0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt

Borgerlig officiant

En borgerlig officiant är den person som leder ceremonin vid en icke-religiös, borgerlig begravning.

Den borgerliga officianten planerar och utformar begravningsceremonin tillsammans med de närmast anhöriga för att på så sätt skapa ett personligt och vackert farväl.


Vad gör en borgerlig officiant

En borgerlig officiant har till syfte att leda begravningsceremonin vid en icke-religiös, borgerlig begravning.

Den borgerliga officianten planerar och utformar begravningsceremonin tillsammans med de närmast anhöriga för att på så sätt skapa ett personligt och vackert farväl. 

Som borgerlig officiant är man inte bunden att hålla sig inom några fasta ramar, vilket gör att valfriheten och utrymmet för kreativitet kan vara större än vid planeringen av en religiös begravning. 

Vanligtvis innehåller en borgerlig begravningsceremoni både musik, tal och dikter.

Den borgerliga officianten leder anhöriga och gäster den sista biten fram till det enskilda avskedet och hjälper familjen att släppa taget om en älskad människa.

Kristina Wessman, Begravningsrådgivare och officiant

Är det något du funderar över?

Ring oss på 0771-22 21 21 så hjälper vi dig.

Möt några av våra rådgivare

Lavendla har rådgivare över hela Sverige som guidar dig genom begravningens alla praktikaliteter. Möt några av dem här:


Vem kan vara en borgerlig officiant?

Vi på Lavendla möts ibland av anhöriga som undrar om det är en absolut nödvändighet att anlita en borgerlig officiant vid anordnandet av en borgerlig begravning.

Nej, det är inget måste, är svaret. En officiant kan nämligen vara i princip vem som helst.

Personen kan exempelvis vara en nära anhörig, en vän eller kanske en arbetskollega. Att anlita en professionell och erfaren officiant betraktas dock av de flesta som en stor trygghet och lättnad.

Tack vare den borgerliga officianten kan de anhöriga släppa allt runt omkring och i stället enbart fokusera på det som faktiskt är viktigt i stunden, det vill säga ett fint avsked och bearbetning av sorgen.

I en del kommuner har kommunalt anställda i uppdrag att vara tillgängliga som borgerlig officiant. I dessa fall brukar kostnaden för officianten vara relativt låg eller i vissa fall helt gratis om den avlidne var skriven i kommunen.

borgerlig officiant vid begravning

Om du önskar en starkt engagerad och erfaren officiant har vår begravningsbyrå ett brett nätverk av borgerliga officianter att tillgå.

Vem ska leda ceremonin – officiant eller präst?

Om den avlidne aldrig varit medlem i något trossamfund eller själv valt att gå ur ett trossamfund – exempelvis Svenska kyrkan – blir det aktuellt med en borgerlig begravning. Då håller en officiant i ceremonin i stället för en präst.

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

BLÄDDRA I VÅR KATALOG

Se vår produktkatalog

Läs mer om Lavendlas tjänster och se våra produkter i vår produktkatalog.

Se Lavendlas katalog