Hem / Platser / Haninge / Kyrkor / Österhaninge kyrka
  1. Begravning

Österhaninge kyrka

4.2 i snittbetyg (15st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Information om platsen

  • Platsen är tillgänglighetsanpassad
  • Platsen har teleslinga

Bekskrivning

Österhaninge kyrka är traditionernas kyrka. Den nuvarande stenkyrkan har anor från 1320-talet. Kyrkan är mycket populär för dop, konfirmation, vigsel och begravning.

Österhaninge kyrka tillhör Haninge pastorat och ligger i Haninge

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Få förslag på begravningstider

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med förslag på lediga tider.

Omdömen för Österhaninge kyrka

4.2 i snittbetyg (15st)

Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Carl-Johan Ivarsson 2016-06-22
Spännande kyrka i lantliga omgivningar som skyddats från exploatering och inte ger intryck av att ligga i Stor-Stockholm. Större delen av församlingens invånare bor i förorterna Jordbro, Handen och Vendelsö. Den höga spiran ger kyrkan en säregen profil och i det inre finns många intressanta saker att se. Den textila altartavlan är ett vackert tillskott till kyrkorummet, även om det Bielkenstiernska gravkoret dominerar interiören.
Läs mer Läs mindre
Richard Allard 2014-07-26
Utifrån ser kyrkan mycket gammal ut men när man kommer in ser man att den genomgått ganska hårdhänta renoveringar. Till min förvåning var dekormålningarna på tak och väggar helt nya, och mycket bra gjorda. Bänkinredning och golv från 1970-talet är inte heller fel. Det som verkligen sätter ett skott under vattenlinjen är 1970-talsaltarets hårda kantighet. Altartavlan från samma tid bryter också mot kyrkans stil i övrigt. (Samma fel har man gjort i Linköpings domkyrka) Jag funderar, vart tog det gamla altaret vägen? Men slutomdömet om kyrkan är ändå 4-stjärnigt.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan 2013-07-18
Med mössan käckt på svaj står Österhaninges mycket vackra stenkyrka och sträcker på sig vid skogsbrynet. Invändigt är den ljus och välputsad med en mycket fin Maria skulptur av trä och det känns som en intressant lösning med ett gravkor alldeles bakom altaret. Stark 4:a!
Läs mer Läs mindre
Reversesmile 2012-10-26
Underbar kyrka där mamma och pappa gifte sig och jag konfirmerades. Den är även lite läskig med det lilla fönstret där man kan se kýrkans ´källare´´ där man ser kistor.
Läs mer Läs mindre
akejohan 2012-05-25
Österhaninge kyrka uppfördes runt 1320. Kyrkan byggdes om på 1400-talet med större kor, vapenhus och sakristia. Dessutom fick kyrkan sina valv vid samma tid. Tornet byggdes på 1500-talet med en något lutande tornspira från 1587.
Läs mer Läs mindre
user 48534 2012-04-10
Min konfirmationskyrka och församlingskyrka när jag bodde i Vendelsö mellan 1955 och 1969
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström 2011-08-11
Hög kyrka i blickfånget. Men är det en synvilla, för visst är det spånklädda kyrkotornet snett och då inte bara på bild.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki 2011-04-23
Tillkomst 1320-talet. Adress Klockarlötsvägen, Haninge. Där Österhaninge kyrka nu står fanns antagligen tidigare en kultkälla och en träkyrka. En stenkyrka uppfördes i början av 1300-talet. Kyrkorummet har dekorationsmålningar från 1889. Sevärdhet, gravmonument i högbarock av Nicolaes Millich. Huvudorgel, Åkerman & Lund Orgelbyggeri, Knivsta, 1973, 30 stämmor.
Läs mer Läs mindre
Honung2 2011-02-02
Mycket fin kyrka, den jag och min man gifte oss i!
Läs mer Läs mindre
Gunnar Borg 2010-07-18
Vår giftaskyrka! - spånklätt torn ( det finns en historia bakom detta torn varför det är lite snett) populär kyrka. Grunden är visst från 1200-talet.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson 2010-05-02
Orgel byggd 1973/1981 av Åkerman & Lund, Knivsta. Mekanisk traktur och registratur. Fasad av P.L. Åkerman 1863.
Läs mer Läs mindre
Tommy Jarnbrink 2010-02-03
Min konfirmationskyrka 1959. Minns det speciellt då en pastor Ström konfirmerade mig, en riktigt bra människa.
Läs mer Läs mindre
Helene Nilsson 2010-02-03
en vacker kyrka med historia, en av haninges äldre kyrkor.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren 2009-03-12
Fredrika Bremer vilar på kyrkogården. Tillsammans med sina systrar knypplade hon altarduken. Amiral Bielkenstiernas gravkor är rena vapenarsenalen. Hoppas det senmedeltida altarskåpet åter placeras där det hör hemma. Det skulle skymma en del av mob-förrådet.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2009-02-12
Med sin höga smala tornspira är kyrkan lätt att känna igen. Ett mycket vackert inre, dels gravmonumentet i gravkoret som är bland det praktfullaste i sitt slag, tillverkat av nederländske skulptören Nicolaes Millich, dels koret i sig med Anna-Lisa Odelqvist-Kruses vackra altarprydnad.
Läs mer Läs mindre

Foto: Österhaninge

Visa stor karta

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Pia Sjöberg
Läs mer om Pia
Nina Klose
Läs mer om Nina