Foto: Gert Ärnström
Foto: Jeoren v d Eijkhof
Foto: Stenerik
Täby kyrka Foto: Stenerik
Täby kyrka Foto: Stenerik
  1. Täby kyrka
  2. Täby kyrka

Täby kyrka

4.6 i snittbetyg (15st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Täby kyrka i Täby

Den nuvarande Täby kyrka byggdes vid mitten av 1200-talet. På 1480-talet försåg Albertus Pictors verkstad väggar och valv med målningar. Valven har aldrig varit överkalkade och de hör delvis till Albertus Pictors kvalitetsmässigt förnämsta målningssviter. Kyrkans centrala kultbild är Nådastolen, som finns i valvet ovanför altaret. I Albertus Pictors nytolkning av motivet håller Fadern den döde Sonen i sitt sköte så att Kristi armar bildar ett kors. Det mest kända motivet av Täbymålningarna, Döden spelar schack med en riddare, finns i västvalvet.
Altarskåpet är från 1470-talet och dess huvudscen är en Golgatagrupp. Den flankeras av skulpturer av Olof den helige och en biskop. Därunder finns fyra scener ur passionshistorien och i flyglarna står de tolv apostlarna. Baksidorna har målningar som föreställer nattvarden, Marias död, Marie kröning och Gregorii mässa.

Täby kyrka tillhör Täby församling och ligger i Täby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 180 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Täby kyrka

4.6 i snittbetyg (15st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Victor Ville
Victor Ville 2016-09-03
Så här ska en kyrka se ut! Glöm inte att se på mästerverket till höger om ingången, uppför trappan - döden spelar schack.
Läs mer Läs mindre
Laurentius Ionae
Laurentius Ionae 2016-06-25
Väldigt fin och intim kyrka. Väldigt vackert med Albert Målares målning i taket.
Läs mer Läs mindre
Richard Allard
Richard Allard 2016-05-15
Helt klart är detta en av Upplands vackraste kyrkor. Trots att kyrkan inte har någon särskilt utbyggnad för koret så känns altaret så högtidligt eftersom det underbara gamla altarskåpet med alla små figurer finns kvar. Det och att det bara finns två travéer (valvenheter) gör att kyrkan känns precis lagom liten och mycket trivsam
Läs mer Läs mindre
Anders Ström
Anders Ström 2015-04-22
En av vårt lands mest sevärda medeltidskyrkor. Speciellt känd är den för Albertus Pictors valvmålningar, vilka adrig varit överkalkade. Bland dem dödens schackspel som inspirerade Ingmar Bergman till Det sjunde inseglet. Tidigare var den inte tillgänglig för allmänheten, men på senare tid har trappan upp till orgelläktaren öppnats varifrån man kan beskåda målningen. Som alla medeltidskyrkor har den inventarier från flera tidsepoker, som det medeltida altarskåpet och predikstolen i barockstil.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2014-10-20
De aldrig överkalkade målningarna är klara och tydliga även om färgerna naturligtvis förändrats sedan 1470-talet. De är enastående! Man kan ju ändå ta sig en titt på det vackra altarskåpet från Lübeck och 1400-talets slut. Absolut sevärd! I vapenhuset har man satt upp en poster med bild på den berömda målningen där riddaren spelar schack med döden. Den äkta målningen sitter ju lite undanskymd på orgelläkatern.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-12-04
Täby kyrka uppfördes på 1200-talet. Albertus Pictor utförde valvmålningarna runt 1480. Dessa har aldrig varit överkalkade. I kyrkan finns ett ståtligt altarskåp från 1470. I kyrkans grund finns en inmurad runsten.
Läs mer Läs mindre
Hokke Larsen
Hokke Larsen 2013-11-17
Fin kyrka med mycket intressanda takmålningar. Väl värd ett besök.
Läs mer Läs mindre
Inger von Schmalensee
Inger von Schmalensee 2013-11-15
Täby kyrka har Albertus Pictor målningar , som ej är övermålade. Det gör kyrkan fantastisk .Jag har varit kyrkvärd och guidat där .Jag rekomderar ett besök där.
Läs mer Läs mindre
Anette Grinde
Anette Grinde 2013-07-04
Jag hittar Täby Kyrka i Upplev Sverige - en guide till upplevelser i hela landet. Kyrkan är belägen ca 7 km norr om Täby, efter väg 265, i Täby Kyrkby. Kyrkan är fantastisk. Den står stark och vit, men ändå liten och vacker. Mitt i, mitt i Täby Kyrkby. I kyrkan finns fantastiska målningar. Taket är fyllt av möjligheter till betraktelsestunder som kräver tystnad, närvaro & tid. Altarskåpet är ljuvligt. Här och nu kan jag bara låta målningar, skåp och kyrkans detaljer att skymta förbi. Det skapar en längtan hos mig - en längtan att återvända. Mer om besöket i min blogg Reflektioner Allteftersom.
Läs mer Läs mindre
P-A Rudberg
P-A Rudberg 2013-03-07
En vacker och intim kyrka vars värde ökar ytterligare via de omfattande kalkmålningarna (Albert Målare) som aldrig blivit övermålade och det ovanligt vackra altarskåpet - bådadera från sent 1400-tal.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2013-01-18
Kyrkan i sig är intressant nog men det är de fantastiska målningarna som höjer denna kyrka till absolut toppklass! Det verkligen lyser kring målningarna och både helhet och detaljer gör ett mycket starkt intryck.
Läs mer Läs mindre
Michael Bjerkhagen
Michael Bjerkhagen 2012-03-02
Albertus Pictors målningar är så klara och detaljrika att man får en bra bild av hur medeltidsmänniskan var klädd, vad man åt, hur hon tänkte etc.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2011-10-28
Det är möjligt att det har funnits en träkyrka på denna plats innan den nuvarande byggdes i mitten av 1200-talet Sevärt är kalkmålningarna av Albertus Pictors där valv på valv är fyllda av vackra, detaljrika målningar. För 500 år sedan var kyrkan fylld av byggnadsställningar. Och högt där uppe var verksamheten febril när målningarna växte fram efter dem av Albertus Pictors förberedda konturerna på sina ritningarna. Eviga Ljusets Kapell ligger alldeles bredvid kyrkan, där de flesta begravningsgudstjänster nu hålls.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-10
Orgel byggd av Mats Arvidsson 1994
Läs mer Läs mindre
Anders Lundkvist
Anders Lundkvist 2010-03-10
Albertus Pictors kalkstensmålningar håller världsklass, det är också här du kan se målningen Döden spelar schack.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.