Hem / Platser / Linköping / Kyrkor / Örtomta kyrka
  1. Begravning

Örtomta kyrka

Kyrkebyvägen 9 58562 Linghem Visa på karta

Bekskrivning

Stenkyrkan i Örtomta byggdes under 1100-talets senare del. Under åren har den byggts till, byggts om och byggts upp. På 1400-talet verkar man ha rivit kyrkans romanska kor och senare byggdes ett nytt, betydligt större. 1652 träffades kyrkan av blixten och blev svårt brandskadad.1730 förlängdes koret på initiativ av greve Johan Banér på Ekenäs slott. I en undervåning lät han bygga ett gravkor åt sig och sin familj. 1739 flyttades klockorna från sin klockstapel till kyrkans stentorn. Men klockringningarna var för kraftfulla för tornmurarna. De började spricka och därför fick klockorna flyttas ut igen, den här gången till en nybyggd klockstapel. På 1900-talet frilades de medeltida målningarna i norra tvärskeppet. Yttertakets skiffer byttes ut mot plåt.

Örtomta kyrka tillhör Åkerbo församling och ligger i Linköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Få förslag på begravningstider

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi med förslag på lediga tider.

Foto: Åkerbo församling

Visa stor karta

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Marie Andersson
Läs mer om Marie
Jenny Olsson
Läs mer om Jenny