Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Ewa C Klingberg
Foto: Ewa C Klingberg
Skärstads kyrka Foto: Ewa C Klingberg
Skärstads kyrka Foto: Ewa C Klingberg
  1. Skärstads kyrka
  2. Skärstads kyrka

Skärstads kyrka

3.8 i snittbetyg (5st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Skärstads kyrka i Jönköping

På korväggen finns en mosaik i guld, marmor och granit av Bo Beskow från 1972 med temat ”Kampen mellan det goda och det onda”. Det starkt stiliserade motivet visar Korset, Jerusalems portar och en drake. Materialet som användes till mosaiken var delvis kvar från arbetet med Gyllene Salen i Stockholms stadshus.

Skärstads kyrka tillhör Skärstad-Ölmstads församling och ligger i Jönköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 350 sittplatser
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Skärstads kyrka

3.8 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2015-11-13
Byggd 1819 och invigd av biskop Esaias Tegnér 1827. Ljus och rymd men också en lyckad modernisering av den nyklassicistiska interiören. Vid renoveringen 1972 tillkom den vackra kormosaiken som Bo Beskow designade. En lillkyrka under läktaren blev det också, med plats för 20 personer.Från den äldre kyrkan finns ett vackert golvur kvar, liksom timglaset, sakramentskåpet, dopängeln, duvan över predikstolen och sammanlagt 8 profetmålningar. Ytterligare två finns på Hembygdsmuséet.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2015-11-10
Det har legat kyrkor på platsen sen 1200-talet. Den nuvarande stod färdig 1819. Fram till 1971 var altaret i kyrkan prytt med ett kors av trä, tillverkat 1849. Detta tidigare altarkors är nu placerat i en av kyrkans fönsternischer. Dopaltaret tillkom 1997. Dopfunten är av kalksten och skänktes som gåva till kyrkan 1943. Dopskålen liksom dopängeln, båda från 1700-talet, härrör från den gamla kyrkan. Materialet som användes till Bo Beskows kormosaik, var delvis kvar från arbetet med gyllene Salen i Stockholms stadshus.
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg
Ewa C Klingberg 2013-10-19
En nyklassicistisk kyrka som anpassats till dagens verksamheter på ett tilltalande sätt. Gamla vackra inventarier bevarade såsom timglaset på predikstolen och sakramentsskåpet. En kyrka som inte precis ropar till sig besökare och därför är lätt att missa.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-08-09
Kyrkan är egentligen en av många Tegnérkyrkor, men den har en modern mosaikaltarprydnad av Bo Beskow.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-06
I Skärstad kyrka finns två orglar. Läktarorgeln är byggd av Johannes Künkel i Lund någon gång på 1930-talet. Den har 17 stämmor fördelat på 2 manualer och pedal. Orgelfasaden är från 1826. Den orgeln byggdes av Johann Eberhard. Kororgeln är byggd av den danske orgelbyggaren Bruno Christensen 1971. Den orgeln har 4 stämmor fördelat på en manual. Kororgeln har ingen pedal.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.