Kumla kyrka Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Kumla kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Kumla kyrka
  2. Kumla kyrka

Kumla kyrka

3.7 i snittbetyg (3st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Kumla kyrka i Mjölby

Kumla kyrka tillhör en grupp romanska absidkyrkor som finns representerade framförallt i länets västra del, och den är en av länets minsta medeltida kyrkor Den lilla romanska kalkstenskyrkan från 1100-talets slut har ett rektangulärt långhus med smalare absidkor under brant sadeltak. Stenkyrkan har sin planform relativt oförändrad sedan medeltiden. Den romanska takstolen finns bevarad och delar av undertaket är sannolikt medeltida. Under 1400-talet slogs kryssvalv i långhuset. En rikt ornerad piscina på absidväggen intill altaret och en dopfuntsfot i kalksten som bildar fundament till predikstolen är medeltida inslag i kyrkan. 1696 skedde stora förändringar då den befintliga medeltida sakristian byggdes om. Vid 1700-talets början skänkte moderförsamlingen Svanshals det altarskåp från 1400-talet, tillverkat i Lübeck, som än idag pryder altaret.

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 60 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Kumla kyrka

3.7 i snittbetyg (3st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

akejohan 2014-02-03
Kumla kyrka är en romansk absidkyrka från 1100-talets andra hälft. Kyrkan har byggts om flera gånger genom seklerna, men utan att den medeltida karaktären har förlorats. Tornet revs 1818 eftersom det var skadat genom sprickbildning. I kyrkan finns ett sevärt altarskåp från 1400-talet. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson 2012-07-03
1864 bygger August Rosenborg, Vadstena, (1808-1873), ett mekaniskt orgelpositiv. Spelbordet är placerat i orgelhusets södra gavel. 1866: Den ursprungliga cornetten ändras till Octava 4´ och Qvinta 3´ (eg. 2 2/3´). Cornettens terskor tycks aldrig ha blivit insatt. 1969: Orgeln restaureras av Richard Jacoby, Stockholm, som sätter in en ny Trumpet 8´ i stället för den ursprungliga som togs bort i slutet av 1940-talet. På en vakant plats placeras en Ters 1 3/5´ som kombineras med Qvinta 2 2/3´ till en Cornett II. (På registerandraget står dock fortfarande ´Qvinta 3´´.)
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2010-11-03
Den här romanska lilla, lilla kyrkan ser i stort sett ut som den gjort från början. Den har haft ett torn som uppfördes mot slutet av medeltiden men detta revs 1828. Mycket charmig interiör trots den nyklassicistiska predikstolen från 1877. Till höger i absiden finns en liten piscina, rikt dekorerad. Altarskåpet är skänkt från Svanshals församling på 1700-talet, men kommer från Lübeck på 1400-talet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.