Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Stefan Leonardsson

Skärkinds kyrka

3.7 i snittbetyg (3st)

Beskrivning

Redan 1829 beslutades om nybyggnad och ritningar beställdes av major Justus Weinberg, som gjort ritningar till åtskilliga klassicistiska kyrkor.

Två år därefter beslöt man att anlita ekonomidirektören och byggmästaren Abraham Nyström från Hållingstorp i Kristberg (1789 – 1849). Han åtog sig enligt kontraktet att bygga den nya kyrkan för 8.500 riksd. banco utom material och dagsverken.
Av den gamla kyrkan i Skärkind finns idag bara koret kvar och från 1844 och framåt har det använts som gravkapell istället. Den nya kyrkan börjades byggas 1835 och ett år senare stod den klar. 1906 slog blixten ner och förstörde torn och klockor och även orgeln, men murarna gick att rädda. När man sedan skulle återställa kyrkan anskaffades ritningar av arkitekten Erik Lallerstedt. Den tidigare enkla empirekyrkan blev förvandlad till en jugenddekorerad egendom. År 1965 gjorde man en ny restaurering, då anordnade man även en liten kyrksal till konfirmanderna under en av läktarna.

Skärkinds kyrka tillhör Norrköpings Borgs församling och ligger i Norrköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Skärkinds kyrka

3.7 i snittbetyg (3st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Barbro Thörn 2013-10-04
Skärkinds kyrka har ett märkligt bildskåp från omkr 1500, tillverkat i Antwerpen, som altarprydnad. Många intressanta detaljer i det skåpet. Väggen bakom är ganska brokig, inte särskilt snyggt egentligen, mera eget. Ett sengotiskt triumfkrucifix hänger uppe på ena sidoläktaren, knappt synligt från kyrkorummet. På senare tid har tillkommit en gubbängel, en rolig sak under läktaren.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson 2012-06-01
Skärkinds kyrka är egentligen en vanlig empirekyrka från 1836 som fått nya kläder efter en brand 1906. Då förvandlades den till en jugendkyrka efter Erik Lallerstedts ritningar. Till det yttre korskyrka fast med förkrympt tvärskepp är det till det inre en salkyrka då korsarmarna stängts av. I kyrkan finns mycket intressant, bl. a. ett flandriskt altarskåp från 1500-talets början, två triumfkrucifix, votivskepp m. m. Jugenddekorationerna med rosor är dekorativa, kyrkorummet harmoniskt och känd för god akustik!
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson 2011-05-04
Orgeln byggd av Carl Hinderson 1768 – Thörnblom 1836 – E.A.Setterquist & son 1899
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Jenny Olsson Lavendla begravningsbyrå
Jenny Olsson
Läs mer om Jenny