Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Suntaks gamla kyrka Foto: Barbro Thörn
Suntaks gamla kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Suntaks gamla kyrka
  2. Suntaks gamla kyrka

Suntaks gamla kyrka

4.9 i snittbetyg (14st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Suntaks gamla kyrka i Tidaholm

Suntaks gamla kyrka tillhör Tidaholms pastorat och ligger i Tidaholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 40 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Suntaks gamla kyrka

4.9 i snittbetyg (14st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2019-11-18
En välbevarad kyrka. Här kan man känna historiens vindar. En kyrka som jag måste tillbaka till. Jag var här idag på återbesök.
Läs mer Läs mindre
Ipseeva
Ipseeva 2019-01-24
Älskar den här kyrkan! En av de charmigaste kyrkor jag besökt och den medeltida känslan är påtaglig. Även Suntak by är intressant med väldigt gamla anor.
Läs mer Läs mindre
Bruno Hagelsten
Bruno Hagelsten 2016-11-29
Man undra hur kyrkan uppfattades innan den på 1700-talet fick större fönster? Ljuset är sparsamt, utrymmena små, bänkarna ogenerösa och läktaren med sin branta trappa kräver viss smidighet. Kyrkan är en verklig sevärdhet.
Läs mer Läs mindre
user 139390
user 139390 2015-11-24
Att komma in i Suntaks kyrka är som att komma in i en annan värld. Helt unikt!
Läs mer Läs mindre
Dhyana
Dhyana 2015-05-26
Inget annat än 5 stjärnor kommer på fråga. Mycket gammal kyrka, vilket under att den har fått stå kvar. Kanske tur att församlingen, trots sekler av trängsel, inte kunde kosta på sig en ny kyrkobyggnad förrän 1902 -- vid det laget förstod man nog att lämna den gamla kyrkan orörd. Det var en älskad kyrka, man har lappat och lagat och målat. En kal ödekyrka där man hör seklernas bistra vindar vina, och samtidigt vibrerar kyrkorummet av närvaro. Man börjar fantisera om att fira julotta där. Jag har postat några av bilderna, högupplösta, till min galleri om kyrkor hos www.dhyana.smugmug.com
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg
Ewa C Klingberg 2015-01-31
I denna kyrka ser vi spår efter cisterciensklostrens byggnadsskick i form av de unika tvärställda tunnvalven i koret. Doften i kyrkan och den själsliga påverkan går inte att beskriva, den måste upplevas på plats.
Läs mer Läs mindre
Gunnar Edwardsson
Gunnar Edwardsson 2014-11-28
Fantastisk kyrka från tidig medeltid. Den så kallade triumfbågen som finns kvar hade i medeltiden en djup symbolik. Stenarna längst ned var grundsten, de utskjutande stenarna längre upp var hörnsten och stenen längst upp i valvet var slutsten som slöt valvet. På grekiska hette just dessa stenar ´akrogoniaios´ och var i medeltiden en symbolik för Frälsaren som är A och O, begynnelsen och änden.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-05-29
Suntaks gamla kyrka uppfördes under 1100-talet i romansk stil med absidkor. Kyrkan har en mycket välbevarad interiör och är mycket sevärd!
Läs mer Läs mindre
Helena Mattisson
Helena Mattisson 2012-11-13
Intimt, litet, snett och vint och oerhört vackert. Här kan man verkligen leva sig in i hur gudstjänstlivet tedde sig på medeltiden.
Läs mer Läs mindre
Joakim Mattisson
Joakim Mattisson 2012-11-12
En av de vackraste kyrkor jag sett, mycket välbevarad ödekyrka. Underbart trägolv, vackra bänkrader. Det finns en mycket vacker och udda liten ´extra´ läktare mittemot predikstolen. Vackra målningar, vacker gräsbeväxt gång fram till kyrkan. Solklar 5a!!!
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-07-11
Mycket ålderdomlig romansk kyrka, sällsynt välbevarad!
Läs mer Läs mindre
Jan-Erik Johansson
Jan-Erik Johansson 2010-12-29
Denna kyrka är en pärla som lyckligtvis fick stå kvar när den nya kyrkan byggdes. En biskopsstol från denna kyrka sägs vara en av Sveriges äldsta bevarade möbler. Numera finns det en kopia av stolen i kyrkan och originalet finns på Västergötlands museum i Skara.
Läs mer Läs mindre
Åke Fagerlund
Åke Fagerlund 2010-09-01
1100-talskyrkan är uppförd i putsad sandsten och kalksten, den har rektangulärt låghus och smalare kor avslutat med absid utbyggnad. Målningarna i koret är från 1400-talet, I kyrkans ingång finns en liljesten från 1200-talet.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-05-20
Man fylls av vördnad när man ser de gamla slitna golvbräderna och det utsirade träet i bänksidorna och dörrarna till bänkraderna.Här känner man verkligen historiens vingslag!
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.