Foto: Tom Wollecki
Foto: Tom Wollecki
Foto: Tom Wollecki
Adelsö kyrka Foto: Tom Wollecki
Adelsö kyrka Foto: Tom Wollecki
  1. Adelsö kyrka
  2. Adelsö kyrka

Adelsö kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Adelsö kyrka i Ekerö

Adelsö kyrka ligger drygt 40 kilometer från Stockholm och tillhör Adelsö-Munsö församling. Sedan 2005 är Adelsö socken sammanslagen med Munsö socken och bildar tillsammans Adelsö-Munsö församling.

Historik
Adelsö kyrka har rötter från tidigt 1100-tal. Med tanke på att orten har en stark betydelse ur historiskt perspektiv är det mycket troligt att Adelsö kyrka har haft en föregångare i trä. Norr om kyrkan finns tre stora gravhögar som antyder att här tidigt funnits en kungsgård. Området intill kyrkan, Hovgården, är klassat som Världsarv.

Kyrkan byggdes ursprungligen som långhus med ett smalare och lägre kor i öster, avslutat med en halvrund utbyggnad, en så kallad absid. Denna absid upptäcktes och blottades först 1957 i samband med en renovering.

Under våren 2011 har Adelsö kyrka genomgått en inre renovering och rengöring.

Adelsö kyrka tillhör Ekerö pastorat och ligger i Ekerö

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 140 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Adelsö kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2017-08-12
Här finns endast rester kvar av inventarierna från medeltiden. Dopfunten från 1100-talet finns dock kvar i form av en cuppa med nygjord fot och rester av den gamla foten. Den nuvarande altaruppsatsen är från 1802, utförd av Per Ljung, är av (i mitt tycke) det tristare slaget. I stället för mässingskronor har man ljuskronor i kristall och längst ner i kyrkan tre stora regentporträtt.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2012-11-20
Adelsö kyrka uppfördes i slutet av 1100-talet, tillkom förmodligen på initiativ av kungen för att fungera både som församlingskyrka och gårdskyrka för den intilliggande kungsgården. Kyrkans äldsta bevarade föremål är dopfunten av sandsten från 1100-talets slut. Ett krucifix från 1350-talet sitter på väggen ovanför sakristians ingång. Predikstolen är från 1768, gåva av Valborg Österman på Stenby säteri, och är tillverkad av en bildhuggare i Stockholm. Nära kyrkan vid vägen ligger ett kafé öppet sommartid där jag tog en kaffe och äppelkaka i trädgården.
Läs mer Läs mindre
AlexanderH
AlexanderH 2012-06-10
En väldigt vacker och intim kyrka placerad mellan kullarna (gravhögar) och vackra Mälaren. Detta har tidigt varit en plats av vikt för Svenskarna då handelsstaden Birka inte ligger långt härirån. En plats som andas historia och eftertanke.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-07
Orgeln uppfördes av Pehr Zacharias Strand, och byggdes om 1929 av orgelbyggaren C R Löfvander. När orgeln renoverades 1987 återställdes den till ursprungligt skick.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.