013-327 23 88 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Linköping / Kyrkor / Gistads kyrka

Gistads kyrka

Gistads kyrka i Linköping

Gistads kyrka Fotograf: Åkerbo församling

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • Handikappanpassad byggnad
  • Teleslinga

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Linköping

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Tre kilometer utanför samhället ligger Gistad kyrka, invigd 1864. Redan elva år tidigare hade beslutet om att bygga en ny kyrka tagits och man får förmoda att det var en efterlängtad invigning. Åren innan revs den gamla romanska kyrkan som stått på platsen sedan 1100-talet. Traditionen säger att den ursprungliga kyrkan uppfördes av biskop Gisle i Linköping och att han kommit att ge namn åt orten.
Gistad kyrka är byggd av gråsten. Kvar från den gamla kyrkan är bland annat de två klockorna i tornet. Bevarade är också ett antal träskulpturer ur ett altarskåp från 1400-talet. Från 1200-talets förra hälft härstammar en Maria-bild, (Madonnan), vilken anses vara en av de bäst bevarade från den tiden.