0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Efter begravningen / Dödsbo och vapen

Dödsbo och vapen

När en person som äger vapen har avlidit får polisen automatiskt information om det. Om du vill behålla vapnen måste du ansöka om tillstånd.

Dödsbo och vapen

Att förlora en nära och kär person är aldrig lätt. Men att ta hand om allt som personen efterlämnar kan vara ännu mer stressande, särskilt om personen hade vapen i sitt hem. Att hantera vapen i ett dödsbo kan vara en komplex uppgift, och det är viktigt att veta hur man gör det på ett säkert och lagligt sätt. I denna artikel kommer vi att titta på vad du behöver veta när någon som dör har vapen hemma, inklusive en topplista med saker att tänka på och vanliga frågor och svar.

Polisens 5 regler om dödsbo och vapen

  1. Du får en blankett från polisen: När en person som äger vapen har avlidit får polisen automatiskt information om det. En blankett tillsammans med ett informationsbrev skickas till den avlidnes folkbokföringsadress. Om du vill behålla vapnen måste du dessutom ansöka om tillstånd hos polisen och bifoga den avlidnes originallicens.
  2. Inom 3 månader från dödsfallet: Skicka tillbaka blanketten med uppgifter till polisen så snart som möljligt, men senast inom tre månader från dödsfallet.
  3. Inom 12 månader från dödsfallet: behöver du överlåtit vapnet till en privatperson, en vapenhandlare eller lämnat vapnet till polisen för skrotning. Originallicensen ska följa med vapnen (skickas till polisen tillsammans med licensansökan vid överlåtelse till privatperson, lämnas till vapenhandlaren vid kommissionsförsäljning och till polisen vid skrotning).
  4. Om dödsboet inte säljer vapnen inom 12 mån: då löser staten in dem.
  5. Om informationen från polisen inte nått dödsboet: är den som har hand om dödsboet ansvarig för att polisen får in uppgifter inom tre månader. De uppgifter som krävs är: vilka vapen som finns i dödsboet,
    vem som har hand om vapnen för dödsboets räkning, samt hur vapnen förvaras. 

Jag var nöjd med allt och upplevde att jag fick all hjälp som jag behövde, är väldigt tacksam över hur hjälpsamma Lavendla vart då det är väldigt svårt att veta hur en begravning ska gå till och vad som behöver göras om man inte gått igenom det förut

Gabriella

Vi hjälper dig gärna

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret
så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena Palmqvist är en av våra många duktiga rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Vad händer om jag inte informerar polisen om dödsbo med vapen?

Om du inte informerar polisen om vapnen kan det leda till allvarliga konsekvenser, inklusive brottsligt ansvar. Det är viktigt att du kontaktar polisen så snart som möjligt för att undvika eventuella problem.

Vad händer om jag inte har nycklarna till vapenförrådet?

Kontakta polisen så att de kan låsa upp vapenförrådet. De kan också hjälpa dig med att hitta en säker plats för vapnen.

Kan jag sälja vapnen?

Om vapnen är registrerade och lagliga kan du sälja dem. Men se till att du följer alla tillämpliga lagar och bestämmelser när du säljer vapnen.