Foto: akejohan
Foto: akejohan
Foto: akejohan
Hols kyrka Foto: Stefan Leonardsson
Hols kyrka Foto: Stefan Leonardsson
  1. Hols kyrka
  2. Hols kyrka

Hols kyrka

4.3 i snittbetyg (3st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Hols kyrka i Vårgårda

Väl synlig på en grusås i Säveåns dalgång står kyrkan i Hol, därtill nästan ovanpå ett stort järnåldersgravfält. Hol är ett tydligt exempel på hur kyrkplatserna lokaliserades till de hedniska kultplatserna. Kyrkan är representativ för bygdens kyrkor, ett medeltida långhus av beskedliga mått, som 1776 försetts med tresidigt avslutat kor och på västgaveln ett litet trätorn. Kyrkorummets lantliga barockatmosfär förstärktes vid den senaste restaureringen 1942, då bland annat de slutna bänkarna byggdes, efter äldre förlaga.

• Altaruppsatsen från 1703 är ett verk av Boråsmästaren Gustaf Kihlman
• Brädtaket är anspråksfullt smyckat år 1789 av Johan Lundgren från Alingsås med tjocka keruber svävande bland moln
• Takmålningarna är en av de sist utförda i stiftet
• Kyrkogården nås via en stiglucka
• Invid kyrkporten står en runsten

Hols kyrka tillhör Hols församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 165 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Hols kyrka

4.3 i snittbetyg (3st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2018-11-30
Trevlig medeltidskyrka där flera tidsepoker satt sin prägel, framför allt 1700-talet. När jag var där första gången pågick vägkyrkoverksamheten vilket gjorde det något svåröverblickbart. Vid förnyat besök upptäckte jag att det här är en riktig pärla med många fina detaljer. Ligger vid E20 vilket gör den lämpad som vägkyrka.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-12-27
Hols kyrka uppfördes på 1200-talet, men har byggts om genom seklerna. År 1611 plundrade danskarna kyrkan. Kyrkan byggdes om 1776 och fick sitt torn. I vapenhuset finns en runsten. På kyrkogården finns ytterligare en runsten som återfanns i kyrkans murar i mitten av 90-talet.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-09-04
Kyrka från 1200-talet som på 1700-talet fick sina takmålningar, sin rikt skulpterade altaruppsats och sin predikstol. Ruskig historia då danska fienden plundrade kyrkan och det finns fortfarande kulhål kvar i den järnbeslagna medeltidsdörren. En runsten står i vapenhuset sedan 1905 (se bild), en annan återfanns inmurad i väggen 1995. Den har nu rests ute på kyrkogården på norra sidan.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.