Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: akejohan
Siene kyrka Foto: akejohan
Siene kyrka Foto: akejohan
  1. Siene kyrka
  2. Siene kyrka

Siene kyrka

3.8 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Siene kyrka i Vårgårda

Omgiven av ett fornminnesrikt gammalt odlingslandskap står den lilla tornlösa medeltidskyrkan i Siene, vilken på sedvanligt vis utökats med ett tresidigt avslutat kor, i detta fall 1788. Om kyrkans romanska ursprung minner ett inmurat tympanon av sandsten. Kyrkorummet har en enhetlig barockprägel med tidstypiskt spegelvalv av brädor. Altarskåpet är i lantlig barock medan predikstolen från 1636 är prov på renässanssnickeri. Ljudtaket snidades 1717 av den efterfrågade Boråsbildhuggaren Gustaf Kihlman. Den välanpassade bänkinredningen med dörrar tillkom först vid restaureringen 1941, liksom färgsättningen.
Dopfunten och kanske även altaret är medeltida.

• Kyrkan byggdes av gråsten på 1100-talet
• Dopfunten från tidigt 1200-tal är av typen odekorerad eller ringa utstmyckad funt
• Triumfkrucifix från 1400-talet
• Predikstol från tidigt 1600-tal

Siene kyrka tillhör Hols församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 120 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Siene kyrka

3.8 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Dhyana
Dhyana 2020-02-08
Nej, kyrkan är kanske inte hänförande. Men ovanlig, spännande, med en hel del udda detaljer att upptäcka. T ex altaruppsatsen. Befriande enkel, stram, inga plufsiga änglar, bara bibliska motiv. Men jag försökte förgäves föreställa mig hur det skulle ha känts att sitta år ut och år in i kyrkbänken och ha dessa otroligt oformligt målade människofigurer som enda blickfång - ? Epitafiet från stormaktstiden, inmurat i en yttervägg, väckte förundran och skratt. Många fint arbetade detaljer. Men oj vilka ansiktsuttryck. Och alltihop i ett stenblock som kryllar av fossiler! Var hittade de stenen??
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2018-11-28
Jag tycker kyrkan inte är så speciellt dyster utan har en del fina detaljer. Och nog kan man hitta barocka föremål från 1752 i kyrkor på landsbygden. Det exteriöra epitafiet är också spännande.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2018-11-09
Tredje gången gillt. Äntligen var kyrkan öppen! Mina förväntningar var högt ställda och alltså blev jag rätt besviken när jag kom in i detta dystra kyrkorum. Här fanns ingenting att hänföras över även om det finns en medeltida dopfunt och ett dito krucifix. Det känns lite barockt att kalla det enkla altarskåpet för barock, det är ju också målat 1752 så stilepoken var väl över då....Men exteriören är fin!
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-12-27
Siene kyrka uppfördes i början av 1200-talet, men byggdes om 1788 med nytt korparti och ny sakristia. I kyrkan finns en sevärd dopfunt från slutet av 1100-talet och ett triumfkrucifix från 1400-talet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.