0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Norrtälje / Kyrkor / Norrtälje kyrka

Norrtälje kyrka

Norrtälje kyrka i Norrtälje

Foto: Håkan Svensson Xauxa

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 285 platser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Norrtälje

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Centralt i Norrtälje finns Norrtälje kyrka. Kyrkan är öppen för besök och andakt helgfria vardagar kl 10.00-15.00.
Här firas högmässa varje söndag kl 11.00.

Historik: De tre byarna Backa, Tälje och Näset bildade sedan gammalt en fiske- och handelsplats vid Norrtäljeåns mynning. Tidigare tillhörde man Frötuna församling men när orten fick stadsrättigheter gjordes den till egen församling och man började bygga en träkyrka, Mariakyrkan, som stod på samma tomt som dagens kyrka. En klockstapel fanns i hörnet av dagens Kyrkogata och Grönlandsgatan. När ryssarna brände ner större delen av staden 1719 utplånades även denna kyrka.

Det dröjde till 1724 innan man kunde lägga grunden till dagens kyrkobyggnad. Ekonomin var dålig efter stadsbranden men ändå lyckades man färdigställa kyrkan så pass att den kunde invigas vid jultiden 1726.