0506 - 47 89 25 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Töreboda / Kyrkor / Töreboda kyrka

Töreboda kyrka

Töreboda kyrka i Töreboda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Töreboda

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Anledning till kyrkans nord-sydliga orientering sägs vara dåliga grundförhållanden. Arkitekt var Albert Törnqvist. Denne tycks även ha ritat predikstol och en ännu bevarad orgelfasad. Gustaf Andersson och Johan Larsson, Varola, var byggmästare. Skiffertaket lades på 1893. Kyrkan föregicks av Björkängs medeltidskyrka på annan kyrkplats. Denna avlöstets av en ny kyrka på 1600-talet. Från föregångaren har bevarats en medeltida dopfunt, storklockan, en altaruppsats från 1738 (målad1766) med skulpturer från 1400-talet (nu placerad på östra långhusväggen), en 1700-talsmålning av den första nattvarden (nu placerad utmed sydväggen), en tidigmedeltida madonna (i läktarunderbyggnad) och ett tidigmedeltida krucifix (på vinden). På vinden finns även viss ursprunglig inredning som utbyttes på 1950-talet, bland annat altaruppsats och altarring och dessutom nummertavlor, en flöjel från 1770 och ljuskronor av plåt. Från byggnadstiden har även nuvarande predikstol, orgelfasad och läktare bevarats.
En mindre eldsvåda 1911 lyckades man släcka i tid.