Vad ska man som gäst tänka på inför begravningen?

Att gå på begravning kan vara riktigt nervöst. Man vill ju verkligen inte missa att göra något inför den, så har i alla fall vi känt många gånger. Just för att vi känner igen känslan så väl vill vi här dela med oss av tips på vad man som gäst ska tänka på inför begravningen – hoppas det underlättar för dig.

Tänk på det här inför begravningen

 • Har du anmält dig till minnesstunden?
  Minnesstunden är en viktig del av begravningen. På denna serveras det ofta mat och dryck, så anhöriga måste i god tid få veta om man kommer eller inte.
 • Har du skänkt pengar till en minnesfond?
  Att skänka pengar till en minnesfond är ett sätt att hedra den avlidne. Många begravningsgäster väljer att skänka pengar i den avlidnes namn framför att köpa stora arrangemang med begravningsblommor. Man kan ofta göra bäggedera eller en av sakerna.
 • Har du beställt en blombukett till avskedet?
  Till det personliga avskedet vid slutet på begravningsceremonin brukar man ha med sig en liten handbukett. Avskedet äger sedan rum framme vid kistan eller urnan.
 • Har du valt rätt kläder till begravningen?
  Vilka kläder man bär på begravningen brukar också vara viktigt. Anhöriga brukar vara tydliga med vilken begravningsklädsel som önskas, så man behöver inte oroa sig för att komma ”felklädd”.
 • Har du kollat upp platsen och tiden för ceremonin?
  Begravningen är inte rätt tillfälle att vara försenad, det är tvärtom respektlöst att komma försent till begravningsceremonin. Så se till att ha kollat upp tiden och platsen för ceremonin och att sedan vara där i god tid. Närmast anhöriga bör infinna sig cirka 30 minuter före och övriga gäster cirka 15 minuter i förväg.