Foto: Tom Wollecki
Foto: Tom Wollecki
Foto: Tom Wollecki
Björksta kyrka Foto: Tom Wollecki
Björksta kyrka Foto: Tom Wollecki
  1. Björksta kyrka
  2. Björksta kyrka

Björksta kyrka

4.2 i snittbetyg (6st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Björksta kyrka i Västerås

Björksta kyrka tillhör Västerås pastorat och ligger i Västerås

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 200 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Björksta kyrka

4.2 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
EnMats
EnMats 2019-12-11
Gråstens kyrka med ett pampigt torn i rödtegel. Släta omålade omfattningar. Väl underhållen kyrka
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2017-09-16
Björksta kyrka uppfördes på 1200-talet och byggdes ut på 1300-talet. På 1400-talet fick kyrkan sina valv och valvmålningar. Tornet fick sitt utseende efter ett blixtnedslag 1858. I kyrkan finns en S:t Olofsbild från 1300-talet. På SHM finns en medeltida kyrkdörr från Björksta kyrka med runinskription - Vs 14.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2014-02-12
Ett torn som verkar alldeles för stort för kyrkan, men det syns! Tre vackert målade korfönster, en skickligt snidad predikstol från 1652 och en malmkittel som är gjuten 1529 av Mäster Peder i Västerås och enligt textbandet skänkt av kyrkoherde Olaus Andrae.. För en gångs skull hittar jag här ett piano som föredömligt har fått en förskönande klädnad på baksidan.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2013-12-05
Med sitt kraftiga och stabila torn står Björksta kyrka stadigt i det platta landskapet. Exteriören är väldigt tjusig precis som den främre delen av interiören, med bland annat sina kalkmålningar från 1400-talet. Saknar dock orgelläktaren och har väl aldrig riktigt gillat när en orgel är placerad på golvet.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2012-08-18
Mellan wireräckena på E-18 ser man Björksta kyrka resa sig som en direktkontakt i 3D från landet längesen. Som ett fyrtorn i stenålderslandskapet leder kyrkan till sakramenten. Gudomligt och mänskligt möts. Målningarna i valven berättar om det på sitt sätt.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-01-24
På E-18 mot Västerås, strax efter Hummelsta tag av mot norr. Ca fem km upp ligger Björksta kyrka. Kyrkan är uppförd med cyklopiska murar. Dess äldsta del är troligen från 1200-talet. Utbyggnaden av kyrkan mot öster avslutades omkring år 1300, då kyrkan fick sitt höga tredelade korfönster. Kalkmålningarna är från mitten av 1400-talet. I tornrummet märks en träskulptur av den helige Ola från 1330 -1340 talet. Predikstolen bär årtalet 1652. Invid kyrkan finns en hällristning samt älvkvarnar i kyrkväggen. Kyrkan är öppen sommartid 08.00- 20.00.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.