Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Bertil Nelson
Foto: Stefan Leonardsson
Tegneby kyrka Foto: grundsund
Tegneby kyrka Foto: grundsund
  1. Tegneby kyrka
  2. Tegneby kyrka

Tegneby kyrka

3.5 i snittbetyg (2st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Tegneby kyrka i Orust

Tegnebys vita kyrka ligger upphöjt i ett öppet landskap på Orust. Kyrkan består av ett långhus i sten och ett torn i sten och trä.
Tegneby kyrka ersatte 1891 en medeltida kyrka som stod på samma plats. Den gamla kyrkans torn fick dock stå kvar och byggdes samman med den nya kyrkan. Kyrkan byggdes i nygotisk stil efter ritningar av arkitekten Adrian Petersson.
Då kyrkan tidigt drabbades av fuktproblem behövdes den renoveras ett par gånger, bland annat 1905 då interiören målades om och 1911 då en utvändig reparation gjordes.
Öster om koret finns det äldre femsidiga koret från när kyrkan var ny. Fram till 1960-talet var det sakristia, men det blev sedan ett mindre kyrkorum. Det används som så kallad ”lillkyrka”. Ingången finns bakom det nya korets gamla altartavla.

Altaruppsats
Altaruppsatsen är i barockstil. Den beställdes ursprungligen i slutet av 1600-talet till Marstrands kyrka, innan den inköptes till Tegneby kyrka 1807. Den består av tre målningar ovanpå varandra. Nederst finns en relief som föreställer nattvarden, samma motiv som den kända målningen av Leonardo da Vinci. I mitten finns uppsatsens huvudmotiv som föreställer korsfästelsen. Överst finns en målning som visar Kristi himmelsfärd.
Altartavlan ersattes under en tid med gipsreliefer av Carl Johan Dyfverman, men återinsattes efter en renovering på 1930-talet. Gipsreliefen av nattvarden är dock en rest som har blivit kvar. Dyfvermans uppståndelsescen hänger idag på en annan plats i kyrkan, förutom korsfästelsescenen som finns i Nösunds kapell.

Dopfunt
Dopfunten i täljsten är troligen från 1200-talet.

Predikstol
Predikstolen i barockstil tillverkades 1638. Den stod tidigare i den gamla kyrkan. Under åren 1912-1938 stod den i Nösunds kapell innan den åter hamnade i Tegneby kyrka.
Predikstolens korg är en ursprungliga del från 1600-talet, medan foten och trappan är utförda i modern tid. På fälten återfinns evangelisterna med sina symboler och ovanför finns en text på danska från Romarbrevet 8:11; ” Eftersom hans ande som uppväckte Jesus från de döda, bor uti eder, då skall också den som uppväckte Kristus från de döda göra edra döda kroppar levande”.

Orgel
Orgeln byggdes 1963 av Hammarbers orgelbyggeri.

Kyrkklocka
I tornet finns två klockor, varav den äldsta är från 1500-talet. Den reparerades på 1920-talet. Den yngre klockan är från 1855 och gjöts om 1923 av M O Ohlsson klockgjuteri AB i Ystad.

Tegneby kyrka tillhör Orusts pastorat och ligger i Orust

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 300 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Tegneby kyrka

3.5 i snittbetyg (2st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2016-11-12
En spännande kyrka med flera synliga tidslager. Från den gamla kyrkan är tornet från 1500-talet bevarat, uppfört i både trä och sten. Själva kyrkan är en nygotisk skapelse av Adrian Peterson från 1891. På 1930-talet insattes den gamla predikstolen och altartavlan, som inköpts från Marstrands kyrka och det nygotiska inslaget nedtonades kraftigt. 1989-90 gjordes en ny renovering där fler nygotiska detaljer återställdes.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-09-21
Kyrkorgeln har ett modernt orgelhus och har piporna i fem rektangulära öppningar, de yttre och den mittersta högre än de mellanliggande. Det är målat i blå och ljusbruna toner och byggdes av Hammarbergs orgelbyggeri 1963 tillsammans med själva orgelverket.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.