Foto: Åke Fagerlund
Foto: Åke Fagerlund
Foto: Åke Fagerlund
Foto: Åke Fagerlund
Foto: Åke Fagerlund

Utvängstorps kyrka

4.0 i snittbetyg (7st)

Beskrivning

Kyrkan är till stor del från senare hälften av 1100-talet. Den genomgick en grundlig om- och tillbyggnad år 1838, och kyrkan fick då det utseende den har idag.
Predikstolen från 1710 är placerad mitt fram i koret över altaret, och en dopängel från 1764 hänger över dopfunten.
Klockstapeln är från 1735.

Sankt Sigfrid
Enligt traditionen var det den engelske missionären Sigfrid som kristnade Utvängstorpsborna under 1000-talet och bidrog till att en första liten offerkyrka i trä byggdes.
Sigfrid stötte med sin stav i marken och en källa rann fram. Invid denna källa byggdes träkyrkan. Källan finns ännu att bese ett par hundra meter från kyrkan.

Pilgrimsled
En pilgrimsled på drygt tre kilometer har sin startpunkt strax intill Utvängstorps kyrka. Utmed leden finns stationer med texter som bygger på Frälsarkransens tolv pärlor.

Utvängstorps kyrka tillhör Mullsjö-Sandhems församling och ligger i Mullsjö

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Utvängstorps kyrka

4.0 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Barbro Thörn 2018-12-15
En fin liten kyrka långt bort från allfarvägen. Altarpredikstolen byggdes 1710 av ´Johan i Kråkery´ men sniderierna är utförda 1766 av bildhuggaren Jöns Lindberg som också gjort såväl krucifixet (1771) som dopängeln (1764) ovanför dopfunten. Dopfunten är fyrkantig med skulpterade sidor, räknas till den ´bolumska´ stenmästareskolan. Jfr Sandhems kyrka. I koret finns ett vackert golvur från 1792, utfört av urmakare Jonas Beckman i Gålleryd (verket) och soldat Karl Beckman i Backen Sandhem (fodralet). Läktarbröstets åtta musicerande änglar är målade av Anders Gustaf Ljungström 1884.
Läs mer Läs mindre
Bruno Hagelsten 2018-11-16
Kyrkan ligger vackert belägen på en kulle. Under tidigt 1600-tal har interiören försetts med kalkmåleri i den äldre Läcköskolans anda. Några rester av dessa har bevarats. 1710 tillkom dagens predikstol, skuren av Johan i Härja.
Läs mer Läs mindre
Ewa C Klingberg 2014-09-16
En tre kilometer lång pilgrimsled startar och slutar vid kyrkan. Dess stationer följer Frälsarkransen, ett modernt radband. En fin meditativ promenad för alla som behöver en bensträckare. Förmodligen har här ursprungligen legat en offerkyrka av trä.
Läs mer Läs mindre
Christian91 2014-05-07
En annorlunda kyrka! Jag vet ej vad det var som jag tänkte på när jag var här men jag fotade inte dopfunten. Det är inte lik mig.Hit måste jag ta mig på ett återbesök i framtiden.
Läs mer Läs mindre
akejohan 2013-08-11
Utvängstorps kyrka uppfördes på 1200-talet. Kyrkan byggdes ut 1838. I kyrkan finns en mycket sevärd dopfunt från 1200-talet.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson 2012-02-29
´Vid sidan av allfarvägen´ är väl ett epitet som passar bra för denna kyrka. Till synes oansenlig men gedigen tornlös kyrka.
Läs mer Läs mindre
Åke Fagerlund 2010-04-23
Utvängstorps kyrka är till stor del från senare hälften av 1100-talet. Klockstapeln är från 1735. Predikstolen är från 1710.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

annelie lövborg lavendla
Annelie Lövborg
Läs mer om Annelie
Robert Winge
Läs mer om Robert