Foto: akejohan
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: akejohan
Foto: akejohan

Horla kyrka

4.3 i snittbetyg (6st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Beskrivning

Den lilla romanska kyrkan i Horla måste räknas till en av de bäst bevarade i stiftet. Den är tillsammans med tre andra kyrkor i bygden den enda vars nordvägg inte försetts med fönster. Före 1700-talet hade väldigt få kyrkor fönster åt norr, en sida förknippad med mörker både bokstavligt och bildligt.
De enda påtagliga förändringarna utvändigt är ett vapenhus från 1700-talet, stora sydfönster från 1800-talet och en överågång från spån till tegel på taket vid senaste restaureringen. Horla är också en av få västgötska kyrkor som har kvar sin smala romanska triumfbåge in mot koret, därtill med medeltida kvadermålning. Kyrkorummet har i övrigt en välbevarad inredning med något idag så ovanligt som läktare på nordsidan. I de små medeltidskyrkorna fick man med tiden ta all tänkbar plats i anspråk för att härbergera församlingen.

• Kyrkan är byggd på 1100- eller 1200-talet
• Altaruppsatsen och predikstolens ljudtak är välgjorda barockverk av Boråsbildhuggaren Gustaf Kihlman 1715
• Orgeln är byggd av Magnussons orgelbyggeri i Göteborg 1966

Horla kyrka tillhör Hols församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 100 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Horla kyrka

4.3 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Dhyana 2019-07-29
Oväntat trevligt bekantskap. Placeringen är magisk, mitt i ett litet samhälle på en kulle, omgiven av skogiga dalar på varje sida. Undrar hur folk tog sig till kyrkan på medeltiden. Byggnaden är så romansk den bara kan bli. Och den underbara enkelheten och omsorgen om besökarna som syns i olika små detaljer. Så ombonat och fint, jag ville stanna kvar där direkt.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson 2018-06-20
En riktigt trevlig västgötsk medeltidskyrka med intressant interiör, precis som Barbro skriver. Det är framför allt korbågen som gör denna kyrka annorlunda. Vapenhuset är tillbyggt på 1900-talet.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2018-06-01
Kyrkan uppfördes någon gång mellan 1100- och 1300-talen. En riktig pärla med intressant interiör. Norrläktare är inte helt ovanligt men det lustiga här är att man placerat orgeln mellan läktaren och korväggen. På västläktaren är det lågt i tak och där står en brudbänk och undersidan har en svårupptäckt dekoration, se bild. Altaruppsatsen och predikstolens ljudtak i barock är verk av Gustaf Björnsson Kihlman. Predikstolen är från omkring 1690.
Läs mer Läs mindre
akejohan 2013-01-06
Horla kyrka uppfördes på 1100 eller 1200-talet. Det röda vapenhuset av trä är uppfört i senare tid. Kyrkan har en mycket sevärd interiör!
Läs mer Läs mindre
-Stefan Lindberg- 2011-07-13
Horla Kyrka är byggd på 1100-talet i anglonormandisk stil och tack vare att den ligger i en fattig bygd är den gamla stilen välbevarad med triumfbåge som skiljer koret från långhuset och dessutom saknar kyrkan fönster på norrsidan som de flesta andra kyrkor gjorde på medeltiden.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson 2011-04-05
Orgeln byggd av Magnussons orgelbyggeri Göteborg 1966
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Karin Wold
Läs mer om Karin
33420 Lavendla Jeanette Strömk1
Jeanette Ström
Läs mer om Jeanette