0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Typer av begravningar / Barnbegravning – om att förlora det viktigaste man har

Barnbegravning

Lavendlas empatiska och erfarna begravningsrådgivare kan, tillsammans med föräldrar och anhöriga, skapa ett fint och värdigt avsked ifall det värsta har hänt.

Planera inför en barnbegravning

När man har förlorat ett barn är sorgen stor och det kan kännas enormt påfrestande att anordna en begravning. Låt en begravningsrådgivare hjälpa dig med det praktiska. De är till för dig och gör allt för att underlätta i en svår tid.

Var inte rädd för att ställa frågor, be om råd eller ställa krav. En barnbegravning är väldigt psykiskt krävande och det är okej att sörja. Läs mer längre ned i artikeln om sorgearbetet.

Här finner du mer information om planeringen av begravningen. Du finner även en kort video med värdefull information och en tydlig förklaring över de steg som ingår i planeringen.

Vi finns här för dig, när du behöver oss.

Jag kan inte ta över de anhörigas sorg, men jag kan vägleda och hjälpa till med allt det praktiska.

Maria Schubert, Rådgivare, Lavendla

Låt oss hjälpa dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Hur kommer man igång med planering av begravning?

1. Kontakta oss

Ring oss eller välj din lokala rådgivare nedan. Ett inledande samtal är gratis. Vid rådgivningen pratar vi igenom de önskemål ni har inför begravningen samt ser om ni behöver vår hjälp med det juridiska.

2. Planera ceremonin

Få en offert och inledande rådgivning helt utan kostnad. Vid rådgivningen har ni möjlighet att dela med er om de önskemål ni har inför begravningen samt ställa alla de frågor ni kan tänkas ha.

3. Genomför begravningen

Slutligen genomför vi tillsammans begravningen och minnesstunden enligt era önskemål. Vi följer upp efteråt och säkerställer att gravsättning genomförs som planerat.

Möt våra rådgivare

Att ordna begravning är ett förtroendeuppdrag. Ring oss på 0771 - 22 21 21, välj rådgivare nedan eller visa alla begravningsrådgivare.

När det värsta tänkbara händer…

Utan tvekan är barnen det viktigaste vi har. Som förälder följer man sitt barns utveckling med förväntan och intresse och när det värsta tänkbara händer vänds livet upp och ner.

Barn och begravning är två ord som inte hör ihop. Det finns mycket med döden som är naturligt men att förlora ett barn hör inte dit.

En barnbegravning ska inte behöva anordnas men vi finns där ifall det värsta händer. Vi på Lavendla möter ständigt familjer i olika situationer och våra rådgivare finns till för att stötta och vägleda i en svår tid.

Att tvingas begrava sitt barn är en enorm påfrestning och som förälder behöver man allt stöd man kan få.

Lavendlas begravningsrådgivare har år av erfarenhet och kan, tillsammans med föräldrar och anhöriga, skapa ett fint och värdigt avsked.

Förlora och sörja sitt barn

Att känna så stor sorg att den är smärtsam är en naturlig reaktion vid en förlust, inte minst när det handlar om ett barn.

Oavsett om man förlorat sitt barn i missfall, spädbarnsdöd, sjukdom eller annat så innebär det självklart stor smärta.

nina klose begravningsrådgivare på lavendla

Sorgen tar sig olika uttryck beroende på vem du är, vem du möter, var du är och hur du mår. Ingen annan än just du vet vad du går igenom.

Nina Klose, begravningsrådgivare

Helt plötsligt stannar världen upp och det är inte ovanligt att man funderar mycket på livets mening.

Den sorg som uppstår är viktigt att bearbeta, det är en individuell process som är långt ifrån förutbestämd. 

Tankar om att sörja sitt barn

  • Prata gärna med andra som förlorat ett barn.
  • Tala gärna om ditt barn och använd dennes namn.
  • Gör sådant som du mår bra av, resten kan vänta.
  • Låt barnen ta del av sorgearbetet. De måste få ta avsked av sitt syskon.
  • Be om hjälp! Oavsett om det är praktiska saker som att handla eller tvätta så våga be om hjälp. Dina anhöriga kommer att ha förståelse.
  • Kom ihåg att det inte finns några rätt och fel gällande sorgbearbetning.  

Vara anhörig till personer i sorg

Du som anhörig har en värdefull men svår uppgift. Du är ett viktigt stöd och behöver vara både lyhörd och anpassningsbar. En del människor sörjer genom att prata mycket om händelsen medan andra mestadels är tysta.

Som anhörig måste man känna av situationen och acceptera förälderns sätt att hantera sorgen. Din roll roll som anhörig är ovärderlig. Det finns några saker som du kan stötta med lite extra i denna svåra situation:

Tankar om att stötta i sorg

  • Ta kontakt och visa att du finns. Även om du inte frågar om den specifika händelsen är din förmåga att finnas där av stort värde.
  • Hjälp till med vardagssysslor. Att lämna matlådor, handla eller tvätta kan vara till enorm hjälp under denna svåra tid.
  • Erbjud dig att vara barnvakt åt eventuella syskon, lämna/hämta på skolan och var ett extra stöd.
  • Föreningen Vi som förlorat barn finns som stöd för både föräldrar och anhöriga. Ta del av tips och råd från personer i liknande situation.

Planera inför en barnbegravning

Kanske finns det saker du vill göra innan ditt änglabarn begravs? Saker som hjälper till att föreviga minnet och som alltid finns kvar.

Fota ditt barns kroppsdelar så som hand, fot eller öra. Du kommer uppskatta det i framtiden. Man kan även ta avtryck av händer och fötter i lera.

När man har förlorat ett barn är sorgen stor och det kan kännas enormt påfrestande att anordna en begravning.

Låt en begravningsrådgivare hjälpa dig med begravningen. De är till för dig och gör allt för att underlätta i en svår tid.

Var inte rädd för att ställa frågor, be om råd eller ställa krav. En barnbegravning är väldigt psykisk krävande och det är okej att sörja.

Tankar om att ha en barnbegravning

  • Våga be om hjälp och var tydlig med dina önskemål.
  • Lägg gärna något personligt i kistan. En filt, ett gosedjur, en bok eller liknande.
  • Fundera på vilken musik som passar. Gillade barnet någon speciell sång?
  • Låt gärna syskonen vara med på begravningen så att även de får säga farväl.

Välja hur avskedet ska gå till

Ett barn som är dödfött har samma rätt till begravning som ett äldre barn, detta om det gått fler än 12 graviditetsveckor.

Du som förälder väljer självklart om/hur du vill ha en ceremoni. De allra flesta vill ta ett värdigt avsked och du kan själv påverka hur detta ska gå till. Du kan även välja minneslund eller gravsten.

nina klose begravningsrådgivare på lavendla

Att sörja kan vara att skratta, att sörja kan vara att umgås med vänner, att sörja kan vara att må bra. Sorgen är inte svartvit utan som livet självt fyllt av nyanser.

Nina Klose, begravningsrådgivare

Här finner du mer information om planeringen av begravningen. Du finner även en kort video med värdefull information och en tydlig förklaring över de steg som ingår i planeringen.

Behöver du rådgivning gällande planeringen kan du självklart ringa till oss.

Denna ersättning har du rätt till

Försäkringskassan har en speciell enhet som hjälper föräldrar som har mist ett barn. Oftast blir man automatiskt ihopkopplad med en sådan kontakt, de går även att nå via telefonnumret 0771-524 524.

Om barnet dog i samband med förlossningen kan du som födde barnet ta ut föräldrapenning i 29 dagar och därefter 10 dagar tillfällig föräldrapenning. Din partner kan ta ut 10 dagar tillfällig föräldrapenning i två omgångar. Läs mer om detta på försäkringskassans hemsida.

Om du har mist ett barn under 18 år kan du ta ut 10 dagar tillfällig föräldrapenning inom 90 dagar från att barnet avled.

Utöver detta kan du ansöka om sjukpenning om du mår så dåligt att du inte kan arbeta. Vissa arbetsgivare har ett kollektivavtal som ger den anställda ledighet med lön. Hör med din arbetsgivare vad som gäller.

Länkar för vidare läsning

Försäkringskassan
1177 – att gå vidare efter att ett barn har dött
Svenska kyrkan – om att förlora ett litet barn
Föreningen Vi som förlorat barn

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med lång erfarenhet inom branschen, har han god kännedom om såväl begravning som juridik och terapi. Jakob arbetar på Lavendlas huvudkontor i Stockholm och brinner starkt för Lavendlas vision att Göra det svåra lättare.