Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Joakim Mattisson
Ornunga kyrka Foto: Barbro Thörn
Ornunga kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Ornunga kyrka
  2. Ornunga kyrka

Ornunga kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Ornunga kyrka i Vårgårda

Från kyrkan har man en vidsträckt utsikt över bygden och Ornungasjön. I närheten av kyrkan finns rösen och domarringar från brons- och järnåldern som visar att området tidigt använts som gravfält. Kyrkan stod färdig 1905 efter ritningar av den kände göteborgsarkitekten Adrian Crispin Peterson. Den tunga arkitekturen med oputsade råa granitfasader är typisk för hans kyrkor. Till kyrkbygget användes rödaktig granit från trakten.
Mot stenen kontrasterar rött tegel kring fönster, i takfötter och gavlar.
På taket ligger ursprungliga skifferplattor. Kvar från byggnadstiden är vackra judendslingor i triumfbågen och korvalvet.
Vid en nödvändig renovering 1944 mot fuktproblem byggdes nya innerväggar och nytt innertak och då täcktes väggmålningarna över.

•Dopfunten i sandsten, dekorerad med slingor, kommer ursprungligen från Ljurs gamla kyrka. Den är från tidigt 1200-tal och liknande dopfuntar hör till den s.k. Nårungaskolan
•Den ursprungliga altarprydnaden i form av ett hjulkors är nu undanställd i tornet
• Altaret, altarrunden och korset har originalfärger
• Altartavlan är målad av Jan-Owe Stappe 1996 och bär texten ”Idag skall Du vara med mig i paradiset”
• Två stora kristusmålningar, ”Se jag står vid dörren och klappar” och ”Herren är förvisso uppstånden” målades av konstnären Birger Sandzén 1906
• Predikstolen har skulpturer på sidorna som föreställer Kristus och de fyra evangelisterna
• Orgeln från 1956 har nio stämmor och kommer från Tostareds kyrkorgelfabrik
• Kyrkklockan från den gamla kyrkan flyttades till den nya kyrkan. Den är mycket gammal, saknar årtal och inskription. Klockans klang har tonläget giss. Ljudluckorna i tornet öppnas åt alla fyra vädestrecken

Ornunga kyrka tillhör Asklanda församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 150 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Ornunga kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2020-04-23
En stor och fin kyrka. Jag var här idag och kyrkan var låst.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2019-02-21
Adrian Crispin Peterson brukar förknippas med kyrkor i nyhöggotik, men i den här relativt sena kyrkan är det mest nyromanik även om tornet är spetsigt och interiören förändrad vid flera tillfällen under 1900-talet. Notera att dopfunten som finns här kommer från Ljurs rivna kyrka. Ornungas gamla dopfunt finns på Historiska museet i Stockholm.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2016-07-09
Uppförd 1903-05 efter ritningar av Adrian Crispin Peterson. Grisailledekor i fönstersmygar tillkom i mitten av 1940-talet, av Thorbjörn Engblad. Den ´nya´ altartavlan från 1997 ser inte riktigt ut att höra hemma här, även om den i sig är söt. De gamla jugendmålningarna i triumfbågen är fina och predikstolen har piffats upp med evangelistbilder omgivande en Salvatore Mundi. Här finns också två målningar av Birger Sandzén, tidigare har de suttit i koret.
Läs mer Läs mindre
Joakim Mattisson
Joakim Mattisson 2016-01-06
Kyrkan invigdes 1906, ligger fint och har en vacker utsikt. Bakom kyrkan ligger ett gammalt bronsåldersröse.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.