Bolidens kyrka Foto: Barbro Thörn
Bolidens kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Bolidens kyrka
  2. Bolidens kyrka

Bolidens kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Bolidens kyrka i Skellefteå

När kyrkan i Boliden invigdes 1:a advent 1960, kom den att betecknas som en ”annorlunda” kyrka. Arkitekten, Peter Celsing, (1920-1974), kallad för ”sin tids stora konstnärsarkitekt”, har i Boliden format en kyrka som på ett uttrycksfullt sätt blandar medeltida och nutida form.

Bolidens kyrka tillhör Jörn-Bolidens församling och ligger i Skellefteå

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Visa stor karta

Omdömen för Bolidens kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Akustikalikus
Akustikalikus 2018-11-23
Bolidens kyrka ser rätt alldaglig ut på utsidan och som sångare förväntar en sig inte mer än så av akustiken. Ack, vad en kan luras av ett första intryck! Klangen i kyrkorummet är rund, mjuk och klar. Efterklangen är förvånansvärt lång, egentligen förväntad först från en betydligt större och längre stenkyrka. Det är lättsjunget och inbjuder verkligen till styrka och volym. Och kyrkan klarar betydligt mer än en kan tro. På grund av efterklangen kan texten bli något grötig i längre fraser, men ljudet är ändå mycket vackert. Det är litet som att sjunga inuti en bronsklocka.
Läs mer Läs mindre
Bo Almqvist
Bo Almqvist 2015-09-06
Vacker klockstapel som passar ett gammalt gruvsamhälle. Boliden är ju grunden till Skellefteå kommuns tillväxt och fortsatt expansion. Tråkigt nog är akustiken en av de sämsta jag hört. Arkitekten hade inte någon ljudteknisk kunskap. Man kan likna kyrkans design som en liten och en större kub ställa vid varandra.
Läs mer Läs mindre
Jan-Erik Wikström
Jan-Erik Wikström 2010-08-07
Stort och ljust kyrkorum som kan ge ett ödsligt intryck men samtidigt ger plats för stillhet för den lilla människan mitt i det stora som påminner oss om heligheten. Klockstapeln har stilen av en gruvlave som passar bra i ett gruvsamhälle.
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-06-22
Interiören är modernistisk med brutalt fyrkantigt kor, Till det yttre har den vitkalkade kyrkan med dithörande klockstapel drag av äldre medeltida kyrkor av den vanliga svenska typen. En ovanlig Celsing-kyrka men mycket sevärd i alla fall.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-01-14
Peter Celsing är arkitekt till denna moderna kyrka med drag lånade från äldre tider.Lugn och stilren interiör, enkel och sparsmakad. Kormålningen är utförd av Pär Andersson.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.