppet under sommaren. Kapellet har blivit mycket populärt för bröllop.

Altare
Altartavlan är från Karl XI:s tid och fanns förut i Tegneby gamla kyrka. Den kom till Nösund 1938. Altarduken med hemknypplad spets är en gåva från 1959 av Karin Bergius. 1966 skänktes ännu en altarduk med spets till kapellet av Tegneby kyrkliga syförening.

Predikstol
Den första predikstolen i kapellet var från 1638 och hade till en början stått i Tegneby gamla kyrka. När kyrkan byggdes om 1890 fick kapellet den, men efteråt har den återförts till Tegneby. Predikstolen i kapellet är en kopia av den från 1638 och gjordes 1939 av bröderna Albert och Arvis Isaksson.

Orgel
Kapellorgeln är från 1938 och gjord av J. P. Nyström. Den har två manualer med pedal. Pedalen omfattar fyra stämmor och manualerna sex stämmor. Kororgeln inköptes 1989 från Flatöns kapell i Morlanda församling.

Kyrkklocka
Klockan i tornet gjöts 1912 av firman Bergholtz i Stockholm. Tyvärr sprack den och togs ner 1995. Den göts om och återinvigdes påskdagen 1996.

Dopfunt
Dopfunten är i trä och gjordes 1939 av bröderna Isaksson. Till den finns en dopskål av glas. Det finns dessutom en dopskål i nysilver och en i tenn.
Många av inventarierna är skänkta av, eller inköpta med skänkta medel från, invånare på Nösund med omnejd.

Nösunds kapell tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 150 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Nösunds kapell

3.0 i snittbetyg (1st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-11-04
Nösunds kapell ligger vackert vid vägen några kilometer norr om Nösund på södra Orust. Kapellets ytterväggar skulle behöva målas om. Kapellet var vid mitt besök stängt. Hemsida: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=639465
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.