0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Strömsund / Kyrkor / Gäddede kyrka

Gäddede kyrka

Gäddede kyrka i Strömsund

Gäddede kyrka Fotograf: Av Riksantikvarieämbetet / Pål-Nils Nilsson, CC-BY, CC BY 2.5 se, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25197596

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Strömsund

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

När bygget av kyrkan påbörjades är oklart, liksom vem som var byggmästare, men det var troligen predikanten Magnus Selberg från Föllinge som även blev den förste prästen i församlingen.
Ovanför kyrkingången står det: “Den 24 juni 1839, då Karl XIV Johan var konung av Sverige, uppfördes denna kyrka Gud till ära och församlingen till uppbyggelse.” Detta är det första omnämnda datumet i kyrkans historia, men den var långt ifrån färdig. Den hade troligen bara väggar, golv, tak, fönster, dörrar, en pulpet och altare, inget av det målat eller dekorerat. 1874 byggdes läktaren. Kyrkklockorna köptes in 1883 och samma år byttes det gamla spåntaket mot tegel och ett gyllene klot och kors sattes på torntoppen. Under åren 1933-34 renoverades kyrkan grundligt och sakristia byggdes till.