023 - 249 09 Öppet dygnet runt

VI GÖR DET SVÅRA LÄTTARE

Lavendla Begravningsbyrå Falun

Kontakta oss

  • 023 - 249 09
  • Timmervägen 16, Falun (tidsbokning - ej drop in)

Vi hjälper dig med begravning i Falun

Vi möts hos dig, i våra lokaler eller på distans. Ring 023 - 249 09 eller välj rådgivare nedan.

Din begravningsbyrå i Falun – Lavendla

Hej och varmt välkommen till oss på Lavendla Begravningsbyrå Falun. Vårt mål är att underlätta så mycket som möjligt för anhöriga i en tid av sorg och saknad. Vi vet hur tungt och påfrestande det är att förlora någon nära. Och därför har vi som ambition att själva begravningsplanerandet absolut inte ska vara det. Hos oss kan du därför välja mellan tre olika sätt att planera begravningen på.

Din första valmöjlighet är att träffa en av våra rådgivare i ett möte. Din andra valmöjlighet är att hålla mötet via telefon. Du kan då sitta hemma i lugn och ro medan din rådgivare går igenom allt det praktiska i luren. Alla våra produkter såsom kistor, blommor, urnor etc. kan du samtidigt kika på i datorn eller på din surfplatta. När du och din rådgivare kommit överens om ett upplägg skickar rådgivaren över en offert till dig för godkännande.

Din tredje och sista valmöjlighet är att använda dig av vårt planeringsverktyg här på hemsidan. Där finns alla de viktigaste elementen vid en begravning specificerade. Du tittar då på de olika alternativen i lugn och ro och skickar sedan in en offertförfrågan. En av våra rådgivare återkopplar sedan till dig inom 24 timmar. Ni går då tillsammans igenom dina val och stämmer av för att kontrollera så att allt är i sin ordning. Med detta planeringssätt får du med andra ord maximal flexibilitet samtidigt som du vet att någon säkrar upp och kontrollerar så att allt är korrekt och riktigt.

Känner du dig osäker på vilket planeringssätt som skulle passa dig bäst? Tveka inte att slå oss en signal så hjälper vi dig. Vår rådgivning är självklart helt kostnadsfri. Du hittar våra kontaktuppgifter högre upp på sidan.

Varma hälsningar från rådgivarna på Lavendla Begravningsbyrå Falun. Vi gör det svåra lite lättare.

Kontakta oss

Skicka in dina uppgifter så kopplar vi ihop dig med en rådgivare direkt. Vi återkommer för att bekräfta tid och plats.

Om Lavendla begravningsbyrå Falun

Det är vårt uppdrag att förverkliga det avsked som ni önskar. År av erfarenhet har lärt oss att lyhördhet kommer först, expertis och goda råd sen. Därför har vi byggt hela vår verksamhet runt er som anhöriga.

Vi drivs av syftet att göra det svåra lättare. Våra värderingar speglar vilka vi är, vad vi gör och även hur vi gör det längs vägen.

Vårt mål är att utifrån dina förutsättningar ge dig det stöd du behöver när du planerar en begravning och/eller din framtid.

Lyhördhet, mod och driv. Det är Lavendla.

Vanliga frågor

Vad hjälper Lavendla till med?

Lavendlas engagerade begravningsrådgivare stöttar anhöriga inför begravningen och ser till att den utformas enligt deras önskemål. Rådgivarna ger värdefulla råd och sköter allt det administrativa, såväl som planering av de praktiska momenten kring begravningen. Exempel på administration är att boka begravningslokal, musiker, lokal och förtäring till minnesstund samt att ha kontakt med begravningsgäster. Normalt är också begravningsrådgivaren representant vid begravningsceremonin och även gravsättningen.

Ring oss på 023 - 249 09 så berättar vi mer.

Vad kostar en begravning i Falun?

Pris för begravning i Falun kan variera kraftigt beroende på utformning och leverantör. Lavendla har dock samma prissättning över hela landet, direktkremation från 11 895 kr och begravning med ceremoni från 19 980 kr. Ring oss på 023 - 249 09 så berättar vi mer, eller läs mer om våra priser här.

Hur kan jag få rådgivning av Lavendla?

Lavendlas rådgivare anpassar sig efter dina behov. Du och rådgivaren kan endera träffas hemma hos dig eller i våra lokaler, eller så tar ni mötet på distans via videolänk, om ni är flera som vill delta från olika orter.

Ring oss på 023 - 249 09 så berättar vi mer hur vi kan hjälpa just er.

Kan man få ekonomiskt bidrag till begravningen?

Lavendla hjälper dig hur du kan söka ekonomiskt bidrag till begravningen. Du som anhörig kan söka om stöd (begravningshjälp) hos den avlidnes hemkommun upp till ett halvt prisbasbelopp, det vill säga 26 750 kronor år 2023. Ring oss på 023 - 249 09 så berättar vi mer, eller läs mer här om begravningshjälp.

Vilka juridiska tjänster tillhandahåller Lavendla i Falun?

Lavendlas jurister och boutredare i Falun tar hand om alla juridiska tjänster kopplade till dödsfall. De vanligaste juridiska momenten avser bouppteckning, arvskifte samt hantering av testamente och ev bodelning om den avlidne var gift. Många av våra begravningsrådgivare också är jurister eller boutredare, och kan därmed hjälpa er med såväl begravning som bouppteckning och arvskifte. Ring oss på 023 - 249 09 så berättar vi mer.

Vad är fördelarna med Lavendlas minnessidor?

Med en minnessida hos Lavendla har anhöriga möjlighet att enkelt dela information om begravningen till övriga gäster. Via minnessidan samordnas köp av blommor, anmälan till minnesstund, insamlingar till välgörande ändamål, samt visning av programblad och dödsannons.

Minnessidans kanske viktigaste funktion är att den också fungerar som en samlingsplats för anhöriga att dela med sig av minnen av den avlidna, texter och bilder.

Se Lavendlas minnessidor här eller ring oss på 023 - 249 09 så berättar vi mer.

Sedan 2021 har vi tillsammans med anhöriga donerat över 4 miljoner kronor.

Alzheimerfonden
Hjarnfonden

Olika begravningstyper

De olika momenten i begravningen präglas av såväl religionen som av lokala traditioner. Lavendla har stor erfarenhet av alla typer av begravningar och vi ordnar den typ av begravning du önskar.

Kyrklig begravning i Falun

För de som varit medlemmar i Svenska kyrkan är det vanligast att hålla en kyrklig begravning. Denna sker enligt regi av Svenska kyrkan och leds då av en präst. Vi kan hjälpa dig arrangera en fin begravning i någon av stadens kyrkor. Här finns exempelvis Falu Kristine kyrka, Stora Kopparbergs kyrka eller Aspeboda kyrka. Eftersom Falu pastorat består av totalt fem olika församlingar, finns kyrkor både i centrala Falun men även i Falun med omnejd.

Falu Kristine kyrka byggdes redan 1655 och ligger vid Stora Torget i Falun. Den vackra kyrkbyggnaden kännetecknas av sitt ljusa och varma tegel och det vackra koppartaket. Inuti kyrkan känns interiören lite pampig och tjusig, det har mycket att göra med de blåmålade bänkraderna och samma färg framme vid altarväggen. Den himmelsblå färgen tillsammans med gulddekorationer och ornament ger kyrkan en nästan kunglig känsla. Salen har stora tegelpelare och underbara fönstermålningar som också följer den blå färgskalan. Här finns möjlighet att låna musikanläggning.

En annan vacker och populär kyrka i staden är Stora Kopparberg kyrka, en fantastisk tegelkatedral från 1400-talet. Den gotiska stilen tillsammans med det varma teglet ger kyrkan ett unikt utseende. Inuti Stora Kopparberg kyrka präglas interiören av de höga valven, de vackra pelarna och de mörka träbänkarna. Kyrkan är smakfullt inredd men känns välkomnande med röda detaljer, exempelvis den röda mattan. I samtliga kyrkor och kapell i Falun finns möjlighet att låna bårtäcke.

Borgerlig begravning i Falun

Vi på Lavendla är en begravningsentreprenör som många gånger arrangerat vackra och fridfulla borgerliga begravningar. Just borgerliga begravningar kan se ut och vara på många sätt, du behöver inte befinna dig i en lokal. Tvärtom finns stora möjligheter när det kommer till ceremonins plats. En del håller begravningen i skogen, vid en sjö eller hemma. Om du vill vara i ett vackert kapell är Skogskapellet i Falun ett fint alternativ. Kapellet invigdes 1938 och finns på Skogskyrkogården.

Skogskapellet ligger vackert, alldeles på en höjd med utsikt över Manhem. Kapellet är vackert och stilren med sin vita fasad. Inuti det lilla kapellet är inredningen ljus men varm tack vare omsorgsfullt utvald belysning. Väggar och tak är vita, något som matchar de vita stolarna fint. För dig som är intresserad över att hålla en borgerlig begravning i Skogskapellet i Falun eller någon annanstans, hjälper vi gärna till. Hör av dig till oss redan idag så löser vi något tillsammans.

Begravningsplatser

Inom hela Faluns pastorat finns totalt 11 stycken begravningsplatser, en av de mer centrala är Skogskyrkogården och även en av samhällets största. Kyrkogården ligger relativt centralt belägen men ändå avskilt från både trafikbrus och bostadsområden. Istället omgivs kyrkogården av en vacker tallskog och prunkande grönska. Kyrkogården känns parkliknande och är otroligt harmonisk, mysig och trevlig att promenera i. Här finns både urngravar och askgravplatser. Två andra populära kyrkogårdar ligger också i anslutning till kyrkor, Stora Kopparbergs kyrkogård (som ligger intill Stora Kopparbergs kyrka) och Falu Kristine kyrkogård (som ligger intill Falu Kristine kyrka).

Församlingshem

Församlingshem används normalt till minnesstunden efter en begravningsceremoni. Vid en borgerlig begravning används ibland ett församlingshem även till själva ceremonin. Läs mer om vilka församlingshem som finns i din närhet.

Solister och officianter i Falun

Ove Jansson

Ove Jansson

Läs mer om Ove