Täby kyrka
Täby kyrka i Täby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 180 platser
- Handikappanpassad byggnad
- Teleslinga
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Täby
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Den nuvarande Täby kyrka byggdes vid mitten av 1200-talet. På 1480-talet försåg Albertus Pictors verkstad väggar och valv med målningar. Valven har aldrig varit överkalkade och de hör delvis till Albertus Pictors kvalitetsmässigt förnämsta målningssviter. Kyrkans centrala kultbild är Nådastolen, som finns i valvet ovanför altaret. I Albertus Pictors nytolkning av motivet håller Fadern den döde Sonen i sitt sköte så att Kristi armar bildar ett kors. Det mest kända motivet av Täbymålningarna, Döden spelar schack med en riddare, finns i västvalvet.
Altarskåpet är från 1470-talet och dess huvudscen är en Golgatagrupp. Den flankeras av skulpturer av Olof den helige och en biskop. Därunder finns fyra scener ur passionshistorien och i flyglarna står de tolv apostlarna. Baksidorna har målningar som föreställer nattvarden, Marias död, Marie kröning och Gregorii mässa.