Tortuna kyrka Foto: Barbro Thörn
Tortuna kyrka Foto: Barbro Thörn
Tortuna kyrka Foto: Barbro Thörn
Tortuna kyrka Foto: Barbro Thörn
Tortuna kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Tortuna kyrka
  2. Tortuna kyrka
  3. Tortuna kyrka
  4. Tortuna kyrka
  5. Tortuna kyrka

Tortuna kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)

Tortuna kyrka i Västerås

Tortuna kyrka tillhör Västerås pastorat och ligger i Västerås

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Visa stor karta

Omdömen för Tortuna kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

akejohan 2013-10-01
Tortuna kyrka uppfördes mellan 1285-1310. På 1400-talet slogs valven. År 1577 eldhärjades kyrkan. Kyrkans valvmålningar är förhållandevis välbevarade. På sakristians yttervägg finns en inmurad runsten - Vs 16.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki 2011-10-14
Kyrkan byggdes år 1285 - 1310. Den har ovanligt rika medeltida valvmålningar bl a Erasmusmartyriet och De sju sakramenten, som förmodligen utfördes av munkar från klostret i Västerås vid mitten av 1400-talet. Den äldsta klockan av de tre gjöts 1578. Kyrkan är öppen vid förrättningar. Minneslunden tycker jag är i lite för tam och enkel. Jag tycker om stenen med text av Bo Setterlind.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2011-09-03
En mängd unika kalkmålningar från 1490-1500 pryder kyrkans valv och väggar. Mångfalden av helgonbilder är svår att överträffa. Men här finns också yttersta domen och en passionsserie bl.a. I koret finns en glasmålning från 1934 av Per Månsson, dopfunten är från 1950 och predikstolen från 1643-44. En flyttbar kororgel på hjul installerades 1970, den är utförd i japansk ek och är dekorerad på det genombrutna framstycket av bildhuggaren Lennart Lindell.Dekorationerna är samspelta med detaljer från altare och predikstol. Glöm inte att titta på det underbara soluret utanför kyrkan!
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson 2011-06-11
Denna kyrka har också en unik orgel från 1800-talet som fortfarande används.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.