Tosterups kyrka
Tosterups kyrka i Tomelilla
Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 100 platser
- Toalett
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Tomelilla
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Norra ytterväggen är sevärd: en nästan oförändrad 1100-tals fasad! Sydsidan och koret, med gravvalv för borgens herrar ombyggdes 1598. I vapenhuset står nu Jörgen Krabbes praktkista. Märkliga målningar från 1400-talet. En fin inredning från 1700-talet fulländar denna minnesrika lilla borgkyrka.
Länge ansågs att kyrkan var byggd 1598, men då teol.dr. Curt Wallin i början på 1950-talet undersökte kyrkan fann han att den norra kyrkväggens grundstenar hade en annan form än den övriga kyrkans. Detta blev upprinnelsen till att man frilade kyrkans norra vägg och fann där den medeltida kyrkans nordvägg med romansk port och fönster. Väggen är byggd i kalksten och dateras till första hälften av 1100-talet.
År 1598 stod en ny kyrka färdig i Tosterup. Bänkinredningen är från kyrkans tillblivelse 1598, de främsta bänkarna visar Brahes vapen på manssidan och Pasberg på kvinnosidan.
Wittskövlemästaren fick i uppdrag att smycka kyrkan i den heliga Birgittas anda. På hedersplatsen, triumfbågen, ser vi den heliga Birgitta vid sin bokstol. I koret finner vi legenden om S:t Göran och draken. På långhusets östvägg, bredvid triumfbågen, möter vi en mässa i Bolsena.
Jörgen Krabbes praktkista som kan ses i vapenhuset.