Foto: Tom Wollecki
Foto: Stefan Leonardsson
Foto: akejohan
Vitaby kyrka Foto: akejohan
Vitaby kyrka Foto: akejohan
  1. Vitaby kyrka
  2. Vitaby kyrka

Vitaby kyrka

4.2 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Vitaby kyrka i Simrishamn

Vitaby kyrka tillhör Kiviks församling och ligger i Simrishamn

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 400 sittplatser

Omdömen för Vitaby kyrka

4.2 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2018-10-10
Ett märkligt triumfkrucifix hänger i valvbågen in till koret. Medeltida dopfunt, samtida med kyrkan. Det stora skönhetsvärdet är emellertid exteriören men den kraftiga strävbågen och den betagande utsikten,dels över den perfekt arrangerade kyrkogården med sina buxbomshäckar, dels över Hanöbukten. Till user 197436 Lars Svensson: Nilsson Piraten är begravd på Ravlunda kyrkogård så du får väl kolla där....
Läs mer Läs mindre
user 197436
user 197436 2018-10-09
Enl. Nationalencyklopedin byggdes strävpelarna för att motverka sprickbildningar i kyrkan. Den lösa markstrukturen torde vara viktigaste orsaken snarare än klockringning. I så fall borde flertalet av våra kyrkor ha strävbågar. Under Vitaby(kyrka) står inte om Piratens gravsten och ej heller under Nilsson Fritjof Piraten. Han dog 1972 och min upplaga av NE trycktes 1996. Skralt! Lars Svensson
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2016-12-22
Kyrkan härstammar från 1100-talet och har använts som försvarsanläggning. På 1200-talet tillkom tornet. Strävpelarna byggdes för att motverka svängningarna vid klockringning. Dopfunten tros vara från kyrkans äldsta tid. Ett triumfkrucifix från 1200-talet finns fortfarande kvar. Predikstolen härtammar från år 1614. På 1620-talet instalerades altaruppsatsen och den förändrades sen år 1753. Vid mitt besök den 16 juni 2014 bad jag vaktmästarna om att få bli insläppt, de hänvisade till juli månad då kyrkan har sommaröppet.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-11-08
Den romanska absidkyrkan i Vitaby uppfördes på 1100-talet. Tornet byggdes på 1200-talet. På 1400-talet fick kyrkan sina valv. Den norra korsarmen byggdes 1781. Koret har målningar från 1300-talet och 1400-talet. Kyrkans torn stöttas av strävpelare, som ger kyrkan ett särpräglat utseende. En mycket sevärd kyrka!
Läs mer Läs mindre
CG Ryberg
CG Ryberg 2012-08-02
Min favoritkyrka på Österlen, så vit och exotisk med den väldiga valvbågen.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.