Hem / Gå på begravning / Blommor till begravning

Blommor till begravning

Vad är viktigt att tänka på vid beställning av blommor till begravning? Vilken utformning ska du välja och vilka färger lämpar sig bäst? Följ vår enkla checklista och läs mer om respektive steg nedan, vi på Lavendla hjälper dig!

Att beställa blommor till begravningen är ett sätt att hedra den avlidnes minne och samtidigt bidra till ett ännu lite vackrare och förhoppningsvis ljusare avsked. Den som anordnar begravningen brukar vanligtvis beställa den så kallade kistdekorationen vilket är ett större blomsterarrangemang som placeras på själva kistan. Motsvarigheten finns även till urnor och då i form av en så kallad urndekoration. Som gäst kan du istället beställa blommor till begravningen som placeras runt om kistan/urnan som en vacker utsmyckning och sista hälsning. Utöver dessa större blomsterarrangemang förväntas du som gäst nästan alltid medta en så kallad handbukett. Handbuketten läggs på kistan/urnan under ceremonin i samband med att du går fram för ett sista farväl.


Missa inget viktigt - 37 saker att tänka på vid dödsfallCHECKLISTA: 5 SAKER ATT TÄNKA PÅ VID KÖP AV BLOMMOR TILL BEGRAVNING

 1. Välj typ av blomsterarrangemang - begravningskrans, stående/liggande sorgdekoration etc.
 2. Välj färg på band (300 kr) eller välj kort (ingår)
 3. Bestäm en personlig hälsning att skriva på bandet eller kortet
 4. Maila din beställning, namn, telefon, e-post och personnummer till [email protected] eller ring oss på 0771-22 21 21
 5. Vi ordnar så dina begravningsblommor levereras till den kyrka eller kapell ni önskar

Blommor till begravning – Vilket blomsterarrangemang ska jag välja som gäst?

När det kommer till valet av blommor till begravning handlar det mycket om hur personlig du önskar vara. Vanligast är att man som gäst beställer en begravningskrans eller en sorgdekoration men det finns även möjlighet att välja en mer personlig dekoration i form av t.ex. ett hjärta eller ett ankare. I slutändan är det bara din egen fantasi som sätter gränser.

Begravningskransar: Kransen är en klassisk dekoration vid begravningsceremonier och dess runda form är en traditionell symbol för evigheten. En krans kan lämnas av alla, oavsett närhet i relationen till den avlidne. Fördelen med en krans är den enkelt kan hängas upp på ett stativ för bättre synlighet vid ceremonin och den kan dessutom varieras i all oändlighet beroende av materialval. Det är vanligt att man som vänner, kollegor eller grannar går ihop och beställer blommor till begravning och då passar en gemensam krans utmärkt. Se vårt urval av begravningskransar för beställning här.

Sorgdekorationer: Ett alternativ till begravningskransen är den så kallade sorgdekorationen. Vanligtvis arrangeras blommorna kring ett centrum varifrån de spirar ut på ett vackert och smakfullt sätt. Sorgdekorationer finns i såväl liggande som stående form och upplevs av många som ett lite mer lättsamt alternativ till kransen. Vid valet av en stående sorgdekoration ges floristen möjlighet att utnyttja blommornas höjd vilket gör att den typen av dekoration ofta är lite mer synlig vid ceremonin. Precis som begravningskransen kan en sorgdekoration lämnas av alla och den placeras runt om kistan/urnan. Du hittar vårt urval av stående sorgdekorationer här. Liggande sorgdekorationer hittar du här.

Personliga dekorationer: Önskar du beställa blommor till begravning med en riktigt personlig prägel? En professionell och skicklig florist kan hjälpa dig att skapa en dekoration som t.ex. speglar den avlidnes hobby eller särskilda karaktärsdrag. En sann seglingsfantast kan få en dekoration i form av ett ankare. En musiker kan få ett arrangemang i form av en gitarr. Som ovan nämnt, det bara din egen fantasi som sätter gränser. Se vårt urval av personliga arrangemang här.

Sorgbukett: En sorgbukett är en enklare form av blommor till begravning. Detta är en lösbunden blombukett som normalt placeras bredvid kistan/urnan. Se vårt urval av sorgbuketter här.

Handbuketter: Under begravningsceremonin ges vanligtvis alla gäster möjligheten till ett personligt farväl vid kistan/urnan. I samband med detta brukar man även lämna en så kallad handbukett eller som det också kallas, en handblomma. Handbuketten består vanligtvis av en enkel blomma, t.ex. en ros med en grön kvist eller liknande. Om man ändå önskar att lämna en bukett vid sitt personliga avsked ska den bestå av ett fåtal blommor och vara liten. Alla större arrangemang i form av t.ex. en sorgbukett (se ovan) bör istället placeras på golvet nedanför kistan/urnan. En handbukett lämnas vanligtvis av alla, även av dem som redan hedrat den avlidne med en krans eller liknande. Se vårt urval av handbuketter här.

 

Att välja sort och färg på blommor till begravning – Hur ska jag tänka?

Blommor till begravning hos Lavendla BegravningsbyråVi på Lavendla får ofta frågan om vilka sorts blommor samt färger som lämpar sig bäst till begravning. Svaret på denna fråga är väldigt enkel: det finns inga regler utan det bästa är att utgå från vad man själv tycker om och de blommor som faktiskt finns tillgängliga beroende av säsong. Om du finner det svårt att välja kan man även låta blommorna reflektera något av följande:

 • Den avlidnes favoritfärg eller kanske favoritblomma
 • Relationen till den avlidne, en nära vänskap kan t.ex. symboliseras med en dekoration i varma färger
 • Den aktuella årstiden

 

Blommor till begravning – Bör jag välja band eller kort? Vilken färg ska i så fall bandet ha?

Att uttrycka sin hyllning och saknad till den avlidne genom en personlig sista hälsning känns ofta värdefullt och är dessutom ofta av stor betydelse för de närmast sörjande. De flesta anhöriga väljer därför att komplettera kransen, sorgdekorationen eller sorgbuketten med ett textat band. Mer avlägsen släkt, vänner eller kollegor kan även komplettera blommorna till begravningen med ett kort.

Förr i tiden var det endast de närmast anhöriga som kompletterade blomsterarrangemanget med ett vitt band, idag är valet friare. Många väljer ett band vars färg harmoniserar med blommorna i arrangemanget. Istället för band kompletteras blomsterarrangemanget med ett vitt kort.

En sista personlig hälsning – Vad ska jag skriva?

När det kommer till valet av text till blommor på begravning brukar vi på Lavendla ge följande råd: Utgå ifrån ditt eget hjärta och våga vara personlig. Texten kan exempelvis uttrycka alltifrån kärlek till ett fint minne eller ett tack. Behöver du inspiration för att skriva just din personliga hälsning? Få tips och inspiration till din text här. 

Gör din beställning av blommor till begravning hos oss på Lavendla!

Oavsett om du kan närvara vid begravningsceremonin eller inte kan du göra din beställning av blommor till begravning hos oss på Lavendla. Våra skickliga och kreativa florister har stor erfarenhet av att skapa blomsterarrangemang till begravningar och vi levererar alltid direkt till ceremonilokalen. Väl på plats arrangerar vi alla större dekorationer till en vacker helhet framme vid kistan/urnan - du som gäst behöver med andra ord inte ordna med någonting. Beställda handbuketter, vilka läggs på kistan/urnan under ceremonin, finns att hämta vid ingången till ceremonilokalen.

Gör din beställning av blommor till begravning redan idag - välj från vårt ursprungliga produktutbud på hemsidan eller skräddarsy din egen dekoration! Maila din beställning till [email protected] eller ring oss  på 0771-22 21 21.   

Vid beställning av en produkt från vårt ursprungliga utbud på lavendla.se behöver vi följande uppgifter:

 1. Produktnamn (exempelvis begravningskransen ”Havsbris” eller stående sorgdekorationen ”Sara”)
 2. Val av färg på band/tillägg av kort
 3. Val av text på band/kort
 4. Ditt namn, telefonnummer, e-post och personnummer

Vid offertförfrågan/beställning av skräddarsydd produkt behöver vi följande uppgifter:

 1. Typ av blomsterarrangemang – begravningskrans, stående/liggande sorgdekoration, sorgbukett eller handbukett etc.
 2. Önskemål om blomsorter & blommornas färgskala
 3. Val av färg på band/tillägg av kort
 4. Val av text på band/kort
 5. Ditt namn, telefonnummer, e-post och personnummer

Välkomna till Lavendla Begravningsbyrå, hos oss beställer du vackra blommor till begravningen!