Gränna kyrka Foto: Gert Ärnström
Gränna kyrka Foto: Stefan Leonardsson
Gränna kyrka Foto: mafastrf
Gränna kyrka Foto: mafastrf
Gränna kyrka Foto: mafastrf
 1. Gränna kyrka
 2. Gränna kyrka
 3. Gränna kyrka
 4. Gränna kyrka
 5. Gränna kyrka

Gränna kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Gränna kyrka i Jönköping

Gränna kyrka, som den ser ut idag är endast drygt hundra år gammal för år 1889 brann den medeltida kyrkan ner, som till sina äldsta delar var byggd i mitten av 1100-talet.
Kyrkans inre utbrändes helt men murväggarna stod kvar och stora delar av dessa ingick i den nya kyrkan, invigd 1895.
Vissa föremål kunde räddas, bl a dopfunten i huggen sandsten från 1250-talet ett korfönster som nu smyckats med en vacker
glasmålning, Mariafönstret.
Sommarkyrka: 25 juni – 10 augusti är kyrkan öppen mellan 11.00 -15.00 måndag till fredag med enkel kaffeservering.

Gränna kyrka tillhör Gränna-Visingsö pastorat och ligger i Jönköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

 • 525 sittplatser
 • Handikappanpassad byggnad
 • Toalett
 • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Gränna kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2015-07-26
Högt upp på berget ovanför det mesta av Gränna med utsikt över Vättern och Visingsö ligger denna pampiga kyrka. Den är så skön inuti att man vill sitta där länge. Triumfkrucifixet och altarkorset är av Eva Spångberg.Läktaren löper 3/4 varv runt. Till vänster om koret finns en liten Mariabild med ljus bakom i en stenram, vilken är en fönstersten från Grännas första stenkyrka (1100-tal) mycket effektfullt. Härlig kyrka!
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2015-07-11
Kyrkan är byggd på resterna av den ursprungliga stenkyrkan från 1100-talet, vars grund fortfarande finns bevarad under den nuvarande kyrkans grund. Efter branden 1889 då gamla kyrkan brann ner, invigdes 1895 den nya kyrkan. Inventarier: Dopfunten är från 1250-talet, har ett dopfat från 1637. Vid dopfunten kan man se den gamla kyrkans korfönster från 1100-talets mitt med en vacker glasmålning från 1986-87 av Astrid Thesselius. Ett sakramentsskåp har daterats till 1400-talet. Altarfigurerna i koret ingick ursprungligen i ett altarskåp från 1722. En ljuskrona är från 1682.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2013-06-08
I ett tjusigt läge uppe mot skogen och bergväggen på stadens högsta punkt står kyrkan placerad och blickar ut över Vättern. Exteriört är den pamping med sina många höga gavlar och interiört är den ljus, rymlig och trivsam. Med sina tre läktare en våning upp rymmer den som mest 600 personer. Klockren 4:a
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-04-08
Gränna kyrka uppfördes ursprungligen på 1100-talet, men på 1600-talet byggdes en barockkyrka på samma plats. År 1889 inträffade en förödande brand och kyrkan fick byggas upp på nytt på de gamla murarna. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2012-07-02
Mellan berget och Vättern ligger kyrkan pampigt och tungt mitt i staden men trots hög säsong och många besökare hålls kyrkan stängd och låst.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

 • Välj dekoration bland över 200+ modeller
 • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

 • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
 • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.