Södra Härene kyrka Foto: Gert Ärnström
Södra Härene kyrka Foto: Gert Ärnström
Södra Härene kyrka Foto: Gert Ärnström
Södra Härene kyrka Foto: Gert Ärnström
Södra Härene kyrka Foto: Stefan Leonardsson
  1. Södra Härene kyrka
  2. Södra Härene kyrka
  3. Södra Härene kyrka
  4. Södra Härene kyrka
  5. Södra Härene kyrka

Södra Härene kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)

Södra Härene kyrka i Vårgårda

Kyrkan byggdes 1910 sedan den gamla kyrkan brunnit ner och är ritad av arkitekt Gustaf Arméen i nationalromantisk stil.
Kännetecknande är fasaderna av naken granit med tegeldekorationer. Interiören har ett av Skara stifts få prov på riktiga jugendinredningar.

Synliga takstolar, bänkar, kor och läktare samverkar till en fin helhet med karaktäristiska detaljer som spjälverk och räfflor. En restaurering 1977 har gett kyrkan en ljus och inbjudande utformning utan att förändra den ursprungliga stilen.

• Dopfunten tillhörde den gamla kyrkan och återfanns i Ribbingsberg. Cuppan är medeltida medan foten är nygjord
• Bonaden över dopaltaret är en duva som vilar tryggt i sitt rede. Detta uttrycker en kristens trygghet i dopet
• Trädörren med smidda järnbeslag anses vara från 1300-talet
• Nattvardssilvret är från medeltiden. Det räddades undan branden då det förvarades hos en kyrkvärd.

Södra Härene kyrka tillhör Algutstorps församling och ligger i Vårgårda

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Visa stor karta

Omdömen för Södra Härene kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2019-10-28
En helt underbar kyrka på utsidan. Jag har alltid tycket om denna kyrka på utsidan. Jag var här idag på återbesök. Synd att den var låst. Med detta utseendet så får den en extra stjärna.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2018-08-24
En riktig ´vägkyrka´ bara ett stenkast från brusande E20. Är också öppen som vägkyrka en vecka varje sommar men numera också öppen dagligen under somrarna. En vacker och harmonisk kyrka typisk för sin tid.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2018-08-07
Kyrkan uppfördes 1910 i granit, efter att den gamla kyrkan brunnit ner. Några uppgifter om den nuvarande kyrkan är svåra att få tag på, det handlar bara om den gamla ,nedbrunna som nu är ruin. Det finns i alla fall en cuppa av den medeltida dopfunten bevarad. Den återfanns efter branden vid ett gods i närheten där den varit matskål åt hundarna! I koret står en gammal dörr med vackert smide, tillverkad på 1200-talet och försedd med smidet under 1300-talet.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-02-11
Södra Härene kyrka uppfördes 1910 eftersom den gamla kyrkan hade brunnit. Arkitekt var Gustaf Améen. I kyrkan finns en medeltida dopfunt med nytillverkad fot. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök. Den gamla kyrkan finns kvar som en mycket sevärd ruin ett stycke Ö om den nya kyrkan.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2012-08-16
På den parkliknande kyrkogården ligger kyrkan tung med sin gråa granit alldeles intill den stora riksvägen. Lätt att missa om man är alltför upptagen med färden. På sommaren är denöppen som vägkyrka.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.