0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Giva Sverige

Giva Sverige

Som medlem i Giva Sverige har din organisation rätt till kostnadsfri juridisk konsultation hos Lavendla Juridik. Lavendla kan exempelvis kostnadsfritt hjälpa er att upprätta en funktion för att samla in gåvor via testamenten. Detta innebär bland annat hjälp med material, konsultation och övrig information så att ni kan komma igång eller förbättra med insamling av testamentsgåvor.

Giva Sverige

Har ni övriga juridiska frågor, till exempel rörande testamenten eller annat dylikt, kan ni höra av er till Lavendla för kostnadsfri konsultation. Lavendla kan hjälpa organisationen besvara initiala frågor, göra en initial bedömning av ärendet och rekommendera hur ni bör agera.

Kontakta oss för hjälp mer er testamentsinsamling eller med övriga juridiska frågor!

Vill du ta del av erbjudandet, kontakta oss. Första samtalet är kostnadsfritt.

Varför bör jag skriva ett testamente?

Om du av någon anledning önskar att de arvsregler som finns enligt svensk lag inte ska följas är ett testamente nödvändigt. Ett testamente ger dig möjligheten att själv välja vem som ska ärva dina tillgångar. Om du helt saknar bröstarvingar såsom barn, barnbarn och så vidare, är det möjligt att helt fritt bestämma vad som ska hända med ditt arv.

I ett scenario utan bröstarvingar är det därför fullt möjligt att testamentera all egendom till exempelvis en kompis eller en välgörenhetsorganisation.

Om du är sambo och vill att din partner efter din död ska få någonting utöver bostad och bohag är det absolut nödvändigt att skriva ett testamente. Detta eftersom sambor inte har någon lagreglad rätt till arv.

När det finns särkullbarn kan ett testamente vara extra betydelsefullt, eftersom särkullbarn har rätt att få ut arv omedelbart.

Skänka en del av arvet till välgörenhet

Om du vill ge en del av ditt arv till välgörenhet är det fullt möjligt, och något som är vanligt förekommande. Du måste då skriva in i ditt testamente vilken organisation du vill skänka pengarna till. Viktigt att notera är att det är ofta förmånligare att testamentera bort fastigheter till välgörenhetsorganisationer av skattemässiga skäl.

Framtidsfullmakt

Om du på grund av sjukdom eller liknande inte längre kan ta hand om dina vardagliga sysslor, personliga såväl som ekonomiska, så kan du genom en framtidsfullmakt redan nu utse en person som ska ansvara för att sköta dessa åtaganden åt dig. Alternativet om en framtidsfullmakt inte finns är att en god man eller förvaltare fattar beslut åt dig.

En framtidsfullmakt möjliggör för dig att välja ut en eller flera personer som du litar på för att ta hand om dig – när du själv inte är förmögen att göra det. Hör av dig till oss på Lavendla Juridik om du vill veta mer.

Lavendla Juridik finns i hela Sverige

Stockholm, Göteborg, Malmö eller en annan ort, oavsett var i landet du befinner dig finns Lavendla Juridik här för dig. Du väljer själv hur du vill mötas, via telefon, online eller i ett personligt möte.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret, så hör vi av oss till dig!