Gärdhems kyrka Foto: Barbro Thörn
Gärdhems kyrka Foto: Barbro Thörn
Gärdhems kyrka Foto: CG Ryberg
Gärdhems kyrka Foto: Stefan Leonardsson
Gärdhems kyrka Foto: Eric Johansson
Gärdhems kyrka Foto: Mikael H
 1. Gärdhems kyrka
 2. Gärdhems kyrka
 3. Gärdhems kyrka
 4. Gärdhems kyrka
 5. Gärdhems kyrka
 6. Gärdhems kyrka

Gärdhems kyrka

4.3 i snittbetyg (4st)

Gärdhems kyrka i Trollhättan

Bland högresta träd vid Jönsberg ligger en kyrka som uppvisar hembygdens vackra bergarter.
Strax öster om Trollhättan ligger Gärdhems kyrka med rötter från 1870-talet. Bredvid kyrkan finns ett församlingshem.
Gärdhems kyrka uppfördes 1877-79. I samband därmed övergav man Gärdhems gamla kyrka från 1100-talet, som nu är en ruin, belägen cirka en kilometer från nuvarande kyrka i anslutning till den gamla bykärnan.

Ritningarna till den nya kyrkan utfördes av Fredrik Wilhelm Scholander. Kännetecknande för hans kyrkoarkitektur är det tredelande innertaket och det runda korvalvet med tribunbågen.
Under restaureringen i början av 1950-talet tillkom altaruppsatsen av konstnären Arvid Brynth. Altartavlan har som tema Jesu ord: ”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor, jag skall skänka er vila”.

Korfönstren av Simon Sörman till kom 1952 och även äldre fönster finns bevarade. Bibelorden längs överkanten av väggarna är ursprungliga och hör samman parvis, till vänster lagens krav och till höger evangeli ord.

Fler inventarier från den gamla kyrkan finns kvar bl.a. dopfunten från 1200-talet. Den gamla predikstolen skänktes 1695 av Eleonora Oxehufvud.

Två av kyrkans tre klockor är medeltida.

Gärdhems kyrka tillhör Västra Tunhems pastorat och ligger i Trollhättan

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

 • Handikappanpassad byggnad
 • Toalett
 • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Gärdhems kyrka

4.3 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2020-04-27
Kyrka från 1879 ritad av F W Scholander i nyromantisk stil. Känneteckande för honom ska vara det tredelade innertaket och det runda korvalvet med tribunbågen. Korfönstren är målade av Simon Sörman 1952. Den trevliga altaruppsatsen är utförd av Arvid Brynth. En predikstol från 1695 står till höger i kyrkorummet och är i mitt tycke betydligt vackrare en den som sitter högt på norra väggen, och som är jämnårig med kyrkan.Exteriört har den ursprungliga vitputsen tagits bort, vilket blev till det bättre då den nu visar upp hembygdens vackra bergarter.
Läs mer Läs mindre
Dakota
Dakota 2015-10-26
Ligger väldigt fint och lantligt till. Tyvärr var inte kyrkan öppen vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-04-27
Den nuvarande kyrkan uppfördes 1879 och ersatte en medeltidskyrka från 1100-talet. I kyrkan finns en dopfunt från 1200-talet. Den gamla kyrkan står kvar som en mycket sevärd ruin c:a 800 m N om nya kyrkan. Ruinen restaurerades 1942-43.
Läs mer Läs mindre
P-A Rudberg
P-A Rudberg 2013-04-16
Detta är en kyrka med en alldeles unik känsla, mycket tack vare korabsiden med sin utsmyckning.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

 • Välj dekoration bland över 200+ modeller
 • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

 • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
 • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.