Foto: Åke Fagerlund
Foto: Åke Fagerlund
Foto: Åke Fagerlund
Velinga kyrka Foto: Åke Fagerlund
Velinga kyrka Foto: Åke Fagerlund
  1. Velinga kyrka
  2. Velinga kyrka

Velinga kyrka

4.0 i snittbetyg (7st)

Veckoschema begravningstider

Velinga kyrka i Tidaholm

Velinga kyrka tillhör Tidaholms pastorat och ligger i Tidaholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 100 sittplatser

Omdömen för Velinga kyrka

4.0 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2020-12-09
En fin stenkyrka med en stor och fin klockstapel. Det är annorlunda med en trappa när man ska gå in i vapenhuset. Hoppas att det finns en annan lösning till de som behöver ha en ramp.
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg
Ewa C Klingberg 2016-02-22
Velinga kyrka ligger i en trakt som anses varit rik under medeltiden. Antagandet grundas på det faktum att man hade råd att bygga sina kyrkor i sten. Kanske var det en storman på gården Torp, som bidrog till byggandet av kyrkan.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2016-02-03
Det första jag lade märke till var den något udda sakristian som inte såg ut att höra ihop med kyrkan. Därefter såg jag de tre gamla gravstenarna som tillsammans med ett skulpterat stenblock står mot södra väggen. Väl inne i kyrkan slås man av den för rörelsehindrade något besvärliga trappan upp i vapenhuset.Annars är det i första hand Johan Ullberg d.y.:s vackra arbeten i form av altaruppsats och predikstol som är mycket intressanta. ( Särskilt för den som tittar lite extra efter ´ullbergarnas´ verk)En porträttgravsten döljs till en del av predikstolens trappa, också en udda historia.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2015-04-09
Velinga kyrka uppfördes på 1100-talet, men byggdes om med tresidig koravslutning 1752. Den stora klockstapeln uppfördes 1686. Kyrkan har en tympanonsten från 1100-talet med en biskopsbild. I kyrkan finns en dopfunt från 1100-talet.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2012-10-12
Orgeln anskaffades år 1888 och renoverades senast 1972. Den har 8 stämmor.
Läs mer Läs mindre
Åke Fagerlund
Åke Fagerlund 2012-02-27
Velinga kyrka är en romansk kyrkobyggnad, byggd av mörk sandsten med ljusa fogar och vars äldsta delar härstammar från slutet av 1100- talet. Interiören präglas av barock med dominerande altaruppsats och predikstol av Velingasonen Johan Ullberg d y. Dopfunten är medeltida, liksom sannolikt även altaret. ´Vasa´ skeppet som tycks vara en rättrogen kopia av det bärgade regalskeppet Vasa skänktes till kyrkan på 1600-talet av häradshövdingen av Visingsö grevskap, Tyres Gunnarsson och hans maka Anna Andersdotter. Häradshövdingens chef var greve Per Brahe på Visingsö.
Läs mer Läs mindre
Anita Lindholm
Anita Lindholm 2012-01-27
I Velinga Kyrka lär finnas en tavla med ett antal av mina anfäder. Den tavlan skulle jag gärna vilja se nästa helg, då jag är i närheten.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.