Västra kyrkogården Foto: Umeå stadsförs.

Västra kyrkogården

Västra kyrkogården i Umeå

Umeå västra kyrkogård är belägen väst på stan och har ungefär 700 gravplatser. Den anlades runt sekelskiftet 1800 som ”lazarettskyrkogård” till lasarettet som fortfarande står på andra sidan gatan. Efter Kyrkostämmans beslutade att inte längre gravsätta avlidna vid stadskyrkan skedde alla stadens gravsättningar här efter 1837. Här finns exempel på påkostade och rikt utsmyckade gravvårdar över familjer som varit viktiga för Umeås framväxt såväl som över arbetarklassens stykerskor och trotjänarinnor.
Karaktäristiskt är att många av gravvårdarna eller gravytorna har en gräskantad plantering, vanligen i en hästskorundad formad. Stenmuren som omgärdar kyrkogården är kallmurad och restaurerades 2008 för att hålla ytterligare hundra år. Här upplåts inga nya gravar, utan gravsättning sker endast i redan befintliga. Här finns också ett mindre begravningskapell från 1885.

Västra kyrkogården tillhör Umeå stadsförsamling och ligger i Umeå

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Visa stor karta

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.